40 Fakte Tronditëse për Tërmetet që nuk i keni ditur

Lidhur me të gjitha fatkeqësitë natyrore, tërmetet mbeten gjithmonë më pak të pritshmet dhe më shkatërruesit

40 Fakte Tronditese Per Termetet Qe Nuk I Keni Ditur 1
40 Fakte Tronditese Per Termetet Qe Nuk I Keni Ditur 1

Eksploroni më shumë fakte befasuese për tërmetet më të këqija, më të mëdha dhe më katastrofale në këtë listë të Fakteve për Tërmetet.

#1 Tërmetet janë një goditje e shpejtë dhe e papritur në sipërfaqen e Tokës.

#2 Një shkallë Rihter mat fuqinë e një tërmeti.

#3 Makina sizmograf përdoret për të matur gjatësinë e tërmetit.

#4 80% e tërmeteve të planetit ndodhin në ‘Unazën e Zjarrit’.

#5 Tërmetet përfshijnë lëvizjen me ndikim të shkëmbinjve në koren e Tokës.

#6 Shpejtësi të ndryshme të valëve sizmike përdoren për të lokalizuar epiqendrën e tërmeteve.

#7 Një tërmet me madhësi 7.9 godet Indonezinë jugore dhe vret rreth 103 njerëz në qershor të vitit 2000.

#8 Dëmi i tërmetit varet nga thellësia dhe lloji i defektit.

#9 Një tërmet në Japoni kishte një madhësi prej 9.0 shkallësh dhe vrau mbi 15000 njerëz më 11 Mars 2011.

#10 Tërmeti më i fuqishëm i regjistruar ndonjëherë ishte në Valdivia, Kili.

LEXO GJITHASHTU: Tsunami, 40 Fakte Interesante që ndoshta nuk i dini për Tsunami

10 Gjëra shokuese që ndodhin çdo minutë në botë

#11 NEIC regjistron mesatarisht 20,000 tërmete çdo vit.

#12 Studimi shkencor i tërmeteve quhet sizmologji.

#13 Florida, Ajova, Dakota e Veriut dhe Viskonsin ishin katër shtetet e vetme që nuk patën ndonjë aktivitet sizmik që nga viti 1975 deri 1995.

#14 Shumica e tërmeteve ndodhin në thellësi më pak se 80 km nga sipërfaqja e Tokës.

#15 Tërmeti më vdekjeprurës i regjistruar në botë ndodhi në vitin 1556 në Kinën qendrore.

#16 Dakota e Veriut dhe Florida kanë numrin më të vogël të tërmeteve në Sh.B.A.

#17 Alaska është shteti më i prirur për tërmete në Sh.B.A.

#18 Kolonët evropianë përjetuan tërmetin e tyre të parë në vitin 1663.

#19 Shumica e valëve të tërmetit kanë një frekuencë më të vogël se 20Hz.

#20 Parkfield, California, njihet si “Kryeqyteti i Tërmetit në Botë”.Faktike.com

#21 Mitologjia japoneze thotë se një peshkaqen gjigant është përgjegjës për tërmetet.

#22 Tërmetet mund të shkaktohen gjithashtu nga rrëshqitjet e tokës, provat bërthamore, provat e minave dhe aktiviteti vullkanik.

#23 Në Greqinë e lashtë, njerëzit besuan se perëndia e detit, Poseidoni shkaktoi tërmetet.

#24 Më shumë tërmete ndodhin në hemisferën veriore sesa në hemisferën jugore.

#25 Tsunami më i lartë i shkaktuar nga një tërmet ndodhi në Japoni në vitin 1771.

#26 Në jug të Kinës, një tërmet me madhësi 6.3 la rreth 263 njerëz të vdekur në 24 Shkurt 2003.

#27 Shpërthimet e vullkanit mund të shkaktohen nga tërmetet.

#28 Tërmeti në Oqeanin Indian zgjati gati 10 minuta në vitin 2004.

#29 Anglezi John Milne shpiku sizmografin në vitin 1880.

#30 Shkencëtari amerikan Charles Richter shpiku shkallën Rihter në vitin 1935.

#31 Këto katastrofa natyrore mund të lëshojnë më shumë energji sesa bomba atomike.

#32 Aty ku takohen pllakat tektonike të Tokës quhet “faults-gabime”.

#33 Një tërmet në hënë quhet moonquake.

#34 Tërmeti i parë i regjistruar në Kaliforni ishte në vitin 1769.

#35 Shkencëtarët që studiojnë tërmetet quhen sizmologë.

#36 Tërmeti afër Japonisë i ndodhur në vitin 2011 rriti shpejtësinë e rrotullimit të Tokës.

#37 Mount Everest u tkurr 2.5cm për shkak të tërmetit në Nepal në vitin 2015.

#38 Tërmeti i parë i studiuar shkencërisht ndodhi në Lisbonë në vitin 1755.

#39 Bota ka dy tërmete çdo minutë.

#40 Për shkak të numrit të lartë të vullkaneve, korja tokësore e Japonisë për tërmet është një nga më të paqëndrueshmet.Faktike.com