Uji elementi më i rëndësishëm i Jetës, 40 Fakte për Ujin

Uji (H2O) është pa dyshim elementi më i rëndësishëm i Jetës

Nga Nella
4 Min

Pa ujë raca njerëzore nuk mund të mbijetojë. Lexoni më shumë rreth kësaj substance natyrore në listën e 40 Fakteve interesante të Ujit.

#1 Kur uji përmban shumë kalcium dhe magnez, quhet ujë i fortë.

#2 Uji tretet më shumë se çdo substancë tjetër.

#3 Uji mbulon 70.9 përqind të sipërfaqes së planetit.

#4 Deri në gjashtëdhjetë për qind e trupit të të rriturve njerëzorë përbëhet nga uji.

#5 Uji jo i lëvizshëm vret dyqind fëmijë çdo orë.

#6 Njëzet për qind e ujit të freskët të pa ngrirë në botë ndodhet në Liqenin Baikal të Rusisë.

#7 Për të prodhuar një makinë të re, përdoren 13,737 deri 21,926 gallon ujë.

#8 Përafërsisht 27 trilion litra ujëra nëntokësorë janë tërhequr për përdorim në Sh.B.A.

#9 Ka më shumë ujë në atmosferë sesa në të gjithë lumenjtë tanë së bashku.

#10 Ka rreth 1.609.344 kilometra tubacione uji në Kanada dhe Sh.B.A.

#11 Data e skadimit të shisheve të ujit është për shishe, jo për ujë.

#12 Gjashtëdhjetë përqind e tërheqjeve të ujërave të ëmbla në Kinë përdoren për bujqësi.

si-ndikon-uji-pozitivisht-ne-shendetin-tone

#13 Shtatëdhjetë për qind e trurit të njeriut përmban ujë.

#14 Shtatë përqind e ujit të ëmbël të Tokës është i rrethuar nga akullnajat.

#15 Uji i pastër ka një pH neutral me vlerë 7, i cili nuk është as bazik, as acid.

#16 Mbi nëntëdhjetë përqind e furnizimit me ujë të freskët në botë ndodhet në Antarktidë.

#17 Vetëm një përqind e ujit të botës është e pijshëm.

#18 Oqeanet ruajnë pjesën më të madhe të ujit të Tokës.

#19 Nëntëdhjetë e shtatë përqind e ujit në Tokë është ujë i kripur.

#20 Afro 3.4 milion njerëz vdesin çdo vit nga shkaqe të lidhura me ujin.Faktike.com

#21 Më shumë se gjysma e ujit përdoret në banjë.

#22 Më pak se një përqind e furnizimit me ujë në Tokë mund të përdoret si ujë i pijshëm.

#23 Kockat e njeriut përbëhen nga 31% e ujit.

#24 Shkrimet e gërmuara u përdorën për të bërë tubat e parë të ujit.

#25 Autoritetet shëndetësore zakonisht rekomandojnë 230ml ujë çdo ditë.

#26 Dyzet miliardë orë janë harxhuar duke mbledhur ujë vetëm në Afrikë.

#27 Për të krijuar një pintë birrë, duhen shtatëdhjet e pesë litra ujë.

#28 Pirja e tepërt e ujit mund të jetë fatale dhe e njohur si dehje nga uji.

#29 Uji i Ftohtë është më i rëndë se Uji i nxehtë.

#30 Në shishe mund të jetë 2000 herë më i shtrenjtë se uji i rubinetit.

#31 Për të bërë një kile çokollatë përdoren 3.170 litra ujë.

#32 Rreth 700 milion njerëz në 43 vende vuajnë sot nga mungesa e ujit.

#33 Një hektarë misër do të japë rreth 15.000 litra ujë në avullim në ditë.

#34 Akulli është më i lehtë se uji, prandaj akulli noton mbi ujë.

#35 Pothuajse 400 miliard litra ujë përdoren në Shtetet e Bashkuara në ditë.

#36 Gjirafat janë një nga kafshët që mund të zgjasin më gjatë pa pirë ujë.

#37 Një pishinë natyrisht humbë rreth 1000 galonë ose 3785.41 litra në avullim.

#38 Një pikim i vogël nga një rubinet mund të harxhojë 34 galonë ose deri në 128 litra ujë në ditë.

#39 Një person mund të jetojë rreth një muaj pa ushqim, por vetëm rreth një javë pa ujë.

#40 Një kastravec dhe një kandil deti përmbajnë 95% ujë.Faktike.com

Shpërndaje artikullin
1 Koment