11 Fakte të Shpejta rreth Trenit Plumb

11 Fakte Te Shpejta Rreth Trenit Plumb
11 Fakte Te Shpejta Rreth Trenit Plumb

A keni hipur ndonjëherë në një tren aq të shpejtë sa Treni Plumb? Është një arritje mahnitëse e inxhinierisë, dhe për më tepër, miliona njerëz mbështeten te teknologjia ditë pas dite.

Këtu janë 11 fakte argëtuese rreth Trenit Plumb për të frymëzuar një vizitë tuajën!

Cili është emri zyrtar i Trenit Plumb?

Treni bullet është emri në anglisht për atë që njihet si Shinkansen në Japoni ose treni plumb në Shqip. Origjina e Shinkansen në fakt ka shumë kuptim, treni plumb u soll për të ndihmuar njerëzit të shkonin nga Tokio me shpejtësi.

Kryesisht shkon nga qyteti në qytet

Ndërsa Shinkansen udhëton në të gjithë vendin, mbi të gjitha do të zbuloni se ai kalon midis Osakës dhe Tokios. Kjo për shkak se kjo tenton të jetë një zonë e nxehtë për trafikun e udhëtarëve. Duhen vetëm dhjetë minuta për të ngarkuar dhe nisur një tren plumb në destinacionin e tij të ardhshëm. Ju mund të udhëtoni deri në Hakata, nga kryeqyteti i Japonisë Tokio në më pak se pesë orë.

I është shërbyer Japonisë për dekada

Shinkansen ka qenë pjesë e industrisë japoneze të transportit që nga viti 1964. Ishte në këtë kohë kur u krijua për herë të parë rruga më e njohur, lidhja e lartpërmendur Osaka në Tokio. Kjo mbulon një linjë 515 kilometra mahnitëse!

Asnjë tren nuk është më i shpejtë

Shinkansen ende mendohet të jetë rrjeti dhe shërbimi më i shpejtë i trenave në planet. Metroja e Londrës as që afrohet. Mendohet se konkurrentët e saj më të afërt janë linja franceze TGV dhe e famshmja InterCity Express e Gjermanisë. Sidoqoftë sistemi japonez i trenave plumb është ende disa liga përpara për sa i përket shpejtësisë dhe mbulimit.

Valët goditëse të tunelit janë intensive!

Shinkansen është i njohur për bumet e tij kolosale të tunelit. Kjo është ajo ku valët goditëse ndërtohen në tunel dhe që çuan në shpërthime të mëdha zhurmash kur trenat largohen nga njëra anë. Kjo ka çuar në plane për t’u përpjekur për të zbutur ose qetësuar zhurmën, si p.sh. vendosja e shtesave. Besoni apo jo, këto bume nuk janë thjesht të zhurmshme, ato mund të shkaktojnë dëme serioze, me aftësinë për të rrëzuar trenat e tjerë që kalojnë nga shinat e tyre.

Japonia po punon për reduktimin e zhurmës

Kjo është arsyeja pse në Japoni vazhdon të ketë një theks të tillë në uljen e zhurmës së qytetit. Nuk është e rrallë që ju të gjeni barriera zanore dhe kufizime të ndotjes akustike në shumë qytete nëpër të cilat udhëton Shinkansen.

Ka të ngjarë të jenë mbajtës të rekordeve

Shpejtësia e trenave plumb Shinkansen ka ndryshuar me kalimin e viteve. Besoni apo jo ata dikur arrinin shpejtësi deri në 210 kilometra në orë. Megjithatë shumë trena në rrjet tani funksionojnë me shpejtësi më të shpejta se 320 kilometra në orë, duke i vendosur ata në shënjestër për të qenë disa nga mjetet më të shpejta të tranzitit qytetar në Tokë.

Lidhjet e qytetit janë bërë shumë më të lehta

Pavarësisht efekteve të bumit zanor që krijojnë trenat, ata kanë ndihmuar në rritjen e produktivitetit japonez nga qyteti në qytet pa fund. Mendohet se më shumë se 400 milionë orë janë kursyer vetëm në produktivitet thjesht nga prania e trenave të shpejt plumb në të gjithë Japoninë.

Ka shumë lloje të ndryshme të trenit plumb

Në fakt ekzistojnë 18 lloje të ndryshme! Këto mund të ndryshojnë nga Nozomi, Asama dhe Toki, deri te Yamabiko, Tsubame, Hayate, Tanigawa dhe Hiraki. Këta trena janë të ndarë në klasa të ndryshme, kryesisht bazuar në shpejtësinë dhe disponueshmërinë.

Si plumbat nga një armë – padyshim!

Trenat plumba quhen kështu sepse siç mund ta merrni me mend ata janë super aerodinamikë dhe nëse keni parë ndonjëherë të largohet nga një tunel, krahasimi me tytën e armës është shumë i qartë.

Mund ta vendosni orën në to

Pavarësisht shpejtësive të larta intensive dhe masave intensive të sigurisë, Treni plumb është jashtëzakonisht i besueshëm. Ka të ngjarë që nuk do të vonohet kurrë për më shumë se 24-30 sekonda.Faktike.com

Pyetjet më të shpeshta rreth Trenave Plumb

Sa do të kushtojë lidhja tjetër e trenit me plumb?
Trenat plumba për në Nagoya janë në fazat e planifikimit, dhe ka të ngjarë të kushtojnë rreth 90 miliardë dollarë për t’i sjellë në jetë!
Kush e shpiku trenin me plumba?
Treni i plumbave ishte ideja e Hideo Shima, i cili vlerësohet gjerësisht se ndihmoi në rigjallërimin e Japonisë pas luftës.
A është treni me plumb më i miri në botë?
Shumë pasagjerë e konsiderojnë sistemin e trenave të Japonisë si një nga më të mirët në planet, për shpejtësinë dhe besueshmërinë.

A ju pëlqyen faktet tona për Trenat Plumb? Nëse po, shpërndani artikullin!

ETIKETA: