30 Fakte Interesante rreth Magnetëve

Çdo material i aftë për të tërhequr objekte që përmbajnë hekur dhe për të krijuar një fushë magnetike jashtë vetes është një magnet.

30 Fakte Te Cmendura Dhe Interesante Rreth Magneteve 1 1
30 Fakte Te Cmendura Dhe Interesante Rreth Magneteve 1 1

Nga fundi i shekullit të 19-të, u zbulua se të gjithë elementët e njohur kanë disa veti magnetike.

Shikoni më poshtë për 30 fakte të çmendura dhe interesante rreth magneteve.

#1 Rreth 4,000 vjet më parë, Magnes, një bari grek, duke kullotur delet e tij në një rajon të quajtur Magnesia, papritmas zbuloi se gozhdët që mbanin këpucën e tij së bashku dhe maja metalike e shufrës së tij tërhiqeshin nga një shkëmb në të cilin po qëndronte.

#2 Magnes zbuloi gurin e parë gëlqeror të regjistruar. Prandaj, gurët e sheqerit u quajtën “magnetit”, ndoshta me emrin e Magnes ose Magnesia.

#3 Magnetët janë të lashtë. Epo, magnetet e sotme të bëra nga njeriu mund të mos jenë aq të lashta, por kinezët thuhet se kanë përdorur magnet natyral lodestone që në vitet 800 PES.

#4 Detarët e lashtë thuhet se kanë përdorur magnetn për t’i ndihmuar ata të lundrojnë.

#5 Eksploruesit si Marco Polo e kthyen busullën magnetike në Itali, duke ndihmuar Evropianët për të eksploruar oqeanet.

#6 Vikingët i vendosin vetitë magnetike të gurëve në përdorim praktik qysh në vitin 1000 PES. Është thënë që vikingët kanë përdorur një mjet të ngjashëm me busullën e bërë prej magneti dhe hekuri.

#7 Në vitin 1850, William Thomson (Lord Kelvin) përcaktoi sasitë që përdoren në karakterizimin e magnetizimit.

#8 Fushat magnetike nuk mund të shihen me syrin e njeriut. Magnetizmi është i lehtë, prandaj kur magnetët “tërheqin” njëri-tjetrin, ata janë duke tregtuar fotone.

#9 Nëse vendosni një magnet shufër nën një fletë letre dhe shpërndani pluhur hekuri lehtë mbi majë, papritmas do të shihni fushën magnetike të padukshme ndërsa grimcat ngjiten në të.

#10 Magnetët e metaleve tërheqin hekur, nikel dhe kobalt.

#11 Magnetët e metaleve nuk janë në gjendje të tërheqin alumin, platin, magnez, bakër, argjend dhe ar.

#12 Ata kanë 2 pole të ndryshme, një pol në veri dhe një pol në jug.

#13 Magnetët do të zmbrapsen dhe do të largohen nga njëri-tjetri nëse po i njëjti pol i një magneti përputhet me të njëjtin pol të një magneti tjetër.

#14 Tërhiqen së bashku dhe do të tërheqin njëri-tjetrin nëse polet e kundërta përputhen.

#15 Bërthama e Tokës ka fushën e saj magnetike sepse besohet të jetë një përzierje nikeli dhe hekuri.

#16 Busullat përdorin fushën magnetike të Tokës për të punuar dhe drejtuar në veri, jug, lindje dhe perëndim.

#17 Mbushjet e hekurit mund të përdoren për të treguar fushat magnetike.

#18 Që objektet magnetike të funksionojnë, ato duhet të jenë në fushën magnetike për t’u përgjigjur.

30-fakte-te-cmendura-dhe-interesante-rreth-magneteve
Magneti

#19 Përdoren për krijimin e energjisë elektrike.

#20 Një rrymë elektrike krijohet kur një mbështjellje është e mbështjellë rreth një magneti, e quajtur elektromagnet.

#21 Elektromagnetët përdoren në shumë aplikime të ndryshme duke përfshirë gjenerimin e energjisë elektrike në digat hidroelektrike.

#22 Për të krijuar fuqinë e tyre të magnetizmit, elektromagnetët përdorin energjinë elektrike dhe ato mund të ndizen dhe fiken.

#23 Shinat e disa trenave përdorin elektromagnet për të lëvizur vagonët tutje.

#24 Në deponitë e hedhurinave, vinçat përdorin elektromagnet të mëdhenj për të marrë hekurishte.

#25 Një njësi tesla është forca e një magneti.

#26 Dy nga magnetët më të mëdhenj në SH.B.A. ndodhen në Laboratorin Kombëtar Los Alamos në New Mexico dhe Universitetin Shtetëror në Florida.

#27 Magneti i vendosur në Laboratorin Kombëtar Los Alamos në New Mexico arrin 100 tesla, ndërsa magnet i vendosur në Universitetin Shtetëror të Florida arrin një 45 tesla akoma mbresëlënëse.

#28 Magnetët e deponive të hekurishteve që përdoren për ngritjen e makinave janë në gjendje të arrijnë vetëm 2 tesla.

#29 Ngrohja e një magneti ose goditja me çekiç, do të bëjë që ai të humbasë vetitë e tij.

#30 Shumë kafshë mund të ndiejnë fushat magnetike.Faktike.com