11 Fakte të Bardha për Qumështin

Qitma 1 tomel t'maaaadh t'bardh..

11 Fakte Te Bardha Per Qumeshtin
11 Fakte Te Bardha Per Qumeshtin

Qumështi është një pije komplekse e cila kalon nëpër shumë procese para se të arrijë në frigoriferët tanë. Megjithatë, është gjithashtu një pije jashtëzakonisht ushqyese dhe një burim i madh i shumë gjërave që ju nevojiten për të qëndruar të shëndetshëm. Por sa dini në të vërtetë për gjërat e bardha? A jeni i informuar për përfitimet shëndetësore të qumështit?

Le të hedhim një vështrim më të afërt se pse qumështi është kaq i shëndetshëm dhe i dobishëm. Konkretisht, ne do të fokusohemi në faktet ushqyese të qumështit të lopës!

Ka shumë proteina

Qumështi është i mbushur me proteina. Jo çdo proteinë sigurisht por ajo që është me cilësi të jashtëzakonshme. Për çdo gotë qumësht mesatar, ka të ngjarë të merrni 8 g proteina. Ndërsa shumë njerëz luftojnë për të gjetur sasinë e duhur të proteinave në dietën e tyre ditore, ka kuptim që ta nisni ditën siç duhet me një gotë qumësht.

Qumështi nuk ka vetëm një lloj proteine

Ekzistojnë dy lloje kryesore të proteinave që do të gjeni në qumështin e lopës. Këto janë hirra dhe kazeina. Proteina e hirrës është e dobishme për përmirësimin e humorit dhe uljen e stresit. Ndërkohë, kazeina mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut.

Është e mbushur plot me vitamina të mrekullueshme!

Qumështi është gjithashtu plot me vitaminë A. Vitamina A është thelbësore për të ndihmuar në mbajtjen e niveleve të larta të lëkurës dhe imunitetit.

Pjesa më e madhe e qumështit tuaj është H2O

Besoni apo jo, rreth 88% e qumështit që mund të pini është në të vërtetë ujë!

Megjithatë, është e mbushur me sheqer

Qumështi përmban një sasi të mjaftueshme sheqeri. Për çdo 7 g proteina, në përgjithësi mund të prisni 12 g sheqer në këmbim, që do të thotë se do t’ju duhet të mbani një sy të ngushtë në makro.

Shumica e njerëzve janë alergjikë ndaj qumështit në një farë mënyre

Shumë njerëz janë intolerantë ndaj laktozës. Në fakt shumica janë, rreth 75% e njerëzve janë intolerantë ndaj laktozës në qumësht, e cila mund të shkaktojë kushte të pakëndshme të tretjes. Megjithatë ju mund të jeni vetëm pak intolerantë ndaj laktozës dhe as që e dini këtë!

A mund të jetë vërtet i keq qumështi për ju?

Ka studime që sugjerojnë se konsumimi i qumështit mund të çojë në përkeqësimin e disa llojeve të kancerit. Prandaj, ndërsa qumështi mund të jetë jashtëzakonisht i dobishëm për shëndetin tuaj në një aspekt, shumë prej tij mund të dëmtojë shëndetin tuaj në planin afatgjatë.

Jo domosdoshmërisht

Pirja e qumështit mund të ulë gjithashtu rrezikun e zhvillimit të osteoporozës.

Qumështi është, sigurisht, një burim i jashtëzakonshëm i kalciumit. Kalciumi është thelbësor për ndërtimin dhe ruajtjen e dhëmbëve dhe kockave të forta.

Qumështi është i koduar me ngjyra

Ka dallime kryesore në ngjyrat e majave të shisheve të qumështit që blini! Qumështi i skremuar, shpesh me majë të kuqe, është më i ulëti në yndyrë, rreth 0.3%. Gjysmë i skremuar ka rreth 1,5 deri në 2% përmbajtje yndyre, ndërsa qumështi i plotë ka rreth 3,5% yndyrë. Këto shifra bazohen në 100 g qumësht në çdo rast.

Duhet të qëndroni larg qumështit të papërpunuar

Qumështi i papërpunuar në përgjithësi nuk këshillohet të pihet. Në fakt, shitja e tij është jashtëzakonisht e rregulluar në Angli. Është e ndaluar për shitje në të gjithë Skocinë. Kjo është për shkak se qumështi i papërpunuar nuk kalon përmes pasterizimit, ku bakteret do të hiqen përpara se të mbushet në shishe.

Po qumështi i kartonit?

Qumështi UHT, megjithatë ka edhe më shumë gjasa të jetë pa baktere. Kjo për shkak se është zier intensivisht, që do të thotë se ka të ngjarë të merrni shumë më shumë baktere nga UHT për një kohë të gjatë sesa një shishe standarde qumështi.

Pyetjet më të shpeshta rreth Qumshtit

A është qumështi vërtet i keq për ju?

Qumështi mund të rrisë rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës, pavarësisht nga përfitimet e tij të përgjithshme shëndetësore.
A duhet të pinë qumësht çdo ditë të rriturit?

Jo domosdoshmërisht, por është më e rëndësishme që fëmijët të pinë qumësht për të ndihmuar në ndërtimin e dhëmbëve dhe kockave të forta.
A është e keqe pirja e qumështit për ju gjatë natës?

Nuk ka gjasa të bëjë ndonjë dëm të madh, dhe disa në fakt besojnë se mund të ndihmojë tretjen e shëndetshme!

A ju pëlqyen faktet tona për qumshtin? Nëse po, shpërndani artikullin!

ETIKETA: