30 Fakte interesante të Piramidave të Gizës

Ashtu si Shtatë Mrekullitë e botës sonë të epokës moderne, kishte Shtatë Mrekulli të botës antike.

9 Min

E vetmja nga ato 7 mrekulli antike që ka qëndruar kryesisht e paprekur sot është Piramida e Madhe e Gizës. Piramida bërtet me finesë teknologjike dhe arkitektonike të Egjiptianëve të lashtë që mbetën të pakonkurrencë për mijëvjeçarë të tërë.

Në fakt, vetëm teknologjia moderne është e aftë të replikojë piramidën e Gizës. Saktësia ekstreme shkencore e piramidës shpesh lindi një pyetje – “A ishte ndërtuar Piramida e Madhe e Gizës nga Egjiptianët apo ishte puna e një forme të jetës jashtëtokësore, shumë më inteligjente se populli i lashtë?” Epo, meqenëse nuk kemi ndonjë provë të të huajve në punë, ne jemi shumë të lumtur të pranojmë që egjiptianët e lashtë e bënë atë.

Shikoni më poshtë për 30 fakte mahnitëse dhe interesante rreth Piramidave të Gizës në Gizë.

#1 Sipas egjiptologëve, Piramida e Madhe e Gizës ishte një varr, i projektuar dhe ndërtuar për Faraonin Khufu të Dinastisë së 4-të në Egjipt.

#2 Meqenëse është ndërtuar për Khufun, piramida është e njohur edhe si Piramida e Khufu.

#3 Kjo Piramidë e Madhe është një nga 3 piramidat që janë ndërtuar në Giza dhe ishte më e madhja nga të gjitha. Për 3,800 vjet rresht, kjo piramidë mbeti struktura më e lartë në botë që u bë nga njeriu.

#4 Dy piramidat e tjera të mëdha (jo aq të mëdha sa kjo) ishin ndërtuar për Faraonin Menkaure dhe Faraonin Khafre.

#5 Sa i përket madhësisë së Piramidës së Madhe të Gizës, lartësia e saj origjinale ishte 146.5 metra. Sidoqoftë, për shkak të 3.800 viteve të erozionit të shkaktuar nga elementë natyrorë si shiu dhe era, piramida humbi një pjesë të lartësisë së saj nga maja dhe sot ajo qëndron është 138.8 metra.

#6 Ekspertët thonë se u deshën rreth 23 vjet për të përfunduar këtë strukturë masive dhe pesha e përgjithshme e strukturës vlerësohet të jetë rreth 5.9 milion ton.

#7 Baza e Piramidës së Madhe është një shesh perfekt dhe secila anë e sheshit me përmasa 756 metra. Baza shtrihet mbi 13 hektarë tokë dhe është mjaft e madhe për të akomoduar gati 10 fusha futbolli.

#8 Secila anë e piramidës mbulon një sipërfaqe prej 5.5 hektarësh. Pra, për katër anët, sipërfaqja totale është 22 hektarë.

#9 Sot, për të arritur majën piramidës, duhet të ngjitni 203 shkallë.

#10 Puna ndërtimore për këtë piramidë filloi në V. 2580 PES dhe u përfundua në V. 2557 PES.

LEXO EDHE: Kulla Eiffel, 25 Fakte Interesante dhe Argëtuese rreth Kullës Eiffel

#11 Ekspertët vlerësojnë se gati 2.3 milion blloqe guri ishin përdorur për të ndërtuar këtë strukturë masive me peshën mesatare të secilit bllok guri që ishte 7 tonë. Disa prej blloqeve të gurit ishin të rëndë 30 tonë dhe disa peshonin më shumë se 50 ton.

#12 Sipërfaqja totale e mbuluar nga baza e piramidës është 55,000 m2.

#13 Kur u ndërtua piramida, e gjithë struktura u mbulua me ato që njihen si gurë zorrë. Gurët e zorrës në të vërtetë ishin gurë gëlqerorë që ishin lustruar jashtëzakonisht mirë.

#14 Sipas ekspertëve, u përdorën rreth 144,000 gurë zorrë. Secili prej këtyre gurëve të mbështjellësit kishte një trashësi prej afro 255mm.

#15 Këta gurë zorrë ishin gjithashtu jashtëzakonisht të rrafshët. Pesha mesatare e secilit gur zorrë ishte 20 tonë.

#16 Gurët e zorrës ishin aq të shkëlqyeshëm sa reflektonin rrezet e diellit në një mënyrë të tillë që e gjithë struktura dukej si një xhevahir i bardhë masiv që shkëlqente në dritën e ditës.

#17 Vetëm disa nga këta gurë zorrë mbeten sot pranë bazës së piramidës. Pjesa tjetër u hoq pas një tërmeti masiv që ndodhi në shekullin e 14-të tronditi piramidën dhe liroi gurët e zorrës.

#18 Arabët pastaj grisën gurët e zorrës dhe i përdorën ato për ndërtimin e xhamive.

#19 Për sa i përket bukurisë së Piramidës së Madhe në lavdinë e saj të plotë, thuhet se gurët e zorrës shumë të lëmuar i shërbenin qëllimit të pasqyrave gjigante.

Ato çuan në reflektime aq të fuqishme dhe të shkëlqyera të dritës, saqë ato reflektime mund të shihen lehtësisht nga hëna. Epo, nuk ka absolutisht asnjë mënyrë për ta verifikuar këtë.

#20 Për shkak të reflektimeve të shkëlqyera të gurëve të mbështjellësit, Piramida e Madhe u emërua nga Egjiptianët si ‘Ikhet‘ që në anglisht do të thotë Light – Dritë e Lavdishme.

#21 Thuhet se dizajni i konstruksionit të topit dhe folesë është përdorur për themelet e gurthemelit të piramidës për ta ndihmuar atë të merret me tërmetet dhe zgjerimin e nxehtësisë së tokës.

#22 Shkencëtarët janë hutuar nga llaçi që është përdorur për ndërtimin e piramidës. Llaçi është shumë më i fortë se shkëmbinjtë që janë përdorur dhe megjithëse shkencëtarët në fakt kanë analizuar përbërjen kimike të llaçit, ata nuk kanë qenë në gjendje ta riprodhojnë atë.

#23 Piramida e Madhe është piramida e vetme në botë që ka fytyra të lehta në të katër anët.

#24 Megjithatë, një fakt tjetër hutues është se megjithëse themi se Piramida e Madhe ka katër anë, ajo në të vërtetë ka tetë anë. Njëra nga të katër anët, ekziston një indentacion i saktësisë lazer që ndan secilën fytyrë në dy pjesë.

#25 Nga toka, shikuesit nuk do të shohin dhëmbëzimet dhe kështu, ata mund të shohin vetëm katër fytyra. Në mënyrë që të shikoni prerjet dhe të 8 fytyrat e piramidës, duhet të shkoni në ajër dhe kjo gjithashtu kur kushtet e ndriçimit janë perfekte për t’i bërë të dukshme 8 fytyrat.

#26 8 fytyrat e Piramidës së Madhe janë të dukshme vetëm gjatë ekuinoksit të vjeshtës dhe ekuinoksit të pranverës gjatë agimit, si dhe gjatë perëndimit të diellit. Ato janë kohërat kur dielli hedh një hije në piramidë, duke i bërë prerjet siç duhet të dukshme nga ajri.

#27 Brenda piramidës, temperatura ruhet në 20 gradë Celsius. Kjo temperaturë nuk ndryshon kurrë dhe në të vërtetë është e barabartë me temperaturën mesatare të tokës.

#28 Piramida e Madhe është e fundit nga tre piramidat që u ndërtuan nga Egjiptianët me një derë kthyese. Sidoqoftë, ajo derë e kthyeshme nuk ekziston më në piramidë. Dy piramidat e tjera me derë kthyese ishin të Sneferu – babait të Khufu dhe Huni – gjyshit të Khufu.

#29 Sipas disa raporteve, dera e kthyeshme e Piramidës së Madhe dikur peshonte 20 tonë para se piramida të thyhej për herë të parë. Sipas atyre raporteve, dera nuk ishte thjesht një derë masive kthyese por ishte tepër e ekuilibruar me një përshtatje kaq perfekte sa që sapo të ishte mbyllur, ishte jashtëzakonisht e vështirë të dihej që kishte një derë në vend duke e parë nga jashtë. Kjo ndodhi sepse nuk kishte ndonjë çarje të rëndësishme.

#30 Megjithëse dera ishte tepër e rëndë dhe jashtëzakonisht e vështirë për tu zbuluar nga jashtë, ishte tepër e lehtë të hapesh nga brenda me shumë pak forcë. Mund të hapet lehtësisht thjesht duke e shtyrë derën nga brenda duke përdorur duar të zhveshura.Faktike.com

Shpërndaje artikullin