Shtëpia e Bardhë, 40 fakte befasuese të Shtëpisë së Bardhë

Nga të paturit e 5 kuzhinierëve me kohë të plotë te thashethemet se ka një fantazmë nga Presidenti Abraham Lincoln i dalluar përreth.

Shtepia E Bardhe 40 Fakte Befasuese Te Shtepise Se Bardhe 1
Shtepia E Bardhe 40 Fakte Befasuese Te Shtepise Se Bardhe 1

Shtëpia e Bardhë është një vepër mbresëlënëse e artit arkitektonik për të cilin ia vlen të mësohet.

Mësoni më shumë fakte rreth Shtëpisë së Bardhë në këtë listë.

#1 Shtëpia e Bardhë është rezidenca zyrtare e Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

#2 U ndërtua midis viteve 1792 dhe 1800 për të vendosur Presidentin e Shteteve të Bashkuara.

#3 Një arkitekt irlandez James Hoban projektoi Shtëpinë e Bardhë.

#4 Është e vendosur në Uashington, D.C.

#5 Ekziston një klinikë dentare nën Shtëpinë e Bardhë.

#6 Bazuar në madhësinë, 140 njerëz mund të darkojnë në tryezën e Shtëpisë së Bardhë në të njëjtën kohë.

#7 Është e vetmja rezidencë private e një kreu të shtetit që publiku mund ta vizitojë falas.

#8 Duhen mbi 2120 litra ngjyrë për të mbuluar pjesën e jashtme të Shtëpisë së Bardhë.

#9 John Adams ishte presidenti i parë që banoi në këtë rezidencë në vitin 1800.

#10 Ka 35 banjo dhe gjithsej 132 dhoma në gjashtë nivele.

#11 Kostoja totale për të ndërtuar Shtëpinë e Bardhë ishte 4.380.000 dollarë.

#12 Dizajni i Shtëpisë së Bardhë u ndikua nga Shtëpia Leinster, e cila ndodhet në Dublin.

#13 Gjatë Luftës në vitin 1814, ushtarët britanikë i vunë flakën Shtëpisë së Bardhë.

#14 Guri i parë u vu në 13 Tetor të vitit 1792.

#15 George Washington finalizoi modelin fitues për Shtëpinë e Bardhë.

#16 Kishte një zjarr tjetër në prag të Krishtlindjes në vitin 1929, kur Herbert Hoover ishte president.

#17 Në fund të çdo muaji, Presidenti faturohet për shpenzimet personale të tij dhe të familjes së tij. Duke përfshirë pastrimin kimik, pastën e dhëmbëve dhe tualetin, të cilat më pas i merren nga paga e tij.

#18 Posedon 412 dyer dhe 147 dritare.

#19 Përafërsisht 6,000 njerëz vizitojnë Shtëpinë e Bardhë çdo ditë.

#20 Kjo Shtëpi ka qenë e njohur edhe si Rezidenca Ekzekutive, Pallati i Presidentit dhe Shtëpia e Presidentit.Faktike.com

#21 Dy kate të shtëpisë janë të rezervuara për familjen e parë.

#22 Kompleksi i Shtëpisë së Bardhë gjithashtu ka një dhomë bilardo, pistë vrapimi, teatër filmi, fushë tenisi dhe korsi për bowling.

#23 Presidenti Theodore Roosevelt zyrtarisht i dha Shtëpisë së Bardhë emrin e saj aktual në vitin 1901.

#24 Ekzistojnë pesë kuzhinierë me kohë të plotë.

#25 Kjo shtëpi ka dy kopje – një në Irlandë dhe një në Francë. Ndërtesa në Francë është një atraksion turistik ndërsa ndërtesa në Irlandë e caktuar për Parlamentin Irlandez.

#26 Pranon më shumë se 50,000 letra në javë, 3500 thirrje në ditë dhe 100,000 email në ditë.

#27 Çdokush mund të ketë një vizitë falas në Shtëpinë e Bardhë. Sidoqoftë, aplikimi për të vizituar Shtëpinë e Bardhë duhet të dorëzohet 6 muaj para udhëtimit.

#28 Nuk është e vetmja Shtëpië e Bardhë që duket, ekziston edhe një shtëpi private që është një kopje e saktë në McLean, Virginia.

#29 John Quincy Adams themeloi kopshtin e parë të luleve të Shtëpisë së Bardhë.

#30 Shtëpia së bashku me tokat mbulojnë pak më shumë se 18 hektarë.

shtepia-e-bardhe-40-fakte-befasuese-te-shtepise-se-bardhe

#31 Kompleksi modern i shtëpisë përfshin Krahun Lindor, Ndërtesën Zyra Ekzekutive të Eisenhower, Rezidencën Ekzekutive dhe West Wing-ish-Departamenti i Shtetit.

Tani strehon zyra për stafin e Presidentit dhe Zëvendës Presidentin.

#32 Ndërtesa është e gjatë 51 metra, dhe 46,3 metra e gjerë.

#33 Lartësia e përgjithshme është 21 metra në jug dhe18 metra në veri. Fasada është 18.3 metra në jug mbi nivelin e detit dhe 15.3 metra në veri.

#34 The West Wing strehon zyrën e Presidentit dhe zyrat e stafit të tij të lartë. Me hapësirë për rreth 50 punonjës.

#35 Filmi i parë i shfaqur brenda Shtëpisë së Bardhë ishte Lindja e një Kombi, nga Woodrow Wilson në 1915.

#36 Presidenti Carter kishte instaluar kompjuterin dhe printerin e parë lazer në Shtëpinë e Bardhë në vitin 1978.

#37 U rendit e dyta në listën e Institutit Amerikan të Arkitektëve të “Arkitekturës së Preferuar të Amerikës” në 2007.

#38 Ekziston një thashethem që fantazma e Presidentit Abraham Lincoln, ka ndjekur ndërtesën që nga vdekja e tij.

#39 Energjia elektrike u instalua në Shtëpinë e Bardhë në 1891.

#40 Ekziston një dhomë situate në bodrum, ku Presidenti takohet me këshilltarët gjatë një krize.Faktike.com