14 Fakte mahnitëse rreth GPS

Qoma lokacionin.. :P

14 Fakte Mahnitese Rreth Gps
14 Fakte Mahnitese Rreth Gps

A ndaleni ndonjëherë dhe mendoni se sa e mahnitshme është që telefoni juaj celular mund t’ju tregojë saktësisht se ku jeni në botë? Pasi të keni lexuar këto 18 fakte argëtuese rreth GPS-it…

Çfarë do të thotë edhe GPS?

GPS është një akronim dhe qëndron për Sistemin e Pozicionimit Global.

Sidoqoftë, disa njerëz thonë se G do të thotë ‘global’, të tjerët thonë se qëndron për ‘gjeo’.

Daton në kohët e luftës

Ai e ka origjinën në sistemin LORAN të përdorur në Luftën e Dytë Botërore. Kjo u përdor fillimisht për anijet dhe aeroplanët për të komunikuar në distanca të mëdha.

Në çfarë bazohet e gjitha?

Ai bazohet në efektin Doppler. Kjo është ajo ku frekuenca e një sinjali ndryshon në varësi të mënyrës se si një objekt lëviz në lidhje me ju.

Ka rrënjë të forta në përdorimin ushtarak

GPS u përdor për herë të parë nga ushtria amerikane për të koordinuar stërvitjet ushtarake.

Shumë pak vende kanë GPS-in e tyre.

Në total, vetëm 5 vende operojnë sistemin e tyre të navigimit – SHBA, Rusia, Kina, Japonia dhe India.

Versioni rus quhet GLONASS – Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema.

Preferojmë emrin e vjetër!

Fillimisht GPS quhej mjaft emocionues “Navitar”.

Satelitët GPS ekzistojnë për më shumë se 30 vjet

Teknologjia më e fundit mbështetet në satelitët për ta bërë të mundur, me të parin e lëshuar me sukses në vitin 1989.

Ronald Reagan ndihmoi për të sjellë GPS në sy të publikut

Presidenti Reagan i dha botës akses falas në GPS pasi një aeroplan korean u rrëzua gabimisht nga BRSS në 1983.

GPS në makinë është më i vjetër se sa mendoni

Makinat e para me GPS të integruar dolën në rrugë që në vitin 1996.

Sa satelitë kanë nevojë për GPS modern?

Sistemi aktual GPS mbështetet në 31 satelitë të ndryshëm.

Inovacionet GPS po ndihmojnë nevojtarët.

Këpucët tani po zhvillohen me GPS të instaluar, për të ndihmuar njerëzit me Alzheimer të qëndrojnë të sigurt.

GPS është jashtëzakonisht i saktë

Sistemet aktuale mund të përcaktojnë vendndodhjen tuaj brenda 10 metrave.

Nëse jeni jashtë, ato funksionojnë edhe më mirë

GPS bëhet më i saktë në hapësira të hapura.

GPS ka një armik natyral

Stuhitë diellore janë një kërcënim i rregullt për satelitët që e bëjnë të mundur sistemin.Faktike.com

Pyetjet më të shpeshta rreth GPS-it

Sa i saktë është GPS?

GPS konsiderohet jashtëzakonisht i saktë në epokën moderne – veçanërisht nëse e përdorni jashtë – saktësia midis pesë deri në dhjetë metra është standardi.
Cili është GPS më i saktë?

Kjo varet vërtet nga ajo për çfarë po e përdorni – disa marka, si Garmin, janë të shkëlqyera për t’u përdorur në rrugë.
Çfarë GPS përdor ushtria amerikane?

Ushtria amerikane përdor një sistem të specializuar të quajtur Navstar, i cili operohet nëpërmjet Departamentit të Mbrojtjes.

A ju pëlqyen faktet tona për GPS-in? Nëse po, shpërndani artikullin!

ETIKETA: