12 Fakte argëtuese rreth Matematikës

Duaje ose urrej atë, matematika është me të vërtetë magjepsëse kur e zbërtheni me të vërtetë.

12 Fakte Argetuese Rreth Matematikes 1
12 Fakte Argetuese Rreth Matematikes 1

Jo të gjithë kanë një kokë fantastike për shifrat, megjithatë kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të vlerësoni disa nga rastësitë dhe momentet më të çuditshme që shfaqen përmes ekuacioneve dhe shumave të thjeshta!
Mos u shqetësoni – ne nuk jemi këtu për t’ju mashtruar plotësisht! Në këtë skedar të posaçëm faktesh, ne do të hedhim një vështrim në disa nga faktet më interesante dhe argëtuese rreth matematikës që kemi mundur të marrim. Hidhini një sy dhe përpiquni të mos ngatërroheni shumë! Matematika është e shkëlqyer – numrat janë vërtet të mahnitshëm!

Një fakt i çuditshëm – me të vërtetë!

Besoni apo jo, çdo numër tek ka një ‘e’ në emrin e tij. Hidhini një sy – një, tre, pesë, shtatë, nëntë, njëmbëdhjetë… lista vazhdon!

Ne i kemi shtypur numrat për një kohë të gjatë.

Mendohet se matematika ka qenë pjesë e kulturës sonë për dhjetëra mijëra vjet. Ne e dimë këtë falë shenjave të mahnitshme që gjenden në kockat e kafshëve të lashta. Prandaj duket se ne i kemi shtypur numrat për aq kohë sa kemi qenë në gjendje të mendojmë!

Provoni këtë në shtëpi

Është plotësisht e mundur të ndani një rreth – ose një tortë, nëse dëshironi në tetë me tre rreshta. Dy vertikale, një horizontale – e thjeshtë!

Më shumë mashtrime zanoresh!

Ekziston vetëm një numër midis 1 dhe 1000 që ka një ‘a’ në të. Ai numër? Nje mije. Prej këtu, “a-të” vijnë të trasha dhe të shpejta – një mijë e një, një mijë e dy …

Kryesor por çuditshëm!

Ka vetëm dy numra të thjeshtë në tërësinë e matematikës që përfundojnë me 2 ose 5. Ata numra? 2 dhe 5, mjaft qesharake.

Një festë e madhe ditëlindjeje ka të ngjarë të ketë dy ose më shumë festues në të

Statistikat dhe probabiliteti janë vërtet magjepsëse. Dëshironi të takoni dikë me të njëjtën ditëlindje si ju? Ekziston një mundësi pothuajse e sigurt që dy ditëlindje të përputhen në një dhomë me 75 persona. Në fakt, ju duhet vetëm rreth 23 në një dhomë që shanset të grumbullohen deri në normën çift – që do të thotë se përputhja është shumë e mundshme.

Përzierja e letrave është pothuajse gjithmonë unike

Faktet dhe statistikat që rrethojnë paketat e letrave dhe kombinimet e tyre unike ka të ngjarë t’ju vënë në lëvizje kokën. Në fakt nëse përzieni një kuvertë të thjeshtë letrash, ka të ngjarë që kombinimi me të cilin përfundoni të mos jetë përzier kurrë më parë. Shtrimi i tyre sipas renditjes së kostumit nuk ka rëndësi!

Cili është numri juaj?

Cili është numri më me fat në Tokë? Kjo është shumë e vështirë për t’u provuar, por ne të paktën mund të vërtetojmë se cili numër supozojnë shumica e njerëzve të jetë më me fat. Studimet kanë treguar se shumica e njerëzve preferojnë numrin shtatë sesa të gjithë të tjerët. Por pse është kjo? Ka shumë lidhje dhe konotacione të famshme, sigurisht – dhe nëse keni luajtur ndonjëherë në një automat, simboli me fat 7 është një ndeshje e zakonshme.

Stilet e letër-muri janë të kufizuara – gjithçka ka të bëjë me matematikën

Simetria është një gjë e çuditshme dhe magjepsëse. Aq shumë në fakt sa mendohet se ka vetëm 17 kombinime të mundshme të modeleve të letër-murit. E çuditshme por e vërtetë – nëse hiqni ngjyrat dhe stilet, gjithmonë do të përfundoni me të njëjtat 17 modele përsëri dhe përsëri. Është koha për të lyer muret, ndoshta?

Kap zarin!

E keni provuar ndonjëherë trukun e matematikës me zare? Një zë i vetëmnatyrisht ka gjashtë anë me numrat një deri në gjashtë të shënuar qartë në secilën. Pavarësisht se cilat dy anët e kundërta të kallëpit zgjidhni, numrat që shfaqin do të mblidhen gjithmonë deri në shtatë. Hidhini një sy – një dhe gjashtë, dy dhe pesë, tre dhe katër. E çuditshme!

Kush i emërtoi numrat?

Fjalët që posedojnë numrat janë gjithashtu pak të çuditshme. Një nga më interesantet është fjala “qind”. Por pse? Rrjedh nga fjala e lashtë “hundrath”. Kjo besoni apo jo përkthehet në 120 e jo 100! Nuk është vërtet e qartë se pse ky përkthim ka kaluar nëpër vite.

Këtu është një fakt i fundit për të kontrolluar trurin tuaj…

Një googolplex është një numër jashtëzakonisht i gjatë. Është në shpjegimin më të shkurtër të mundshëm, dhjetë në fuqinë e dhjetë, në fuqinë e 100. Mendohet se është pothuajse e pamundur të shkruhet.

Megjithatë, dikush e ka provuar – Wolfgang H Nitsche ka prodhuar faqe vëllimesh që përmbajnë të gjitha zero në një googolplex. Gati për pjesën tronditëse? Ka 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000. Mund t’i shkarkoni të gjitha në formatin PDF, nëse vërtet keni një jetë për të kaluar duke i shqyrtuar ato! Gëzuar!Faktike.com

Pyetjet më të shpeshta rreth Matematikës

Çfarë e bën matematikën kaq të vështirë?
Gjithçka ka të bëjë me durimin! Matematika nuk është gjithmonë diçka që është e lindur në bankat tona të talenteve – me të vërtetë kërkon pak kohë për ta kuptuar dhe punuar me të.
Çfarë është ankthi i matematikës?
Ankthi i matematikës shpesh lidhet me frikën e gabimeve të llogaritjeve – dhe mund të vijë paralelisht me diskalkulinë, e cila mund të ndikojë në aftësinë e një personi për të punuar me numrat.
A konsiderohet zero numër çift?
Po, teknikisht – pasi mbetet i njëjtë kur e përgjysmon, është një numër çift.
ETIKETA: