10 Fakte të tmerrshme rreth problemit të ndotjes në botë

4 Min

Ekziston një e vërtetë shumë e trishtueshme që lundron nëpër botë këto ditë, dhe kjo është se planeti ynë, njerëzit në të, madje edhe kafshët po jetojnë në një botë të ndotur.

Ne vazhdimisht shohim fotografi të zogjve të detit të mbuluar me vaj, peshk dhe breshka të bllokuara brenda plastikës dhe plot mizori të tjera që ndihmojnë në shkatërrimin e planetit tonë.

Ndotja është një realitet serioz dhe shumë i frikshëm që shumë njerëz duket se e injorojnë çdo ditë. Në mënyrë që të vendosin disa ndryshime reale njerëzit duhet të jenë të informuar mirë. Këtu janë dhjetë të vërteta me të vërtetë të tmerrshme në lidhje me problemin e popullsisë në botën tonë.

Deponitë e mbeturinave

Çdo vit mbi 14 miliardë paund (ose 6 miliardë kilogram) mbeturina hidhen në oqeanet e botës. Shumica e kësaj është mbetje shumë toksike për kafshët detare, si plastika dhe mbeturinat e tjera.

Plehra kontinentale

Është një “kontinent” i tërë i bërë nga plehra dhe plastika që noton brenda Oqeanit Paqësor. Kjo masë është bërë e njohur si Patch Garbage Great Pacific, dhe disa e vlerësojnë atë të jetë dyfishi i madhësisë së Shteteve të Bashkuara.

Ndotja e tokës

Deponitë thuhet se janë kontribuuesi numër një i ndotjes së tokës në të gjithë botën. Rreth 80 për qind e artikujve të hedhur dhe të varrosur brenda një deponi janë plotësisht të aftë të riciklohen, por asnjëherë nuk janë bërë.

Emetimet në rritje të automjeteve

Aktualisht ka mbi 500 milion automjete në të gjithë botën. Ky numër thuhet se do të arrijë mbi një miliard deri në e vitin 2030. Ndotja e shkaktuar nga automjetet në fjalë do të dyfishohet deri atëherë.

LEXO EDHE: 10 Fotografi që vërtetojnë se ndryshimi i klimës nuk është shaka!

Djerrina Amerikane

Amerikanët aktualisht përbëjnë rreth 5 përqind të të gjithë popullsisë së botës, por ata prodhojnë mbi 30 përqind të të gjithë mbeturinave. Amerikanët gjithashtu përdorin një të katërtën e të gjitha burimeve natyrore të botës.Faktike.com

Shkalla e Vdekjes

Sipas studimeve shkencore rreth 1 në çdo 9 vdekje që ndodhin në të gjithë botën shoqërohen në një farë mënyre me ndotjen e ajrit. Ky numër thjesht mund të rritet edhe më tej me kalimin e viteve.

Një Ton

Një familja mesatare në të gjithë Amerikën e Veriut, Evropë dhe Australi thuhet se hedh çdo vit rreth një ton mbeturina. Kjo përsëri thjesht do të rritet me kohën. Plehrat që hidhen mund të përbëhen kryesisht nga plastika.

85 milion ton

Kthehu në vitin 2010, kur një studim zbuloi se riciklimi dhe kompostimi nuk lejuan që 85 milion ton materiale të asgjësohen siç duhet. Kjo konsiderohet shumë mirë pasi qeniet njerëzore prodhojnë rreth dhjetëra miliarda tonë mbeturina çdo vit.

Ndotja e dritave

Në përgjithësi ndotja e dritës nuk bën një ndikim të rëndësishëm në njerëzim, por mund të shkaktojë probleme për shumë kafshë të ndryshme të tilla si zogjtë. Zogjtë mund të ngatërrojnë ditën dhe natën, sipas shkencëtarëve falë ndotjes së dritës. Kjo mund të ndryshojë modelet e migrimit të tyre.

Llojet e zogjve të detit

Rreth gjysma e të gjitha llojeve të zogjve të detit, 22 për qind e cetaceasve dhe çdo specie e veçantë e breshkave të detit, plus një listë në rritje e llojeve të ndryshme të peshqve janë zbuluar me një formë plastike brenda ose rreth trupave të tyre.Faktike.com

Shpërndaje artikullin