10 Fakte Pozitive rreth Pentagonit

7 Min Lexim

SHBA është shtëpia e disa prej sistemeve dhe shërbimeve më mbresëlënëse dhe më magjepsëse të mbrojtjes. Pentagoni natyrisht është i famshëm për të qenë selia kryesore e Departamentit të Mbrojtjes të SHBA-së.

Prandaj, shumica e vendimmarrjes së rëndësishme mbrojtëse të vendit ndodh këtu, që do të thotë se, pa të SHBA-ja do të ishte shumë më pak e sigurt për të jetuar. Ka më shumë se vetëm pesë palë dhe operacione të fshehta. Le të hedhim një vështrim më të afërt me këto fakte interesante rreth Pentagonit:

1 Ku është Pentagoni?

Pentagoni ndodhet në Uashington DC, SHBA, pikërisht përtej lumit Potomac dhe 8.3 km nga Shtëpia e Bardhë.

2 Është vërtet e madhe!

Në total, ajo mbulon rreth 6.5 milionë metra katrorë tokë, shumë e lehtë për t’u humbur, mund të mendoni, por si një fortesë mbrojtëse, ajo është e vendosur dhe e organizuar me përpikëri.

Në fakt, ka kilometra pas kilometre korridore që rreshtojnë brendësinë e Pentagonit. Do të gjeni gjithsej rreth 27 kilometra prej tyre!

3 Pentagoni u godit edhe gjatë 11 shtatorit

Pentagoni u sulmua në mënyrë famëkeqe gjatë fatkeqësisë terroriste të 11 shtatorit, në të cilën humbën shumë jetë në shkatërrimin e ndërtesave të Qendrës Botërore të Tregtisë në Nju Jork. Pentagoni vuajti gjithashtu, me 189 njerëz që vdiqën si rezultat i fluturimit 77 që goditi Wedge 3 të ndërtesës.

Megjithatë, mendohet se rinovimet në ndërtesë mund të kenë ndihmuar për të shpëtuar shumë jetë të tjera në katastrofë. Kjo për shkak se vetëm një pjesë e punëtorëve që do të ktheheshin në Wedge 3 ishin në fakt të pranishëm kur avioni goditi.

4 U deshën më pak se dy vjet për t’u ndërtuar

Ndërtimi i Pentagonit nuk zgjati aspak, më shpejt nga sa mund të mendonit. Themelet filluan të vendoseshin në fund të vitit 1941 dhe njerëzit ishin në gjendje të fillonin të merrnin zyra në ndërtesë deri në prill të vitit 1942. Nga fillimi në fund, mendohet se u deshën më pak se dy vjet nga vendosja e themelit deri në funksionimin e plotë.

Në fakt, mendohet se arkitektët origjinalë të Pentagonit ishin pak të mbingarkuar nga presioni. Ndërtesa u ngrit si një prioritet absolut nga shteti, dhe kjo rezultoi në fillimin e punimeve të ndërtimit përpara se të hartoheshin projektet!

5 Këtu punojnë mijëra punonjës

Pentagoni pret më shumë se 26,000 punonjës. Këto përfshijnë stafin ushtarak, dhe për më tepër është një pikë e madhe turistike. Mendohet se ndërtesa mirëpret mbi 100,000 njerëz në turne çdo vit.

6 Ishte lider në disa aspekte shoqërore

Pentagoni theu shumë kufij kur ishte fjala për ndarjen. Në Virxhinia në kohën e ndërtimit, ligjet e segregacionit ishin ende në fuqi, megjithatë ndryshimet në ligjin e bërë nga Presidenti Franklin D Roosevelt lejuan që Pentagoni të shmangte rregullat e ndarjes të ofruara nga shteti. Kjo në fakt e bëri atë ndërtesën e parë jo të veçuar të këtij lloji në Virxhinia, që do të thotë se ndarja racore u shmang në vend që në fillim.

Kjo megjithatë nuk do të thotë se nuk ka pasur kurrë çështje në lidhje me pabarazinë racore. Fatmirësisht ndërtimi vazhdoi dhe FDR ishte në gjendje të thyente këto barriera sociale, të paktën për t’i lejuar të gjithë të punonin së bashku.

7 Është formuar në këtë mënyrë për një arsye

Pentagoni është në formë të tillë si pasojë e problemeve me rrugët dhe ndërtesat përreth. G Edwin Bergstrom, arkitekti kryesor në projekt pa një dizajn asimetrik si të vetmen mënyrë reale për të përshtatur një ndërtesë kaq të madhe me kërkesa të tilla në kantier.

Sidoqoftë, ndërtesa e Pentagonit u mbikëqyr kryesisht nga koloneli Leslie Groves. Ai ishte gjithashtu i njohur për mbikëqyrjen e tij të Projektit Manhattan, i cili natyrisht do të ishte përgjegjës për bombën atomike.

8 Është më e shpejtë për të kaluar nga sa mund të mendoni

Pavarësisht nga madhësia e madhe e ndërtesës, Pentagoni është çuditërisht i lehtë dhe i shpejtë për t’u përshkuar. Kjo kryesisht falë formës së saj unike. Është ndërtuar kryesisht në vija të drejta, që do të thotë se është jashtëzakonisht e lehtë të kalosh nga një pikë në tjetrën.

9 Nuk ka fund të faqeve të ushqimit të shpejtë këtu

Ka një larmi të madhe fushash ushqimore në terren në Pentagon. Besoni apo jo standet e ngritura nga Taco Bell, KFC dhe Starbucks janë të lehta për t’u gjetur. Natyrisht duke qenë se stafi i Pentagonit kërkohet në terren gjatë gjithë ditës së tyre të punës, ka kuptim që ushqimi i shpejtë duhet t’u vijë atyre dhe jo anasjelltas!

10 Merrni hot dog-ët tuaj!

Më në fund, besoni apo jo forcat ruse pothuajse ndërmorën aksione ushtarake kundër një qendre hot-dog në Pentagon gjatë Luftës së Ftohtë. Kjo për shkak se tribuna në atë kohë ishte në një vend qendror, i rrethuar nga fortesa kryesore e ndërtesës, ata mendonin se ishte epiqendra e bisedimeve të luftës!Faktike.com

Pyetjet më të shpeshta rreth Pentagonit

A mund të vizitoj Pentagonin?

Është e mundur të vizitosh Pentagonin në baza zyrtare, por rezervimet duhet të bëhen shumë më herët.
Sa i madh është Pentagoni?

Vendi i Pentagonit mbulon një sipërfaqe mbresëlënëse prej 583 hektarësh!
A është Pentagoni zyra më e madhe në botë?

Teknikisht po! Ka pothuajse 604,000 metra katror sipërfaqe.

A ju pëlqyen faktet tona për Pentagonin? Nëse po, shpërndani artikullin!

ETIKETA: ,
Shpërndaje artikullin