40 Fakte interesante që nuk i dini për Macet

Macet janë kafshët shtëpiake më të populluara të Amerikës.

Macet me 88 milion krahasuar me 74 milion qen, janë duke marrë botën duke u bërë një meme në të njejtën kohë. Mësoni më shumë fakte interesante të maceve nga lista jonë e më poshtëme.

#1 Çdo vit, gati katër milion mace hahen në Kinë si një ëmbëlsirë.

#2 Përafërsisht 24 lëkura mace mund të bëjnë një pallto.

#3 Një grup macesh quhet “Zhurmë”.

#4 Macet flenë për 70% të jetës së tyre.

#5 Macet mund të kalojnë deri në një të tretën e orëve të tyre të zgjimit duke u pastruar.

#6 Ato nuk i pëlqejnë aromat e agrumeve.

#7 Macja më e gjatë e matur ndonjëherë ishte 1.23 metra kur shtrihet plotësisht.

#8 Në krahasim me njerëzit ato kanë 230 kocka, ndërsa njerëzit vetëm 206.

#9 Bishtin e tyre të gjatë e përdorin për të ekuilibruar veten kur kërcejnë ose ecin përgjatë parvazeve të ngushta.

#10 Të zotërosh një mace mund të zvogëlojë rrezikun e sulmeve të zemrës dhe goditjeve në tru me më shumë se një të tretën e rasteve, kështu zbuluan studiuesit.

LEXO GJITHASHTU: 40 Fakte interesante që duhet t’i dini për qentë

#11 Macet kanë një “fjalor” unik me pronarin e tyre – secila mace ka një grup të ndryshëm vokalizimesh, zbërthimesh dhe sjelljesh.

#12 Mbarështuesit e maceve quhen katetarë.

#13 CIA shpenzoi 20 milion dollarë amerikanë në vitet ’60 duke trajnuar macet për të spiunuar sovjetikët. Macja e parë spiune u përplas nga një taksi.

#14 Ka më shumë se 70 raca të maceve.

#15 Macet kanë tri qepalla.

#16 Në Kore dhe Japoni, ekziston një Cat Cafe ku mund të shkoni të pini kafe dhe të rrini me macet për orë të tëra.

#17 Një gjurmë gishtash unike është për një njeri ashtu si hunda për një mace.

#18 Macja më e vogël në botë quhet “Tinker Toy” dhe është vetëm 7cm e gjatë.

#19 Macja më e popullarizuar me origjinë është macja persiane, e ndjekur nga macja Main Coon dhe ajo siameze.

#20 Këto kafshë nuk mund të shohin direkt poshtë hundëve të tyre.

#21 Më shumë se 86,000 njerëz plagosen duke shkelur macet dhe qentë e tyre çdo vit në Sh.B.A.

#22 Nuk mund të shijojnë asgjë të ëmbël.

#23 Djersiten nëpër putrat e tyre.

#24 Mund të ëndërrojnë. Ato prodhojnë të njëjtat modele të valëve të trurit që ne bëjmë kur ëndërrojmë.

#25 Kanë gjuhë si letër gërryerse që i përdorin për të pastruar vetveten.

#26 “CC”, shkurtesa “Kopja e Karbonit” u quajt macja e parë e klonuar.

#27 Mund të sëmuren ose të vdesin nga ngrënia e çokollatës.

#28 Raca më e vjetër është Egjiptian Mau.

#29 Në Egjiptin e Lashtë, vrasja e një mace, qoftë edhe aksidentalisht, shkaktoi dënimin me vdekje.

#30 Macet prodhojnë rreth 100 tinguj të ndryshëm. Qentë bëjnë vetëm rreth 10 tinguj.

#31 Ato munden të kërcejë deri në pesë herë lartësinë e tyre në një kërcim të vetëm.

#32 Shumë egjiptianë adhuruan perëndeshën Bast, e cila kishte trup gruaje dhe kokë mace.

#33 Nofulla e maces nuk mund të lëvizë anash, kështu që ato nuk mund të përtypin copa të mëdha ushqimi.

#34 Përafërsisht 1/3 e pronarëve të këtyre kafshëve mendojnë se ato janë në gjendje të lexojnë mendjen e tyre.

#35 Kanë nga 32 muskuj që kontrollojnë veshin e jashtëm (njerëzit kanë vetëm 6). Një mace mund të rrotullojë në mënyrë të pavarur veshët e saj 180 shkallë.

#36 Kalojnë gati 1/3 e orëve të tyre të zgjimit duke pastruar veten.

#37 Raca më e madhe është Ragdoll. Ragdollët meshkuj peshojnë midis 5.4kg dhe 9kg. Femrat peshojnë midis 4.5kg dhe 6.8kg

#38 Një mace femër quhet Mbretëreshë ose Molly.

#39 Më i pasuri maqok ishte Blackie i cili fitoi 15 milion funte nga pronari i tij, Ben Rea.

#40 Zemra e një maceje rreh gati dy herë më shpejt se zemra e njeriut, me 110 deri në 140 rrahje në minutë.Faktike.com

ETIKETA: , , , ,