Këto janë 10 nga Kafshët më inteligjente në Botë

Kafshët mund të jenë miq të mirë me njerëzit, por shumë nga to mund të jenë intelegjente dhe e shfrytëzojnë për nevoja të tyre, kryesisht për sigurimin e ushqimit.

Keto Jane 10 Nga Kafshet Me Inteligjente Ne Bote 1
Keto Jane 10 Nga Kafshet Me Inteligjente Ne Bote 1

Në këtë list mund të shikojmë dhjetë nga kafshët më intelegjente në botë.

Shimpanzetë

Ekzistojnë dy lloje të Shimpanzeve, të dyja janë të afërmit më të afërt që jetojnë me njerëzit. Shimpanzetë bëjnë mjete dhe i përdorin ato për të marrë ushqime dhe për shfaqje shoqërore, ata kanë strategji të sofistikuara të gjuetisë që kërkojnë bashkëpunim, ndikim dhe gradë. Ato janë të vetëdijshëme për statusin, manipulues dhe të aftë për mashtrim, mund të mësojnë të përdorin simbole dhe të kuptojnë aspektet e gjuhës njerëzore duke përfshirë disa sintaksa relacionale, konceptet e numrimit dhe sekuencave numerike, dhe ata janë të aftë për planifikim spontan për një shtet ose ngjarje të ardhshme.

Elefantët

20-sjellje-te-cuditshme-te-kafsheve-qe-nuk-i-keni-ditur-se-ekzistojne

Elefantët shfaqin vetë-njohje pasqyre, një tregues i vetë-ndërgjegjësimit dhe njohjes. Elefantët dihet se përdorin mjete, por jo aq të përparuara sa ato të shimpanzeve. Ata gjerësisht mendohet se kanë një memorie të shkëlqyeshme. Elefantët duket se kanë ndonjë ritual rreth vdekjes dhe tregojnë një interes të madh për kockat e llojit të tyre.

Delfinët

Disa studiues i rendisin delfinët në nivelin e elefantëve në “inteligjencën” e tyre. Ata dihet se përfshihen në sjellje komplekse të lojës dhe kanë aftësi të mëdha komunikimi. Delfinët janë vërejtur kohët e fundit duke përdorur mjete në një çështje themelore: kur kërkonin ushqim në fund të detit, shumë delfinë u panë duke grisur copa sfungjeri dhe duke i mbështjellë rreth “hundës së tyre” për të parandaluar gërvishjet.

Papagajtë

keto-jane-10-nga-kafshet-me-inteligjente-ne-bote

Papagajtë janë në gjendje të imitojnë fjalimin njerëzor, por Papagajtë Gri Afrikanë janë në gjendje të lidhin fjalët me kuptimet e tyre dhe të formojnë fjali të thjeshta. Disa lloje papagajësh si Kea janë gjithashtu shumë të aftë në përdorimin e mjeteve dhe zgjidhjen e enigmave.

LEXO GJITHASHTU: 10 Kafshët më të rrezikshme në Botë

Delet

Delet mund të njohin fytyra individuale njerëzore dhe t’i kujtojnë ato për vite me radhë. Përveç njohjes afatgjatë të fytyrës së individëve, delet gjithashtu mund të dallojnë gjendjet emocionale përmes karakteristikave të fytyrës. Nëse punohet me durim, delet mund të mësojnë emrat e tyre. Është raportuar se disa dele me sa duket kanë treguar aftësi për zgjidhjen e problemeve.

Minjtë

Minjtë tregojnë aftësi të shkëlqyera për zgjidhjen e problemeve. Ata gjithashtu janë zbuluar të jenë në mënyrë aktive prosociale. Ata demonstrojnë sjellje altruiste ndaj minjve të tjerë në eksperimente, përfshirë çlirimin e tyre nga kafazet. Kur u paraqiten patate të skuqura në dispozicion të çokollatës, subjektet e provës së pari do e lirojnë miun nga kafazi dhe më pas do t’a ndajnë ushqimin.

Qentë

20-sjellje-te-cuditshme-te-kafsheve-qe-nuk-i-keni-ditur-se-ekzistojne
Labrador

Qentë janë kafshë kompakte nga natyra dhe mund të kuptojnë strukturën dhe detyrimet shoqërore. Ata janë të aftë të bashkëveprojnë me anëtarët e tjerë të tufës. Dihet që janë shumë inteligjentë dhe shumë të lehtë për tu stërvitur nga njerëzit.

Oktapodi

Oktapodi konsiderohet krijesë mjaftë inteligjente. Ata tregojnë kapacitet mbresëlënës të të mësuarit hapësinor, aftësi lundrimi dhe teknika grabitqare. Është pohuar gjithashtu por fort e diskutueshme që oktapodët praktikojnë të mësuarit vëzhgues.

Sorrat

Korbat e egër me kapuç në Izrael kanë mësuar të përdorin thërrime buke për karrem. Disa Sorra janë gjetur të përfshihen në bëma të tilla si sportet, përdorimi i mjeteve, aftësia për të fshehur dhe ruajtur ushqimin gjatë stinëve dhe kujtesën episodike. Korbi i Ri i Kaledonisë tregon aftësinë për të prodhuar dhe përdorur mjetet e veta në kërkimin e përditshëm të ushqimit. Sorrat në Australi kanë mësuar se si të hanë zhabën toksike të kallamit duke e hedhur zhabën e kallamit në shpinë dhe të hyjnë në brendësi jo toksike. Sorrat kanë demonstruar aftësinë për të dalluar njerëzit individualë duke njohur tiparet e fytyrës.

Pëllumbat

Pëllumbave mund t’u mësohen veprime relativisht komplekse dhe sekuenca përgjigjesh dhe mund të mësojnë të bëjnë përgjigje në sekuenca të ndryshme. Pëllumbat gjithashtu mund të kujtojnë një numër të madh të imazheve individuale për një kohë të gjatë, p.sh. qindra imazhe për periudha disa vjeçare.Faktike.com