10 Fobi më të çuditshme për të cilat ju ndoshta nuk dini asgjë

Ka shumë gjëra nga të cilat kemi frikë. Disa kanë frikë nga lartësia, ndërsa të tjerët kanë frikë nga maskarenjtë

Nga Nella
8 Min

Këto frikëra ose fobi mund të vijnë në ekzistencë për shkak të ndonjë traume ose përvojës personale, d.m.th. kushtëzimit klasik. Mund të dalë gjithashtu nga vëzhgimi i përvojës ose reagimit të një personi tjetër, d.m.th. marrja e frikës së pasigurt.

Frika gjithashtu mund të zhvillohet në mendje sipas asaj që thuhet ose përshkruhet si një gjë, situatë ose krijesë e frikshme, dmth blerja e frikës informuese / udhëzuese. Disa fobi janë, ndryshe nga ato të tjera të thella dhe të errëta, janë me të vërtetë absurde, dhe madje mund të duken qesharake për të tjerët. Le të mësojmë rreth 10 fobive më të çuditshme për të cilat ndoshta nuk keni ditur.

Panfobi / Panofobi / Pantofobi / Omnifobia

Kjo është një frikë jo specifike për ndonjë të keqe të panjohur. Është e paqartë dhe e vazhdueshme, por nuk është e regjistruar në referencat mjekësore si një lloj fobie. Théodule-Armand Ribot, i cili shpiku termin, e përcaktoi atë si një gjendje në të cilën personi nuk ka frikë nga asgjë në veçanti, dhe kështu frika e tij noton nga një objekt në tjetrin, bazuar në rrethanat. Me fjalë të tjera është një frikë për gjithçka. Mund të imagjinohet vetëm se si ndihet pacienti, duke qenë i shqetësuar gjatë gjithë kohës.

Somnifobia / Hipnofobia / Klinofobia

Shumica e njerëzve ëndërrojnë ditën për të fjetur. Gjumi është thelbësor për trupin. Por ata që vuajnë nga Somniphobia kanë frikë nga gjumi. Frika e tyre iracionale dhe e tepruar mund të jetë një frikë për humbjen e kontrollit, ose humbjen e kohës. Ankthet e përsëritura gjithashtu mund të çojnë në këtë lloj ankthi. Një tjetër shkak kryesor i kësaj fobie është të shohësh dikë tjetër me tmerrin e gjumit. Sido që të jetë shkaktari, ai mund të shkaktojë efekte të rënda mendore dhe fizike, me efekte anësore të rënda dhe simptoma të tërheqjes së barnave.

Eufobia

Kur bëhet fjalë për të dëgjuar lajme, ajo që vuajnë pothuajse të gjithë njerëzit është frika e dëgjimit të lajmeve të këqija. Por jo populli eufobik. Ajo që kanë frikë është dëgjimi i një lajmi të mirë. Kjo frikë lind nga përvoja zhgënjyese e mëparshme e një personi, pas një lajmi të mirë që u përhap. Ka edhe disa njerëz që lulëzojnë në aspektet kaotike dhe negative të jetës. Në vend që të ndihen të lumtur, ata ndjehen të shqetësuar ose të tronditur nga lajmet e mira dhe shpesh qëndrojnë në grupe njerëzish që shfaqin vetëm negativitet.

Ablutofobia

Nëse keni Ablutofobia, atëherë ka një gjë të përbashkët me macen tuaj të përkëdhelur: asnjëri prej jush nuk është veçanërisht i dhënë pas marrjes së banjës. Ablutofobia është një frikë irracionale e larjes, pastrimit ose larjes e cila është specifike për situatat anormale, këmbëngulëse dhe e pajustifikuar. Kjo frikë mund të lindë për shkak të traumave të së kaluarës, paqëndrueshmërive emocionale ose përvojave ose ideve shqetësuese. Megjithëse përgjithësisht, burrat shoqërohen me paqartësi, kjo frikë shihet me ironi te gratë. Disa fëmijë e kanë gjithashtu.

LEXO GJITHASHTU: 10 Gjëra interesante që mund të mos i dini për Gjumin

Ortografobia

Kjo është frika për të bërë gabime drejtshkrimore. Ajo është nxjerrë nga fjala, Drejtshkrim, që do të thotë sistemi konvencional i drejtshkrimit të një gjuhe. Njerëzit me këtë lloj fobie ka të ngjarë të vuajnë nga aftësi të dobëta të komunikimit me shkrim, dhe gjithashtu e kanë të vështirë të vlerësojnë mirë në letrat teorike. Kjo sepse, frika e vazhdueshme devijon përqendrimin e tyre dhe mbyt procesin krijues dhe rrjedhën e shkrimit. Praktika e rregullt e drejtshkrimit dhe e diktimeve mund të ndihmojë në kontrollimin e kësaj frike.Faktike.com

Deipnofobia

Nëse nuk mund të mbani mend kur keni kaluar për herë të fundit ishit të gatshëm të merrnit pjesë në një bisedë darke me familjen tuaj, ndoshta është Deipnofobia në lojë. Është frika e përfshirjes në biseda gjatë kohës së darkës. Nuk është e nevojshme që njerëzit e tillë të tremben, por mungesa e entuziazmit të tyre për të biseduar është veçanërisht për kohën e vaktit në grupe. Kjo mund të nxitet nga përvoja e turpshme gjatë vakteve me familje, ose nga thirrja që të mos flasësh gjatë ngrënies.

Venustrafobia / Kaliginefobia

Nëse prania e një zonje bukuroshe ju djersit pëllëmbën dhe ju lidheni gjuhët para gruas së bukur që ju pëlqen, nëse doni të ikni në drejtim të kundërt nëse shihni një të huaj të bukur që ecën deri tek ju, atëherë ju jeni që vuan nga Venustrafobia. Ka shumë që e kanë këtë frikë irracionale dhe të ekzagjeruar për gratë. Për fat të mirë, grupet mbështetëse dhe terapia mund të ndihmojnë në kapërcimin e kësaj ngathtësie shoqërore.

Ergofobia

E gjithë bota mund të pajtohet njëzëri se ata vuajnë nga Ergofobia, sepse vështirë se ka një shpirt në tokë që i pëlqen të ngrihet të hënën në mëngjes dhe të shkojë në punë. Po, Ergofobia është frika e vazhdueshme e punës ose gjetjes së punës. Mund të lindë për shkak të ankthit të performancës ose fobisë sociale. Edhe pse ndonjëherë, vetë i sëmuri e kupton se frika është iracionale. Mund të jetë një kombinim i anktheve të ndryshme, qofshin emocionale, psikologjike apo fiziologjike.

Nomofobia

Kjo frikë është mjaft moderne. Termi është një shkurtim i llojeve për “fobi pa telefon celular”, e krijuar në 2010. Shumë njerëz priren të shqetësohen nëse humbin ose harrojnë telefonët e tyre, u mbaron bateria ose nuk kanë mbulim të rrjetit. Arsyet mund të jenë të shumta: humbja e thirrjeve të rëndësishme, pamundësia për të kërkuar ndihmë gjatë një emergjence të mundshme, të qenit jashtë mundësive etj. A mendoni se të gjithë janë nomofobik? Aktori Rob Pattinson dhe supermodelja Tyra Banks definitivisht nuk janë.

Fobofobia – Fobitë më të çuditshme:

Kjo është një frikë iracionale nga fobitë. Njerëzit që vuajnë nga ajo zakonisht shkojnë me ndjenjën e zorrëve dhe frikën se po ndjek fobia. Mund të përkufizohet gjithashtu si frika e shfaqjes së një forme fobie. Kjo gjendje komplekse zhvillohet nga mendja e pavetëdijshme për shkak të disa arsyeve. Në rrezik të tingëllojë si një aliteracion, ku mund të thuhet se Fobofobia është fobi e fobive, ose frikë nga frika.Faktike.com

Shpërndaje artikullin