10 Ilaçe medicinale që mund t’ju vrasin

Medikamentet supozohet se shpëtojnë jetë, megjithatë, si me të gjitha gjërat që nuk përdoren në mënyrë të arsyeshme, ata përfundojnë duke vrarë individë më shpesh kur keqpërdoren.

Nga Nella
6 Min

Nuk janë vetëm barnat ilegale ato që vrasin, edhe ilaçet që janë të përshkruara kanë aftësinë të bëhen të dëmshme kur nuk përdoren pasi udhëzimeve adekuate që synohen të përdoren. Ndërsa njerëzit e dinë që heroina dhe droga të tjera të paligjshme çojnë në vdekje në rast të një mbidoze, ata nuk janë në dijeni të disa të tjerëve që janë relativisht janë të panjohura, por po aq të dëmshme.

Këtu janë 10 ilaçe medicinale që nuk e dini se mund t’ju vrasin.

Antibiotikët

Mjekët kanë tendencë të përshkruajnë antibiotikë edhe për ftohjet më të vogla, megjithatë antibiotikët vrasin më shumë sesa vetëm viruset. Antibiotikët gjithashtu vrasin mikroorganizmat e dobishëm dhe majanë brenda zorrëve tuaja, duke çuar në keqfunksionime serioze të brendshme.

Përdorimi i tepruar i antibiotikëve mund të çojë në rezistencë ndaj viruseve dhe baktereve që mund të ketë pasoja të rrezikshme.

Antibiotikët më të dëmshëm të përshkruar sot janë Vanconcin, Bactrim dhe Levaquin.

Statinat

Statinat janë ilaçe që ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak. Droga të tilla si Crestor, Lipitor, Pravachol, Zocor dhe Mevacor ulin prodhimin e kolesterolit në mëlçi. Sidoqoftë statinat mund të shkaktojnë efekte anësore serioze si vdekja e hershme, dështimi i mëlçisë, dëmtimi i trurit dhe diabeti.

Ilaqet kundër depresionit

Serotonina është një neurotransmetues që ndikon në ankthin tuaj, gjumin dhe gjendjen shpirtërore. Nivelet e ulëta të serotoninës çojnë në depresion dhe nivelet e larta të serotoninës çojnë në ankth.

Frenuesit Përzgjedhës të Marrjes së Serotoninës (SSRI) janë ilaçe me recetë që përdoren për rregullimin e niveleve të serotoninës në tru, të njohur si ilaqet kundër depresionit.

Antidepresivët si Lexapro, Effexor, Paxil, Zoloft dhe Prozac mund të shkaktojnë akathisia. Akathisia është një gjendje që karakterizohet nga agjitacion i vazhdueshëm, zakonisht shoqërohet me vetëvrasje, dhunë dhe sjellje antisociale.

Holluesit e gjakut

Holluesit e gjakut si Coumadin, Xarelto dhe Pradaxa janë të përshkruar për të parandaluar sulmet në zemër dhe goditjet në tru, megjithatë ato gjithashtu parandalojnë mpiksjen e gjakut.

Edhe prerja ose gërvishtja më e vogël mund të rezultojë në gjakderdhje të pakontrollueshme që në fund të fundit mund të çojë në vdekje.

Acetaminofen

Acetaminofeni i njohur gjithashtu si Tylenol është një nga ilaçet medicinale më të dëmshme në treg.

Çdo vit rreth 56,000 njerëz përfundojnë në dhomën e urgjencës për shkak të abuzimit të acetaminofenit, dhe rreth 450 individë vdesin për shkak të dështimit të mëlçisë të shkaktuar nga keqpërdorimi.

Gjithashtu ilaçi medicinal është një zgjedhje shumë e famshme për vetëvrasjet. Sidoqoftë njerëzit që përpiqen të mbidozojnë duke përdorur acetaminofen gjenden në befasi. Ata do të përballen me një vdekje të dhimbshme dhe të ngadaltë në vend që të largohen lehtësisht. Simptomat përfshijnë nervozizëm, djersitje, diarre dhe të përziera transmeton Faktike.com

LEXO EDHE: 15 Fakte tronditëse për vdekjen, të cilat ndoshta nuk i dinit

Prednizoni

Prednizoni ose kortizoni është një ilaç jashtëzakonisht efektiv për sëmundje të tilla si helmimi. Por nëse ilaçi përdoret për trajtime afatgjata mund të lindin disa rreziqe të dëmshme shëndetësore.

Përdorimi i zgjatur i prednizonit mund të çojë në çrregullime shëndetësore të tilla si gjakderdhje në zorrë, katarakt, diabet, ulçera peptike, osteoporozë dhe hipertension.

Barna për kimioterapi

Barnat e kimioterapisë janë në të vërtetë helme që përshkruhen për të vrarë qelizat kancerogjene në trupin tuaj. Gjithashtu ilaçet vrasin qelizat e shëndetshme në trupin tuaj.

Agjentët kimioterapeutikë janë të përshkruar për të kuruar sëmundje të tilla si artriti reumatoid.

Rreziqet shëndetësore të lidhura me përdorimin e zgjatur të agjentëve kimioterapeutikë janë sistemi imunitar i shtypur, sëmundja e mushkërive, toksiciteti i veshkave, toksiciteti i mëlçisë, anomalitë kongjenitale dhe vdekja e fetusit.

Bllokuesit Beta

Beta bllokuesit janë ilaçe që përdoren për të ulur presionin e gjakut. Tenormin dhe Lopressor janë disa nga shembujt e bllokuesve beta.

Ato gjithashtu shkaktojnë efekte anësore të tilla si funksioni i kompromentuar i zemrës, ngritja e lipideve në gjak, impotenca dhe humbja e epshit.

Aspirina

Aspirina e njohur gjithashtu si salicilat është një nga pilulat më të arritshme dhe të famshme gjithëandej, e përdorur për shumë gjendje të zakonshme si plagët e muskujve, ethet, dhimbjet dhe artritet. I volitshëm, i lirë dhe shumë i dëmshëm.

Doza të larta ose doza të vogla për një periudhë të zgjatur kohe mund të shkaktojnë gjakderdhje gastrointestinale dhe ulçera të shpuara.

Frenuesit Cox-2

10-ilace-medicinale-qe-mund-t-ju-vrasin

Ndërsa studionte potencialin e Cox-2 Inhibitorëve (Celecoxib) si një ilaç anti-kancer, Instituti Kombëtar i Kancerit zbuloi se njerëzit që marrin doza 400mg kishin 250% rrezik më të lartë për të vdekur nga goditje në tru ose sulm në zemër dhe njerëzit që marrin dozat 800mg kanë 340% rrezik më i lartë i vdekjes nga goditja në tru ose sulmi në zemër.Faktike.com

Shpërndaje artikullin
Lini një koment