15 Fakte rreth dhurimit të Organeve

Nga Nella
4 Min

Këtu janë 15 fakte të dhurimit të organeve.

 1. Rrjetet e transplantit të organeve kanë filluar të përdorin një algoritëm çiftimi për të gjetur çifte dhe zinxhirë të dhurimit të veshkave për ndeshje të vullnetshme, por të papajtueshme për të shkëmbyer donatorë, duke rezultuar në një rritje prej 50% të përputhjeve të papajtueshme.
 2. Mjekët e Steve Jobs parashikuan saktë se fundjava e Ditës së Shën Patrikut/Çmenduria e Marsit do të shkaktonte vdekje që do të jepnin dhurimin e organeve që i nevojitej.
 3. Një milioner njoftoi se do të varroste Bentley-n e tij për jetën e përtejme. Pas shumë reagimeve negative, ai zbuloi marifetin publicitar për dhurimin e organeve. “Njerëzit varrosin gjëra që janë shumë më të vlefshme se makinat dhe duket se askujt nuk i intereson”.
 4. Kina supozohet se është e angazhuar në marrjen masive të organeve nga të burgosurit e ndërgjegjes, me 41,500 dhurime të pashpjegueshme organesh.
 5. Për të rritur ndërgjegjësimin për mungesën e dhuruesve të organeve, një shfaqje televizive holandeze bëri që konkurrentët që kishin nevojë për një veshkë të konkurronin për një dhurim. U zbulua si një mashtrim, por brenda një muaji, 7300 persona të rinj u regjistruan si dhurues organesh dhe 50000 kishin kërkuar dokumente për t’u bërë dhurues.
 6. Spitalet shpesh mbajnë flamurin “Dhuro jetë” (vetëm nën flamurin e SHBA) për të nderuar një dhurim të fundit të organeve. Familjeve u ofrohet gjithashtu një flamur për të mbajtur për të nderuar të dashurin e tyre të humbur.
 7. Ndërsa 69 deri në 75% e të rriturve në SHBA thonë se do të ishin të gatshëm të bëheshin dhurues organesh, gjysma e familjeve të cilave u kërkohet të marrin në konsideratë dhurimin e organeve të një anëtari të familjes së vdekur refuzojnë të japin pëlqimin. Familjet mund të refuzojnë dhurimin edhe kur është dëshira e shprehur e të ndjerit për të dhuruar.
 8. Beating Heart Cadavers janë njerëz të vdekur që mbahen “të gjallë” nga ventilatorët mekanikë për të ruajtur organet për dhurim.
 9. Pothuajse çdo fe e madhe pranon dhe madje inkurajon dhurimin e organeve.
 10. Në universin Judge Dredd, kufomat dërgohen në “Resyk Qendra” ku riciklohen për ushqim, prodhim dhe dhurim organesh. Shërbimet funerale mbahen shpesh në Resyk, në mënyrë që të vdekurit të mund t’u thonë lamtumirë të dashurve të tyre dhe të blejnë suvenire me çmime të arsyeshme në dyqanin e dhuratave.
 11. Pothuajse të gjithë pacientët me vdekje të trurit janë kandidatë potencialë për dhurim organesh, madje edhe ata me infeksione specifike ose kancer metastatik. Donatorët me hepatit mund t’u japin organe marrësve që kanë gjithashtu hepatit, ata me kancer metastatik mund të dhurojnë kornea.
 12. Nicholas Green ishte djali i ri, vdekja tragjike e të cilit në një aksident automobilistik në Itali shkaktoi një rritje dramatike të dhurimeve evropiane të organeve. Në vendlindjen e tij ndodhet një kambanore përkujtimore kushtuar atij.
 13. Normat e dhurimit të organeve janë dukshëm më të ulëta në Japoni për shkak të pikëpamjeve kulturore për vdekjen.
 14. Sistemi i grupit të gjakut Rh, më i rëndësishmi pas ABO, bëhet i rëndësishëm vetëm nëse një grup gjaku negativ i ekspozohet një një grupi pozitiv. Kjo është e rëndësishme kryesisht në lindjen e fëmijëve dhe dhurimin e organeve.
 15. Përdorimi më i përhapur i rripit të sigurimit në vitet ’90 shkaktoi një zhvendosje drejt përdorimit të organeve ‘më pak se të pacenuara’ për dhurim (nga vitet 1960-80, shumica e donatorëve ishin të rinj, viktima të traumës së kokës pa probleme shëndetësore).Faktike.com
Shpërndaje artikullin