10 Fakte të mahnitshme rreth Energjisë Diellore

Mënyra në të cilën bota përdor fuqinë është gjithmonë në ndryshim.

4 Min

Për dekada, ne kemi qenë të varur nga lëndët djegëse fosile. Kjo është, karburant që vjen nga oqeanet tona dhe nga toka.

Sidoqoftë, shtytjet kryesore për të qenë më të gjelbërta – dhe për të kërkuar burime të karburantit të rinovueshëm – janë rritur në një mënyrë të madhe.

Shikoni më poshtë për 10 fakte të mahnitshme dhe të mrekullueshme në lidhje me energjinë diellore.

#1 Njerëzit në të gjithë botën po përfitojnë nga energjia diellore, si në shtëpi ashtu edhe në punë. Është e mundur të vendosni panele diellore në çatinë tuaj dhe të gjeneroni energji për t’u shitur përsëri kompanive të energjisë.

#2 Është menduar se vetëm një orë me rrezet e diellit direkte mund të jetë e mjaftueshme për të furnizuar planetin deri në një vit – ia vlen të përpiqesh të shfrytëzosh aq sa mundesh!

#3 Ekziston një frikë e zakonshme se panelet diellore dhe teknologjia e tyre janë jashtëzakonisht të shtrenjta. Sidoqoftë, kostoja e instalimeve të panelit diellor ka rënë masivisht në dekadat e fundit.

Që nga fundi i viteve 70, mendohet se kostoja e paneleve diellore për shtëpitë dhe bizneset ka rënë deri në 99% vetëm në SH.B.A.

#4 Ju nuk do të keni nevojë të drejtoni panelet tuaja drejt Diellit për të përfituar nga nxjerrja e energjisë. Në fakt, edhe përdorimi i paneleve diellorë gjatë periudhave me re do të vazhdojë të nxjerrë energji. Asnjëherë nuk keni nevojë të siguroheni që dielli po shkëlqen drejtpërdrejt në panelet tuaja – përndryshe, do të duhet të vazhdoni t’i lëvizni përreth!

#5 Ndërsa territore të tilla si SH.B.A. dhe Australia janë adoptuesit e mëdhenj të energjisë diellore, është Kina ajo që duket se po udhëheq lojën. Është menduar se Kina ka instaluar rreth katër herë numrin e paneleve për shtëpitë e tyre sesa ato që Shtetet e Bashkuara kanë menaxhuar në një vit të vetëm.

#6 Ëtshtë menduar që deri në 70% të energjisë që rrjedhin përmes pajisjeve dhe solucioneve të panelit diellor mund të përdoren për të ngrohur ujin deri në 60 gradë Celsius.

10-fakte-te-mahnitshme-rreth-energjise-diellore
Energjia Diellore – Panelat Solare

#7 Është gjithashtu plotësisht e mundur të gatuhet ushqim dhe të thahen rrobat duke përdorur vetëm energjinë diellore – dhe me këtë nuk kuptojmë duke lënë gjërat jashtë në Diell!

#8 Qelizat e panelit diellor kanë qenë rreth e rrotull më shumë sesa mund të mendoni. Në fakt, Russell Ohl zhvilloi qelizën e parë specifike të energjisë diellore përsëri në 1941. Shumë më parë, Alexandre Becquerel ishte përgjegjës për gjetjen e vetive të fotovoltaike – të cilat na mundësojnë krijimin e energjisë nga Dielli. Ky zbulim u bë deri në 1839!

#9 Është plotësisht e mundur që energjia diellore të jetë në gjendje të fuqizojë automjete të mëdha transporti. Për shembull, ka përpjekje për të provuar dhe ndërtuar aeroplanë me energji diellore – një ide fantastike, e vetë-qëndrueshme!

#10 Kalifornia është shtëpia e uzinës më të madhe të energjisë diellore në botë, që shtrihet deri në 1.000 hektarë – dhe është e vendosur në shkretëtirën Mojave.

Shpërndaje artikullin