17 Fakte të Shëndetshme për Zemrën

4 Min Lexim

Zemra është një nga organet më thelbësore në trupin tuaj, duke u siguruar organeve lëndët ushqyese jetike që ato kërkojnë. Ndërsa zemra juaj pompon me besnikëri, mund të mos keni një mendim të dytë për këtë.

Këtu janë 18 fakte argëtuese për zemrën që duhet të dini!

1 Zemra juaj rreh në kohë me muzikë

Në varësi të muzikës që dëgjoni, rrahjet e zemrës suaj mund të ndryshojnë.

2 Është një punëtor i shpejtë!

Duhen mesatarisht rreth 45 sekonda që gjaku juaj të udhëtojë në të gjithë trupin nga zemra.

3 Të rrahurat e zemrës ndryshojnë ndërmjet gjinive

Zemra e një njeriu mesatarisht rreh rreth 70 herë në minutë.

Zemra e një gruaje mesatare rreh pak më shpejt, rreth 78 herë në minutë.

4 Problemet e zemrës janë vrasës të mëdhenj

Një nga kërcënimet më të mëdha shëndetësore në botë janë sëmundjet e zemrës.

5 Drogat mund të ndikojnë seriozisht në shëndetin e zemrës

Aktiviteti elektrik i zemrës ndikohet nga përdorimi i drogës (veçanërisht nga kokaina).

6 Kapilarët e zemrës janë minutorë

Disa nga kapilarët në zemrën tuaj janë të vegjël, më të vogla se flokët e njeriut.

7 Teshtimat nuk e ndalin zemrën

Thënia “Tështitja ndalon zemrën” është vetëm një mit.

8 E ëmbël dhe jetëshpëtuese?

Rreziku i sëmundjeve të zemrës zvogëlohet duke ngrënë çokollatë të zezë.

9 Disa zemra janë masive!

Zemra e një balene blu peshon 680 kilogram dhe është sa një autobus dykatësh!

10 Zemrat e thyera janë reale

Njerëzit fjalë për fjalë mund të kenë zemra të thyera. Dështimi i përkohshëm i zemrës mund të lindë nga situata tragjike të jetës.

11 Sa e madhe është një zemër?

15-fakte-rreth-dhurimit-te-organeve
Zemra

Madhësia e zemrës suaj është afërsisht sa madhësia e të dy duarve tuaja të lidhura së bashku.

12 Kjo është shumë për të vazhduar lëvizjen!

5.6 Litra gjak pompohet nga zemra juaj çdo minutë.

13 Mbulon shumë terren biologjik!

Me përjashtim të korneas, çdo qelizë tjetër në trupin tuaj merr gjak nga zemra.

14 Madhësitë e zemrës me të vërtetë ndryshojnë

Disa individë kanë zemra më të mëdha se të tjerët, gjë që është tregues i sëmundjes së zemrës.

15 Ju mund të fuqizoni një HGV!

Një kamion mund të përshkoj 32 kilometra me energjinë e krijuar nga zemra juaj çdo ditë.

16 Ngrënia e mishit mund të ndikojë në shëndetin e zemrës suaj

Sipas një studimi, vegjetarianët kanë 32% më pak gjasa të vdesin ose të shtrohen në spital për shkak të sëmundjeve të zemrës sesa jo-vegjetarianët.

17 Nuk ka gjasa të goditet nga kanceri.

Meqenëse zemra ndalon së ndari shumë herët në jetë, kanceri i zemrës është shumë i rrallë.Faktike.com

Pyetjet më të shpeshta rreth Zemrës

Çfarë bën në të vërtetë zemra?

Bën atë që prisni, ndihmon që gjaku të arrijë në të gjitha zonat e trupit tuaj në mënyrë që të mund të vazhdojë të funksionojë.
A ka zona të trupit ku zemra nuk pompon?

Po, besoni apo jo kornea në sytë tuaj nuk merr gjak nga zemra!
Cilat janë katër dhomat kryesore të zemrës?

Zemra është e ndarë në dy barkushe dhe dy atriume, të dyja çiftet me të majtë dhe të djathtë të caktuar. Barkushet dërgojnë gjak jashtë dhe atriumet tuaja marrin gjak.

Nga Zemra – Zemrës.. A ju pëlqyen faktet tona për Picat? Nëse po, shpërndani artikullin!

ETIKETA: ,
Shpërndaje artikullin