15 Fakte interesante për Trupin e Njeriut

10 Faktet Te Cuditshme Me Trupin E Njeriut
10 Faktet Te Cuditshme Me Trupin E Njeriut

Më poshtë renditen 15 fakte interesante dhe argëtuese për trupin e njeriut.

Më vjen keq, por flokët tuaj kanë vdekur

Flokët janë gjallë vetëm kur janë akoma brenda epidermës. Në terma kimikë, flokët janë 50% të bërë nga karboni, 21% oksigjen, 17% azot, 6% hidrogjen dhe 1% squfur sasia e duhur e nxehtësisë në qarkullimin e gjakut dhe rrjedhimisht rritja e flokëve. Por ngjyra e ajrit të flokëve ndikon në numrin e fijeve: Biondet janë ato me më shumë flokë, ndërsa flokët e kuq janë në pozicionin e fundit. Megjithëse i vdekur, flokët e tyre janë të ngurtë: ato përmbajnë informacione për gjithçka që u kaloi nëpër gjak, përfshirë edhe ilaçet. Kjo është arsyeja pse përdoret në testet anti-doping.

Thonjtë e duarve rriten më shpejt se thonjtë e këmbëve.

Rritja e thonjve ndryshon në varësi të moshës, seksit, shëndetit dhe gjenetikës. Në fakt, thonjtë e duarve rriten më shpejt se thonjtë e këmbëve sepse duart tona janë fizikisht më afër zemrës sonë. Ata përfundojnë duke marrë një furnizim më të mirë të oksigjenit dhe ushqyesve, të transportuar përmes kapilarëve të vegjël të vendosur pak poshtë thonjve tanë. Pavarësisht nga ritmi i rritjes, thonjtë e duarve dhe këmbëve kanë të njëjtin mekanizëm rritjeje, duke qenë të përbërë kryesisht nga keratina, një substancë që gjendet gjithashtu në lëkurë dhe flokë, si dhe në brirët dhe thundrat e kafshëve.

Gjuha është një nga muskujt më të fortë në trup

Madhësia e muskujve nuk është sinonim i forcës, trupi i njeriut ka më shumë se 600 muskuj. Gjuha është një nga muskujt më të fortë dhe më fleksibël në trupin e njeriut. Është gjithashtu një nga rajonet e trupit tonë me sasinë më të lartë të mikroorganizmave: 1 ml pështymë ka rreth 1 milion baktere. Nëse gjuha nuk do të ekzistonte, ne nuk do të ishim në gjendje të flisnim, të hanim, të gëlltisnim apo edhe të këndonim si duhet! Gjuha ndihmon në prodhimin e tingujve të caktuar, i lejon njerëzit të shijojnë ushqimin dhe mund të japin të dhëna për shëndetin e përgjithshëm të njerëzve.

Déjà vu është e vërtetë

Déjà vu ka një reputacion të mbinatyrshëm. Por ndjenja se keni provuar tashmë një situatë të tanishme ndërsa po ndodh kur truri dërgon sinjale për të parë nëse ka ndonjë lloj “gabimi në kujtesë”. Me fjalë të tjera, fenomeni është truri ynë që kontrollon nëse kishte ndonjë mospërputhje midis asaj që jetojmë me të vërtetë dhe asaj që mendojmë se jetojmë. Déjà-vu mund të jetë një shenjë e mirë sepse tregon se sistemi “kontroll i kujtesës” po funksionon mirë dhe ka më pak të ngjarë të ngatërroni situatat e kaluara me ato të tanishmet.

LEXO GJITHASHTU: Çfarë mund të bëjë trupi i njeriut në 30 sekonda

Fluturat në stomak

10-faktet-te-cuditshme-me-trupin-e-njeriut

Stomaku stimulohet nga një nerv. Të biesh në dashuri ose të jesh i interesuar për dikë zgjon sistemin e kënaqësisë që shkakton përgjigje në trup. Ndjenja e fluturave në stomakun tuaj është vetëm një shenjë e stresit trupor. Dopamina është neurotransmetuesi i parë që shfaqet kur shihni dikë tërheqës. Lirimi i hormoneve të ndryshme bën që ritmi i zemrës të përshpejtohet, temperatura e fytyrës të rritet dhe të shkaktojë ndryshimin e ngjyrës në faqe.

Fëmijët kanë më shumë kocka në trupat e tyre sesa të rriturit

Kockat shkrihen gjatë gjithë rritjes njerëzore, dhe si rezultat skeleti i një njeriu të rritur ka 206 kocka të formave dhe madhësive të ndryshme. Në kafkën e foshnjës, për shembull, ne konsiderojmë se ka gjashtë kocka, të cilat më pas përshtaten së bashku dhe bëhen një. Shumica dërrmuese e kockave do të bashkohen vetëm pas përfundimit të fazës së rritjes. Femuri, kocka e kofshës është më e gjata në trupin e njeriut dhe kocka më e fortë. Pavarësisht se është i zbrazët, ai mbështet më shumë peshë sesa betoni. Kocka më e vogël në trupin e njeriut është rrëmbyesi, një nga tre kockat që kemi në veshët tanë.

Keni 160 mijë kilometra enë gjaku

Shtrirja e sistemit të qarkullimit të gjakut është e pabesueshme. Enët e gjakut të një të rrituri janë më shumë se 160 mijë kilometra të gjata, kjo është e mjaftueshme për të shkuar rreth tokës katër herë.
Aorta konsiderohet arteria më e madhe në trup, ajo largohet nga zemra, kalon përmes gjoksit dhe shkon drejt barkut, ku ndahet për të sjellë gjak në këmbë. Nga ana tjetër, kapilarët janë jashtëzakonisht të vegjël dhe janë rreth 5 mikrometra , megjithëse kapilarët janë tubat më të vegjël të gjakut, ato përbëjnë rreth 80% të gjithë kësaj gjatësie.

Ju mund të identifikoni shijen e umamit

Përveç katër shijeve themelore që kemi mësuar në shkollë: të ëmbla, të kripura, të tharta dhe të hidhura. Studiuesit njohën aromën umami, që do të thotë e shijshme, si shija e pestë që mund të dallohet nga njerëzit. Gjuha e një të rrituri ka rreth 10,000 sytha të shijes, të cilat zhvillohen gjatë gjithë jetës. Fëmijët kanë një preferencë natyrore për ëmbëlsirën sepse kanë më pak sytha shije sesa një i rritur, gjatë gjithë jetës qiellza ndryshon me aktivizimin e sythave të shijes. Pra, kur të rritesh nuk të pëlqen më ushqimet e njëjta që të pëlqyen kur ishe fëmijë

Truri nuk është në gjendje të ndiejë dhimbje

10-ushtrimet-me-terheqese-te-trurit-per-te-rritur-kujtesen-tuaj

Nuk ka sensorë dhimbjeje të lidhur direkt me trurin. Por ka sensorë në membranat dhe lëkurën që mbulojnë kafkën dhe trurin. Dhimbjet që ndiejmë kur goditemi ose gjatë një dhimbje koke të thjeshtë emetohen nga këta sensorë. Mekanizmi i prodhimit të dhimbjes në trup funksionon përmes nociceptorëve, mbaresave nervore që janë receptorë të dhimbjes që ndodhen në lëkurë, nyje dhe disa organe të brendshme. Funksioni i tij është të zbulojë variacione fizike, kimike ose termike që mund të shkatërrojnë indet tona. Dhimbja e kokës e lidhur me një dhimbje zakonisht është rezultat i dehidrimit të shkaktuar nga konsumi i alkoolit, i cili shkakton dhimbje në enët e gjakut në kokë.

Lëkura është organi më i madh në trupin e njeriut

Një qenie njerëzore e rritur mbart rreth 3.6 kg lëkurë dhe në këtë fazë organi është i gjatë afërsisht dy metra katrorë. Lëkura rinovohet vazhdimisht dhe shërben si mbrojtje. Lëkura në majë të gishtave ka një shenjë të veçantë: gjurmët e gishtave, ato janë unike për çdo qenie njerëzore dhe na ndihmojnë të mbajmë më lehtë objektet. Pacientët me sindromën Nagali nuk kanë gjurmë gishtash.Faktike.com

Ne jemi ujë

Trupi përbëhet nga 70% ujë, i cili korrespondon me gjysmën e peshës sonë. Në një të porsalindur numri është edhe më i lartë: 78%. Çdo pjesë e trupit ka ujë, përfshirë kockat tona. Mushkëritë dhe mëlçia janë organet me më shumë ujë, madje edhe më shumë se vetë gjaku. Uji luan role të rëndësishme në transportimin e lëndëve ushqyese dhe rregullimin e temperaturës së trupit. Përkundër kësaj, trupi ynë nuk është në gjendje të ruaj ujë, pas konsumit uji shpërndahet në të gjithë trupin tonë. Një gotë me ujë kërkon rreth 30 deri në 60 minuta për të udhëtuar gjatë gjithë rrugës, një pjesë e saj mbetet në gjak dhe më pas shpërndahet në të gjitha organet dhe muskujt.

Keni 2 metra ADN në secilën qelizë

Intensiteti i ngjeshjes së ADN-së është ekstrem. Aq ekstreme saqë nëse të gjitha pjesët e ADN-së nga secili kromozom njerëzor do të lidheshin me njëra-tjetrën nga skaji në fund dhe më pas të shtriheshin do të kishim 2 metra material gjenetik. Kjo sasi korrespondon me materialin gjenetik të një qelize të vetme. Një fakt tjetër kurioz është se majmunët bonobo dhe njerëzit ndajnë 98.7% të së njëjtës hartë gjenetike, të njëjtën përqindje të ndarë nga njerëzit me shimpanzetë.

Zemra rrah mesatarisht 100 mijë herë në ditë

Zemra e një të rrituri rrah 60 deri në 100 herë në minutë. Kjo është e barabartë me rreth 100 mijë herë në ditë, 35 milion rrahje në një vit dhe në moshën 70 vjeç zemra do të ketë rrahur rreth 2.5 miliardë herë. Tek fëmijët ky numër është edhe më i lartë. Zemra ka sistemin e vet elektrik, i cili lejon organin të funksionojë jashtë trupit, për sa kohë që keni një furnizim adekuat të oksigjenit. Zemra e njeriut është aq e fortë sa që tkurrjet e saj kanë presion të mjaftueshëm për të nxjerrë gjak në një distancë prej gati 10 metrash.

Syri i njeriut mund të dallojë deri në 10 milion ngjyra të ndryshme

Retina ka 120 milion qeliza të specializuara në zbulimin e ngjyrave dhe intensitetit të dritës, të cilat janë kone dhe shufra. Verbëria e ngjyrave është një sëmundje në të cilën personi ka vështirësi të shohë ngjyra si e kuqja ose jeshilja. Përveç tij, imazhet e kapura nga sytë projektohen në retinë (fund të syrit) me kokë poshtë! Sidoqoftë, truri i kthen ato, kështu që ne kemi perceptimin se ata janë në pozicionin normal.

Ka më shumë baktere në gojën tuaj sesa njerëz në botë

Rreth 50 miliard baktere banojnë në gojën e çdo qenie njerëzore! Këto mikroorganizma jetojnë në një mënyrë të mirë-organizuar dhe jo të gjithë janë të dëmshëm për shëndetin tuaj. Në fakt, disa janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit të mirë. Roli i baktereve në mjedis gjithashtu meriton të përmendet, është jashtëzakonisht e rëndësishme për riciklimin e lëndës organike, domethënë bakteret, së bashku me kërpudhat, kryejnë procesin e dekompozimit duke transformuar lëndën organike të vdekur dhe duke e kthyer atë në tokë në formë të lëndës inorganike.Faktike.com