TOP 10 Forcat Speciale më të mira në Botë

Renditja e Forcave Speciale më të mira nga e gjithë bota është një punë e vështirë

Nga Nella
11 Min

Është njësoj si të përpiqesh të renditësh atletin më të mirë nga bota midis sporteve të ndryshme të ndryshme të cilat kërkojnë aftësi dhe aftësi të ndryshme.

Në të gjithë botën, çdo vend trajnon forca speciale brenda ushtrisë së tyre. Dhe të gjitha këto forca speciale trajnojnë njerëzit e tyre që të jenë më të mirët nga më të mirët, për të marrë detyrën e pamundur dhe për ta bërë të mundur. Këtu është një listë e 10 forcave më të mira SPECIALE nga e gjithë bota. Të gjitha këto Forca Speciale të njohura janë gjithmonë të rrethuara nga një frymë misterioze pasi ato nuk mund të ekspozohen ndaj publikut të gjerë.

GSG 9 – Gjermani

GSG 9 është një njësi gjermane kundër terrorizmit dhe operacioneve speciale të Policisë Federale Gjermane. Është themeluar zyrtarisht në 1973 pas keqmenaxhimit të Policisë Gjermane për të liruar me sukses 11 atletë izraelitë të cilët ishin rrëmbyer në Mynih gjatë Lojërave Olimpike Verore. GSG 9 është vendosur në rastet e marrjes së pengjeve, rrëmbimeve, terrorizmit dhe zhvatjes. Përdoret gjithashtu për të siguruar vendndodhje, neutralizuar objektivat, gjurmuar të arratisurit dhe nganjëherë duke kryer operacione snajperësh. Njësia është shumë aktive në zhvillimin dhe testimin e metodave dhe taktikave për këto misione. Nga viti 1972 deri në vitin 2003 ata raportohet se kanë kryer mbi 1.500 misione, duke shkarkuar armët e tyre vetëm në pesë raste.

Delta Force – Shtetet e Bashkuara

Forca e Parë Speciale Operative Detachment-Delta (1st SFOD-D), e njohur gjerësisht si Delta Force, u miratua zyrtarisht në 1997 pas incidenteve të shumta terroriste në SHBA. Është më e mira dhe një nga forcat më të fshehta në SH.B.A. Modeluar sipas Regjimentit Britanik 22 të Shërbimit Ajror Special, ose SAS.

Themeluesi / bashkëthemeluesi i SFOD-D ishte një ish-operativ i SAS që mendonte se SHBA kishin nevojë për një forcë elitare si SAS. Detyrat kryesore të Delta Force janë kundër-terrorizmi, veprimi i drejtpërdrejtë dhe operacionet e ndërhyrjes kombëtare, megjithëse është një grup jashtëzakonisht i zhdërvjellët i aftë për të kryer shumë lloje të misioneve klandestine, por pa u kufizuar në të, shpëtimin dhe sulmet e pengjeve.

SSG – Pakistan

Grupi i Shërbimeve Speciale (SSG) në Pakistan njihet më mirë në vend si Lejlekët e Zi për shkak të mbulesave unike të komandos. Është një forcë speciale e ushtrisë së Pakistanit. Njësia u krijua në vitin 1956, është mjaft e ngjashme me Forcat Speciale të Ushtrisë Amerikane dhe SAS-it të Ushtrisë Britanike. Trajnimi thuhet se përfshin një marshim prej 58 kilometrash në 12 orë dhe një vrapim prej 8 kilometrash në 50 minuta me ingranazh të plotë.

SSG konsiderohet një nga forcat speciale më të mira në botë për shkak të guximit të tyre. Ndërsa një president rus një herë tha se nëse ai kishte ushtrinë e Pakistanit dhe armët ruse ai mund të pushtonte të gjithë botën sepse ato janë shumë të guximshme. SSG është trajnuar për këto misione specifike: Lufta Asimetrike, Operacionet Speciale, Kundërpërhapja, Lufta Jokonvencionale, Mbrojtja e Brendshme e Jashtme, Zbulimi Special, Veprimi i Drejtpërdrejtë, Shpëtimi i Pengut, Kundër-Terroristi dhe Riparimi i Personelit. Kohët e fundit, SSG ka qenë aktive në operacionet anti-terroriste në kufijtë e paqëndrueshëm perëndimorë të Pakistanit me Afganistanin dhe duke luftuar ekstremistët islamikë në qytetet pakistaneze.

Unidad de Operaciones Especiales – Spanjë

Unidad de Operaciones Especiales e Spanjës është një tjetër nga njësitë më të mira të forcave speciale në botë. E njohur që nga viti 2009, UOE – ose Forca e Luftës Speciale Detare, ka qenë prej kohësh një nga forcat speciale më të respektuara në Evropë. UOE, i ngarkuar me Operacione Speciale në mjediset detare, bregdetare dhe ato të brendshme, u krijua si njësia vullnetare e Ndërmarrjes Ngjitëse Amfibi në vitin 1952, që atëherë është bërë një forcë elite luftarake.

LEXO GJITHASHTU: 10 Ushtritë më të fuqishme në Botë

Grupi Alpha – Rusi

Alpha Group është një nga njësitë më të mira të forcave speciale në botë. Kjo njësi elitare kundër terrorizmit u krijua nga KGB-ja Sovjetike në vitin 1974. Megjithëse dihet pak për natyrën e saktë të direktivave të saj kryesore, ajo mbetet në shërbim nën homologun e tij të sotëm FSB.

Forcat speciale ruse – Grupi Alpha, në veçanti është i disponueshëm për detyra të zgjatura policore, për operacione paraushtarake dhe për operacione të fshehta, si brenda dhe jashtë vendit.Faktike.com

GIGN – Francë

Pak prej forcave speciale më të mira në botë mund të konkurrojnë me GIGN (Grupi Kombëtar i Ndërhyrjes së Xhandarmërisë së Francës). Një nga njësitë elitare më të jashtëzakonshme, është një grup prej 200 personash të fortë dhe të trajnuar posaçërisht për t’iu përgjigjur situatave të pengjeve

GIGN është një njësi e operacioneve speciale të Forcave të Armatosura Franceze. Njësia është trajnuar për të kryer misione kundër-terroriste dhe shpëtim pengjesh në Francë ose kudo tjetër në botë. Ajo u formua pas masakrës së Mynihut në Lojërat Olimpike në vitin 1971. Qëllimi i tij themelor ishte të përgatitej për përgjigjet e mundshme në të ardhmen ndaj sulmeve jashtëzakonisht të dhunshme.

Në vitin 1973, GIGN u bë një forcë e përhershme e burrave të stërvitur dhe të pajisur për t’iu përgjigjur këtyre lloj kërcënimesh. Ai është i njohur për përgjigjet e tij të shpejta dhe aftësinë luftarake në shpëtimin e pengjeve dhe operacionet anti-terroriste. GIGN aktualisht është vendosur për misione në shkallë të gjerë ndërhyrjeje, kërkimi dhe mbrojtjeje.

Sayeret Matkal – Izrael

Sayeret Matkal i Izraelit është një tjetër nga forcat speciale më të mira në botë. Qëllimi kryesor është mbledhja e inteligjencës, dhe ajo shpesh vepron thellë pas vijave të armikut. Është gjithashtu e ngarkuar me luftën kundër terrorizmit dhe shpëtimin e pengjeve përtej kufijve të Izraelit. Njësia më elitare në botë u modelua sipas SAS-it Britanik, duke marrë moton e njësisë “Kush Guxon, Fiton”. Përveç kësaj, Vetëm të fortët zgjidhen. Sayeret Matkal është ekuivalent i Delta Force të SHBA-ve dhe Shërbimit Ajror Special të Mbretërisë së Bashkuar.

SAS – Mbretëria e Bashkuar

Shërbimi Special Ajror Britanik, i njohur si SAS, është një nga forcat speciale më të mira në botë. SAS është homologu i këmbësorisë i SBS. Ata janë forcat speciale më të stërvitura, më elitare në botë.

Shërbimi Special Ajror është një nga Forcat Speciale më të mira në Mbretërinë e Bashkuar. SAS u krijua në vitin 1941 gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe ka shërbyer si model për Forcat Speciale në të gjithë botën. Ai u reformua si pjesë e Ushtrisë Territoriale në vitin 1947 dhe u emërua Batalioni 21, Regjimenti SAS. Ushtria e Rregullt 22 SAS fitoi famë dhe njohje mbarëbotërore pasi sulmoi me sukses Ambasadën Iraniane në Londër dhe shpëtoi pengjet gjatë rrethimit të Ambasadës Iraniane në vitin 1980. Aktualisht përmban një regjiment të rregullt dhe dy regjimente territoriale. Detyrat kryesore të tij janë kundër-terrorizmi në kohë paqeje dhe operacionet speciale në kohën e luftës.

Shërbimi special i varkave – Mbretëria e Bashkuar

Shërbimi Special i Anijeve në Mbretërinë e Bashkuar është pothuajse ekuivalent me VULAT e Marinës së SHBA. SBS është një nga Forcat Speciale më të mira në botë. SBS mund të gjurmojë rrënjët e saj në Luftën e Dytë Botërore. Është njësia e forcave speciale detare të Forcave Speciale të MB. Procesi i përzgjedhjes së SBS është aq i vështirë sa imagjinoni. Ai përfshin një provë rraskapitëse të qëndresës, trajnim xhungle në pyjet e shiut të Belizës. Përveç kësaj, trajnimi për mbijetesë luftarake, i cili përfshin marrjen në pyetje intensive të kandidatëve. Dhe ju merrni vetëm dy përpjekje për të kaluar.

SEALs e Marinës së Shteteve të Bashkuara

Vula e Marinës Amerikane është padyshim top forca më e mirë speciale në botë. Krijuar në vitin 1962, SEALs janë trajnuar për të vepruar në të gjitha mjediset (Deti, Ajri dhe Toka). Ata kalojnë nëpër vite stërvitje dhe, veçanërisht pas 11 shtatorit, durojnë një temp të jashtëzakonshëm operacioni. Për më tepër, shumë ushtri të huaja i mbështesin opsionet e tyre speciale në SEALs.

Skuadrat e Marinës SEAL, të njohura gjithashtu si Ekipet e Marinës së Shteteve të Bashkuara (Deti, Ajri dhe Toka) mund të gjejnë rrënjët e tyre në Luftën e Dytë Botërore. SEALs janë anëtarë meshkuj të Marinës së Shteteve të Bashkuara dhe janë një nga forcat më elitare të operacionit special të Shteteve të Bashkuara. Divizioni shumë i fshehtë i Aktiviteteve Speciale të CIA-s (SAD) dhe më specifikisht elita e saj e Operacioneve Speciale (SOG) rekruton operatorë nga Ekipet SEAL. Vulosjet e Përbashkët të Marinës dhe operacionet e CIA-s kthehen në MACV-SOG të famshëm gjatë Luftës së Vietnamit. Ky bashkëpunim ekziston edhe sot dhe shihet në luftërat në Irak dhe Afganistan. Operacioni më i fundit i përbashkët i Marinës SEAL dhe CIA është në gjetjen dhe vrasjen e Osama bin Laden në Pakistan.

Mbi renditjen e top 10 forcave më të mira speciale në botë deri më tani. Gjithashtu janë disa nga forcat speciale më të trajnuara mirë në tokë.Faktike.com

Shpërndaje artikullin