10 Faktet më Interesante Vegane

Të jetosh një jetë vegane është e shëndetshme dhe gjithashtu përfiton mjedisin.

Nga Nella
3 Min

“Vegani është thjesht dashuri e pastër. Dashuria për kafshët, dashuria për planetin dhe dashuria për veten.”

Mischa Temaul

Megjithatë, a jeni njohur me faktet interesante të këtij stili jetese në trend? Disa mund t’ju habisin! Këto fakte mund t’ju bindin dhe të mbeteni vegan gjatë gjithë jetës.

#1 Deri në 80% të rasteve të helmimit nga ushqimi janë të lidhura me mishin e infektuar.

#2 Një popullsi prej 1.3 miliardë banorësh do të përfitonte nga drithi që i jepet blegtorisë për prodhimin e mishit.

#3 Duke u përmbajtur nga konsumimi i mishit, ju jeni ndihmues në lehtësimin e problemeve të ndotjes me të cilën 20% e tij është e prodhuar nga njeriu që vjen nga sektori i mishit.

#4 Gruri është ekologjik dhe ndoshta keni dëgjuar tashmë se prodhimi i mishit ka nevojë për një sasi të madhe uji. Për të prodhuar një kilogram mish, do t’ju duhen 2500 litra ujë. Megjithatë, vetëm 25 litra ujë nevojiten për të prodhuar një kilogram grurë.

10-faktet-me-interesante-vegane

#5 Informacioni rreth veganëve që janë më të shëndetshëm nuk bazohet në mit. Siç thuhet nga ADA ose Shoqata Amerikane e Dietetikës, një dietë vegjetariane ose një vegan tregon më pak shanse për kancerin e prostatës ose zorrës së trashë, uljen e presionit të gjakut, kolesterolit dhe nivelit të ulët të IHD ose sëmundjeve të zemrës.Faktike.com

#6 Në SHBA vriten 500,000 kafshë çdo orë.

#7 Ju po kontribuoni në shpëtimin e pyjeve vetëm duke qenë vegjetarian. Ka shpyllëzim në mënyrë që ata të mund ta përdorin atë për të lashtat për të prodhuar një dietë të bazuar në mish. Nëse një person qëndron vegan, ai do të kursejë një sipërfaqe të tërë çdo vit.

#8 Ndryshe nga besimi i zakonshëm, shumë produkte supermarketesh janë vegane. Ai përfshin ushqime të përpunuara si çokollata e zezë dhe Oreos, të cilat nuk përfshijnë bulmetin e vërtetë. Një këshillë më e mirë kur blini, produktet pa kolesterol janë zakonisht vegane, sepse kolesteroli i keq vjen vetëm përmes produkteve shtazore.

#9 Njerëzit konsumojnë shumë antibiotikë për shërim (vetëm në Shtetet e Bashkuara, afërsisht 3 milionë paund në vit), por kafshët furnizohen më shumë. Kafshët ushqehen me rreth 17.8 milionë paund në vit, por ky numër mund të jetë më i vogël se sa u jepej atyre.

#10 Ushqimet vegane zakonisht janë të ulëta në kalori sepse u mungojnë yndyrnat e pashëndetshme.Faktike.com

Shpërndaje artikullin