20 sjellje të çuditshme të kafshëve që nuk i keni ditur se ekzistojnë!

Kafshët janë të paparashikueshme, kryesisht sepse flasin një gjuhë tjetër nga se flasin njerëzit.

Nga Nella
7 Min

Në një farë mase shumica e sjelljeve të kafshëve janë të ngjashme, por ka disa sjellje të kafshëve që janë të çuditshme dhe mund të jenë plotësisht të frikshme ose mahnitëse. Për shembull, delet kanë aftësinë për të tërhequr skocezë dhe zelandezë dhe qentë do të ndjekin bishtat e tyre për orë të tëra. Sidoqoftë ka disa sjellje të çuditshme të kafshëve që kurrë nuk i dinit se ekzistonin.

Elefantët Afrikanë

20-sjellje-te-cuditshme-te-kafsheve-qe-nuk-i-keni-ditur-se-ekzistojne

Gjatë dekadave të kaluara, elefantët e rinj afrikanë kanë qenë të njohur për të vrarë rinocerontë pa ndonjë arsye të qartë. Rojet e parkut vendosën të krijonin një program si lloj Big Brother – vëllai i madh ’që bashkonte elefantët më të vjetër me të vegjëlit që shpresojmë se do të parandalojë adoleshentët të veprojnë lart. Çuditërisht, programi funksionoi dhe vdekjet e rinocerontëve janë zvogëluar.

Qentë

20-sjellje-te-cuditshme-te-kafsheve-qe-nuk-i-keni-ditur-se-ekzistojne

Disa kafshë, të tilla si qentë, thuhet se parashikojnë tërmete deri në një javë më parë.

Sorrat

Sorrat mund të kujtojnë fytyrat e njeriut. Studiuesit të cilët bllokuan disa sorra për hulumtime e bënë këtë zbulim kur sorrat rregullisht i shkelnin sa herë që hynin në laborator. Duke përdorur maska, studiuesit arritën të kuptonin se sorrat në fakt mbanin inat ndaj individëve që i kishin bllokuar ata.

Hardhuca me brirë

Hardhucat me brirë nxjerrin gjak nga sytë kur ndihen të kërcënuar nga një grabitqar.

Vidrat mashkullorë të detit

Lundërësit meshkuj të detit përdhunojnë fokat foshnja deri në vdekje. Ata po sa do të gjejnë një fokë të vogël shpesh do të hipin mbi të, sikur të ishin çiftëzuar me një vidër femër.Faktike.com

Pandat

20-sjellje-te-cuditshme-te-kafsheve-qe-nuk-i-keni-ditur-se-ekzistojne

Nga natyra pandat janë gjithëngrënëse. Sipas studiuesve pandat i përkasin familjes së ariut dhe ato kanë sistemet e tretjes së mishngrënësve. Barku i pandas mburret me bonusin e shtuar të mikroorganizmave unikë për të përpunuar bambu.

Zogu Lakmues

Zogu lakmues bën shumë përpjekje për të dekoruar folenë e tij, ai madje shkatërron foletë e fqinjit të tij për të tërhequr më shumë vëmendje tek e tija.

Finçkat Zebra

Finçkat e zebrës prodhojnë vezë pak më të mëdha kur çiftëzohen me bashkëshortë seksualisht jo tërheqës

Trofta Kafe Femërore

Trofta femër kafe krijon orgazma për të bindur meshkujt të derdhin para kohe. Duke mashtruar orgazmën, trofta femër mashtron mashkullin duke menduar se ai është çiftuar me sukses kur në të vërtetë ai ka dështuar.

Brumbujt bajgë

Brumbujt bajgë jetojnë dhe shumohen në bajgë. Ata jetojnë në bajgë, hanë bajgë, vendosin vezët në bajgë, çelin pasardhësit e tyre në bajgë dhe më pas u ushqejnë bajgë të vegjëlve të tyre.

Delet

Disa barngrënës si delet dhe lopët, do të kthejnë kafshët e tyre të fermave në ushqim nëse ushqimi i tyre është i varfër me lëndë ushqyese.

Bimët e shtambave

Bimët e shtambave janë lule mishngrënëse që zakonisht hanë viruse dhe insekte. Ata kanë qenë gjithashtu të njohur për të zënë zogjtë dhe brejtësit.

Shimpanzat

Pothuajse të gjitha kafshët luftojnë, por shimpanzetë e bëjnë atë në një mënyrë të qartë njerëzore. Këto kafshë përdorin taktika, kryejnë sulme dhe kapin territorin.

Lopët

Të gjithë lopët ushqehen me të njëjtin drejtim. Kafshët zgjedhin një nga dy drejtimet, ose në jug ose në veri.

Dhitë Miotonike

Dhitë mitonike janë dhi shtëpiake muskujt e të cilave ngrihen plotësisht për 10 sekonda kur ndiejnë panik. Kjo zakonisht rezulton në rënien e kafshës në krah.Faktike.com

Zogj Kamikaze

Gjatë muajve shtator dhe tetor, disa zogj zhyten deri në vdekje në fshatin Jatinga (Indi) në net të errëta pa hënë. Sidoqoftë, zogjtë nuk e hedhin veten në tokë. Në përgjithësi ata shtihen dhe vriten nga fshatarë supersticiozë. Sipas studiuesve, një kombinim i faktorëve të mjedisit bën që zogjtë të çorientohen dhe të fluturojnë drejt dritës së fshatit. Janë bërë përpjekje për t’t edukuar fshatarët vendas.

Krimba të rrafshët

Krimbat e rrafshët përfshihen në rrethimin e penisit, i cili është një akt beteje që synon të sigurojë një bashkëshort. Ata janë hermafroditë, që do të thotë se kanë struktura riprodhuese si femërore ashtu edhe mashkullore. Disa specie të krimbave të rrafshët kanë një ose më shumë pore gjenitale dhe dy penise për procesin e riprodhimit. Krimbat e rrafshët takohen dhe gardhi i penisit për të përcaktuar se kush do të jetë mashkull dhe kush do të jetë femër.

Pika me jakë

Pika me kollare jeton në Alaskë dhe zonat përreth dhe mbijeton duke konsumuar një dietë që përbëhet nga lule. Këta kriter të vegjël e kalojnë verën duke mbledhur një grumbull lulesh që zakonisht peshojnë 30 herë më shumë sesa ato. Ata përdorin sasinë për të mbijetuar në dimër. Për më tepër ata e kanë zakon të mbledhin zogj të ngordhur dhe t’i vendosin në depo të ftohtë.

Gjerpëri i madh mashkull

Pasi ta kalojnë dimrin në letargji, gjarpërinjtë mashkull llastik mblidhen në grupe të mëdha që mund të përmbajnë 30,000 individë. Gjarpërinjtë meshkuj të llastikut presin që femrat të shfaqen, dhe kur të shfaqen është një festë. Rreth 100 meshkuj mund të përpiqen të çiftëzohen me një femër njëkohësisht.

Elefantët

Elefantët kanë rituale të ndryshme në dukje njerëzore në lidhje me të vdekurit. Për shembull këto kafshë kanë qenë të njohur për të vizituar vendet e varreve në baza ditore, për të varrosur të vdekurit e tyre dhe për të kaluar disa kohë në hidhërim rreth trupit të një elefanti të ngordhur.Faktike.com

Shpërndaje artikullin
Lini një koment