Lufta e Kosoves, 10 Faktet kryesore për luftën në Kosovë

Lufta e Kosovës ishte një konflikt i shpejtë dhe shumë shkatërrues që zhvendosi 90 përqind të popullsisë.

Lufta E Kosoves 10 Faktet Kryesore Per Luften Ne Kosove 2
Lufta E Kosoves 10 Faktet Kryesore Per Luften Ne Kosove 2

Ashpërsia e trazirave në Kosovë dhe përfshirja e Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) solli konfliktin e Kosovës në vëmendjen ndërkombëtare në fund të viteve 1990.

Konflikti çoi në shpërnguljen e mijëra personave dhe tension të qëndrueshëm midis serbëve dhe shqiptarëve. Brutaliteti i luftës meritohet kryesisht me fillimin e Projektit Borgen, një organizatë humanitare që ka ndihmuar qindra mijëra njerëz.

10 fakte rreth luftës në Kosovë

#1 Lufta e Kosovës u zhvillua nga viti 1998 në 1999. Shqiptarët etnikë që jetojnë në Kosovë u përballën me presionin e serbëve që luftonin për kontrollin e rajonit. Shqiptarët gjithashtu kundërshtuan qeverinë e Jugosllavisë, e cila përbëhej nga Serbia moderne, Mali i Zi, Kroacia, Bosnjë-Hercegovina, Sllovenia dhe Maqedonia.

#2 Shqiptarët myslimanë ishin shumica etnike në Kosovë. Presidenti i Serbisë, Sllobodan Millosheviç, refuzoi të njohë të drejtat e shumicës sepse Kosova ishte një zonë e shenjtë për serbët. Ai planifikoi të zëvendësojë gjuhën dhe kulturën shqipe me institucionet serbe.

#3 Komuniteti ndërkombëtar dështoi të adresojë përshkallëzimin e tensionit midis Shqiptarëve dhe Serbëve. Duke vepruar kështu, ata padashur mbështetën radikalët në rajon. Shqiptarët etnikë në Kosovë formuan Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) në fillimin e viteve 1990.

Grupi militant filloi sulmet ndaj policisë dhe politikanëve serbë dhe ishin të përfshirë në një kryengritje të gjithanshme deri në vitin 1998.

#4 Forcat serbe dhe jugosllave u përpoqën të luftonin mbështetjen në rritje të UÇK-së përmes taktikave shtypëse dhe dhunës. Qeveria shkatërroi fshatrat dhe i detyroi njerëzit të linin shtëpitë e tyre. Ata masakruan fshatra të tërë. Shumë njerëz u larguan nga shtëpitë e tyre.

#5 Ndërsa konflikti përkeqësohej, ndërhyrja ndërkombëtare u ngrit. Grupi i Kontaktit (SH.B.A., Britania, Gjermania, Franca, Italia dhe Rusia) kërkoi një armëpushim, tërheqjen e forcave Jugosllave dhe Serbe nga Kosova dhe kthimin e refugjatëve.

lufta-e-kosoves-10-faktet-kryesore-per-luften-ne-kosove

Jugosllavia në fillim ra dakord, por në fund të fundit dështoi të zbatojë kushtet e marrëveshjes.

#6 Forcat jugosllave dhe serbe u përfshinë në një fushatë spastruese etnike gjatë gjithë kohës së luftës. Në fund të majit 1999, 1.5 milion njerëz ishin larguar nga shtëpitë e tyre. Në atë kohë, kjo përbënte afërsisht 90 përqind të popullsisë së Kosovës.

LEXO EDHE: Kosova, 28 Fakte të Shpejta për Kosovën

#7 Negociatat diplomatike midis delegacioneve kosovare dhe serbe filluan në Francë në 1999, por zyrtarët serbë refuzuan të bashkëpunojnë. Si përgjigje, NATO filloi një fushatë sulmesh ajrore kundër caqeve serbe, duke u përqëndruar kryesisht në shkatërrimin e ndërtesave dhe infrastrukturës së qeverisë serbe. Bombat shkaktuan flukse të mëtejshme të refugjatëve në vendet fqinje dhe vdekjen e disa civilëve.

#8 Në qershor 1999, NATO dhe Jugosllavia nënshkruan një marrëveshje paqeje për t’i dhënë fund Luftës së Kosovës. Qeveria Jugosllave ra dakord për tërheqjen e trupave dhe kthimin e pothuajse një milion shqiptarëve etnikë dhe gjysmë milioni personave të përgjithshëm të zhvendosur.

Fatkeqësisht, tensionet midis shqiptarëve dhe serbëve vazhduan në shekullin e 21-të. Trazirat antiserbe shpërthyen në mars 2004 në të gjithë rajonin e Kosovës. Njëzet njerëz u vranë dhe mbi 4,000 serbë dhe pakica të tjera u zhvendosën.

#9 Në shkurt 2008, Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia. Më pas, Jugosllavia pushoi së ekzistuari në 2003. Serbia, së bashku me shumë vende të tjera, refuzuan të njohin pavarësinë e Kosovës.

#10 Në fund të vitit 2016, një gjykatë u krijua në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për të gjykuar Kosovarët për kryerjen e krimeve të luftës kundër pakicave etnike dhe kundërshtarëve politikë. Për më tepër, një task forcë e BE e ngritur në 2011 gjeti prova se anëtarët e UÇK-së i kryen këto krime pas përfundimit të luftës. Më parë, Gjykata Penale Ndërkombëtare e KB për ish-Jugosllavinë gjykoi disa anëtarë të UÇK-së.

Në përgjithësi, Lufta e Kosovës ishte një nga konfliktet më kaotike të Evropës, duke lënë përshtypje të qëndrueshme për të gjithë ata që jetojnë në rajon. Jo vetëm që konflikti është shpikur me termat gjenocid dhe krime kundër njerëzimit, por përfshirja dhe bombardimet nga NATO gjithashtu shkaktuan polemika të përhapura.

– Lindsay Harris