40 Fakte Interesante që duhet t’i dini për bebet

A e dini se foshnjat kanë lindur pa kapakët e gjunjëve dhe gjithashtu që kanë dukshëm më shumë shije sesa një i rritur?

5 Min

Mësoni këtë dhe më shumë Faktet e Foshnjeve në listën e më poshtëme.

#1 Foshnja më e rëndë e lindur ishte një djalë me peshë 9.9 kilogram. Ai lindi në Itali në vitin 1955.

#2 Ndryshe nga të rriturit, foshnjat lindin me 300 kocka.

#3 Bebet lindin pa kapakët e gjunjëve.

#4 Gjatë nëntë muajve të periudhës së shtatzënisë, pesha e një foshnje rritet 3 milion herë.

#5 Një fetus zhvillon majat e gishtave të tij unikë në moshën tre muajsh.

#6 Kur foshnja është në bark, ai përdor njërën dorë më shumë se tjetrën.

#7 Valët e trurit të foshnjave mund të fillojnë të regjistrohen pas 42 ditësh nga konceptimi.

#8 Bebet e porsalindura mund të shohin vetëm ngjyra bardh e zi për muajt e parë të jetës së tyre.

#9 Foshnjat reagojnë ndaj të qeshurave të nënës së tyre duke kërcyer lart e poshtë.

40-fakte-interesante-qe-duhet-t-i-dini-per-bebet

#10 Neuroshkencëtarët thonë se bebet nuk ëndërrojnë për vitet e para të jetës së tyre.

#11 Është një foshnjë 20 muajshe që u bë futbollisti më i ri profesionist në botë.

#12 Studimet sugjerojnë që foshnjat e parakohshme kanë më shumë të ngjarë të jenë majtak.

#13 Në kohën mesjetare, shushunjat u përdoren për të trajtuar sëmundjet e foshnjeve.

#14 Zorra e një të porsalinduri është rreth 11 metra e gjatë.

#15 Bebet që kanë lindur dy javë para kohe nuk djersitin aspak, edhe nëse koha është shumë e ngrohtë.

#16 Foshnjat harrojnë gjithçka që ata jetuan dhe përjetuan në tre vitet e para të jetës së tyre. Neuroshkencëtarët e quajnë atë amnezi infantile ’.

#17 Deri në moshën dy vjeç, një foshnje do të ndryshoj afërsisht 73000 herë.

#18 Në kohën e lindjes, truri i një bebe përbëhet nga më shumë se 10 milion qeliza nervore.

#19 Një grua fshatare ruse nga vitet 1725 deri në 1765 lindi shtatë grupe treshe, 16 grupe binjakësh dhe katër grupe katërshe.

#20 Një foshnjë nuk mund ta shijojë kripën derisa të bëhet 4 muajshe.

#21 Të sapolindurit kanë më shumë gjasa të kthejnë kokën në të djathtë sesa në të majtë.

#22 Proteina që mban kafkën e foshnjës nga shkrirja quhet “noggin”.

#23 Një i porsalindur urinon rreth çdo 20 minuta dhe më pas afërsisht çdo orë në 6 muaj.

#24 Stevie Wonder, Johannes Kepler, Albert Einstein, Isaac Newton, Mark Twain dhe Sir Winston Churchill ishin foshnje të famshme të lindur para kohe.

#25 Në 1978 foshnja e parë e lindur në Antarktidë ishte Emilio Marcos Palma.

#26 Një foshnje ka dukshëm më shumë shije sesa një i rritur.

#27 Një fëmijë ka rreth 30,000 lloje shijesh.

#28 Çdo vit, mbi katër milion foshnje lindin në Sh.B.A.

#29 Përafërsisht 80% e foshnjave lindin me një shenjë lindjeje.

#30 Në Shtetet e Bashkuara, më shumë fëmijë lindin të Mërkurën sesa në ditët e tjera të javës.

#31 Kocka e kapakut të gjurit nuk ngurtësohet deri në mes të moshave 2 dhe 6 vjeç.

#33 Në momentin e lindjes, zemra e një foshnje rreh me 180 impulse në minutë.

#34 Rreth 353,000 foshnje lindin çdo ditë në botë.

35 Nëna më e re në botë është Lina Medina një vajzë 5-vjeçare Peruane, ishte personi më i ri që ka lindur ndonjëherë.

#36 Truri i foshnjës suaj do të dyfishohet në vitin e parë të jetës.

#37 Në Kinë, një fëmijë lind me një defekt në lindje çdo 30 sekonda.

#38 Bebet lindin me aftësi për të notuar.

#39 Pelenat e disponueshme marrin më shumë se 500 vjet që të zbërthehen.

#40 Një foshnjë ka ndërmjet 4.5 dhe 5.6 litra gjak.Faktike.com

Shpërndaje artikullin