10 Faktet më Interesante rreth Dhëmbëve

Ju mund të mendoni se njerëzit e lashtë nuk kujdeseshin për shëndetin e tyre dentar, ndryshe nga njerëzit e tanishëm, për shkak të mungesës së të dhënave për të pasur dentistë në të kaluarën.

Nga Nella
7 Min

‘Jeta është e shkurtër. Buzëqeshni ndërsa keni ende dhëmbë.’

Mallory Hopkins

Megjithatë, pavarësisht mungesës së dentistëve, njerëzit kanë qenë të shqetësuar për dhëmbët e tyre që nga viti 500 para Krishtit. Grekët dhe romakët e lashtë përdornin përzierje me pluhur koralesh të grimcuar dhe ndryshk hekuri për të pastruar dhëmbët e tyre. Furça e mëhershme e dhëmbëve ishte bërë nga degëza të një peme që njerëzit i përtypin për të freskuar frymën e tyre.

Për fat të mirë, nuk kemi pse të përdorim predha të grimcuara ose të përtypim një degëz për të pastruar dhëmbët. Për shkak të avancimit të teknologjisë, kujdesi dentar bëhet lehtësisht i disponueshëm për ne. Ne kemi mjete dhe pajisje të ndryshme që mund t’i përdorim për të pastruar dhëmbët, madje edhe për t’i përmirësuar dhe zbukuruar ata. Megjithatë, parandalimi është ende shumë më i mirë se kurimi, kështu që është e rëndësishme të dimë më shumë për dhëmbët tanë dhe cilat sjellje mund të ndikojnë tek ata për të mbrojtur buzëqeshjet tona të çmuara. Ne nuk duam që buzëqeshja jonë të duket si gërshetim, apo jo? Prandaj, lexoni këto 10 fakte më interesante për dhëmbët tanë.

Dhëmbët janë ajsbergë në gojën tuaj

Ajo që shohim në një ajsberg është vetëm një e treta e saj, ashtu si me dhëmbët tanë. Ka shumë më tepër përtej asaj që sytë tanë mund të shohin me dhëmbët tanë, të cilët janë të mbuluar nga mishrat e dhëmbëve tanë. Për shkak të kësaj, ne gjithmonë duhet të sigurohemi që mishrat e dhëmbëve tanë të jenë të fortë dhe rozë për t’u siguruar që ata mund të mbrojnë mirë dhëmbët.

Ju keni dhëmbë po aq unikë sa Ju

Ashtu si gjurmët e gishtave, dhëmbët tuaj janë unikë dhe nuk mund të kopjohen nga askush tjetër. Kjo është arsyeja pse të dhënat dentare mund të përdoren për të njohur dhe identifikuar mbetjet njerëzore. Dhe edhe nëse keni një binjak identik, ai nuk mund të ketë të njëjtët dhëmbë si tuajat. Kjo është gjithashtu e njëjtë me printimin tuaj të veçantë të gjuhës.

Keni 16 dhëmbë të poshtëm dhe 16 dhëmbë të sipërm

Nga pjesa e pasme e gojës në pjesën e përparme, ju keni 12 dhëmbëzakë, 8 premolarë, 2 palë dhëmbë kani dhe 8 dhëmbë prerës, të cilët përbëjnë gjithsej 32 dhëmbë.

Pjesa më e vështirë e trupit është smalti

Shtresa më e jashtme e dhëmbëve tuaj quhet smalt. Shërben si guaskë e fortë e dhëmbëve për t’i mbrojtur ata. Ashtu si kockat tona, ai përbëhet nga fosfati dhe kalciumi, duke e bërë ato kocka të forta. Megjithatë, për shkak të kristaliteve dhe proteinave të veçanta, është më i fortë se kockat dhe pjesa më e vështirë e trupit tonë.

Dhëmbët e verdhë mund të tregojnë prishje

Nuk është vetëm një njollë e thjeshtë kafeje apo çaji. Një nga arsyet për shfaqjen e dhëmbëve tuaj të bardhë është për shkak të smaltit të dhëmbëve tuaj. Dhe kur dhëmbët tuaj fillojnë të zverdhen, kjo mund të tregojë prishje dhe gjithashtu mund të jetë një nga arsyet pse ndjeni dhimbje në mishrat e dhëmbëve.Faktike.com

Më e vështira por jo e pathyeshme

Supermeni ka kriptonitin e tij, kështu, edhe më i forti ka ende dobësinë e tij. Smalti ynë mund të jetë më i vështiri për të mbrojtur dhëmbët tanë, por nuk është i pathyeshëm nga prishjet dhe çarjet. Acidet dhe sheqernat janë armiqtë e smaltit, të cilat mund të gjenden në çokollata dhe pije të gazuara. Këta armiq mund të ndërveprojnë me bakteret të cilat më vonë sulmojnë smaltin tonë dhe mund të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve. Pijet e gazuara nuk janë të dobishme për veshkat tona, si dhe për dhëmbët tanë. Kufizoni marrjen e pijeve joalkoolike nëse doni të mbroni buzëqeshjen dhe dhëmbët tuaj.

Smalti nuk rritet, dentina rritet

A e dini se shtresa nën smaltin tuaj është më e fortë dhe kompakte se kockat tuaja? Kjo shtresë quhet dentinë, e përbërë nga kalime dhe kanale të vogla që përcjellin sinjalet ushqyese dhe nervore nga dhëmbët. Tre llojet e dentinës janë përkatësisht; parësore, dytësore dhe riparuese. Ndryshe nga smalti, dentina jonë ndryshon dhe rritet vazhdimisht gjatë gjithë jetës.

Brenda gojës mund të gjenden 300 lloje bakteresh

Pllaka mbart triliona baktere, të përbëra nga 200 deri në 300 lloje të ndryshme bakteriale. Bakteri i quajtur Streptococcus mutans është përgjegjës për shëndetin e keq të dhëmbëve. Këto baktere modifikojnë karbohidratet e tjera dhe sheqerin në acide të cilat kontribuojnë në prishjen e dhëmbëve.

Ju bëni rreth 10,000 gallona pështymë

Trupi juaj prodhon rreth 10,000 litra pështymë. Pështyma është thelbësore në shëndetin tonë të përgjithshëm. Pështyma na ndihmon të largojmë grimcat e ushqimit. Ai përmban fosfat dhe kalcium që luajnë një rol të madh në neutralizimin e acideve në pllakë, të cilat shkaktojnë dëme në dhëmbët tanë. Për më tepër, pështyma ndihmon në gëlltitjen e ushqimit dhe ndihmon në tretje të lehtë.

Pllaka është fajtori

Një substancë ngjitëse që rritet vazhdimisht dhe mund të ngurtësohet dhe bëhet gurë dhëmbësh nëse nuk hiqet rregullisht duke pastruar dhëmbët me furçë dhe larje dhëmbësh. Rekomandohet pastrimi i rregullt i dhëmbëve si dhe për të mbajtur dhëmbë të shëndetshëm.Faktike.com

Shpërndaje artikullin