30 Fakte rreth Energjisë Elektrike

A mund ta imagjinoni jetën pa energji elektrike? Unë nuk mendoj kështu!

10 Fakte Te Mahnitshme Rreth Energjise Diellore 1 1
10 Fakte Te Mahnitshme Rreth Energjise Diellore 1 1

Disi të gjithë ne varemi nga pajisjet tona elektrike që e bëjnë jetën tonë të përditshme më të thjeshtë. Edhe pse ne jemi mbështetur vetëm në energjinë elektrike për rreth njëqind vjet, ajo është bërë një pjesë thelbësore e ekzistencës sonë dhe duket e pamundur të jetojmë pa këtë burim të gjithanshëm energjie.

Hidhini një sy më poshtë për 30 fakte argëtuese dhe të mrekullueshme rreth energjisë elektrike.

#1 Elektriciteti statik ndodh kur energjia elektrike mblidhet në një vend.

#2 Elektriciteti statik zakonisht ndodh kur i fërkoni gjërat së bashku, si kur ju ngjitet një tullumbace pasi e fërkoni me rrobat tuaja.

#3 3000 Volt maten në një shkëndijë të elektricitetit statik.

#4 Energjia elektrike që rrjedh nga një vend në tjetrin quhet Rrymë Elektrike.

#5 Në qarqet elektrike, kjo ngarkesë elektrike shpesh bartet duke lëvizur elektronet në një tel. Ai fuqizon pajisjet elektrike që përdorim çdo ditë.

#6 Energjia elektrike udhëton rreth 300.000 kilometra në sekondë ose me shpejtësinë e dritës.

#7 Rrufeja është një lëshim i energjisë elektrike në atmosferë. Një rrufe rrufe udhëton me rreth 210.000 kilometra në orë dhe arrin pothuajse 29982.222°C në temperaturë.

#8 Dy ngarkesa pozitive dhe dy negative sprapsin njëra-tjetrën, ndërsa ngarkesat e kundërta tërheqin njëra-tjetrën.

#9 Një nga burimet më të mëdha të energjisë në botë për prodhimin e energjisë elektrike është qymyri.

#10 Energjia elektrike është e rëndësishme për rrahjet tona të zemrës. Shkakton tkurrjen e qelizave muskulore në zemër.

#11 Makinat e elektrokardiogramit (EKG) matin energjinë elektrike që kalon nëpër zemër.

#12 Ndonjëherë energjia elektrike përdoret si terapi elektrokonvulsive (ECT), ku pacientëve u jepen kriza të provokuara elektrike për të trajtuar sëmundjet psikiatrike.

#13 Qelizat tona nervore përdorin energji elektrike për të transmetuar sinjale te muskujt tanë, kështu që mund të themi se elektriciteti është i pranishëm në trupin tonë.

#14 Si për vetëmbrojtje ashtu edhe për gjueti, ngjalat elektrike mund të prodhojnë goditje të forta elektrike prej rreth 500 volt.

#15 Njerëzit dhe kafshët përdorin energji elektrike në trupin e tyre. Kjo nuk do të thotë që ne mund të futemi në një mur për të marrë energji, por ne përdorim bioelektricitet.Faktike.com

#16 Egjiptianët e lashtë ishin të vetëdijshëm se rrufetë dhe goditjet nga peshqit elektrikë ishin shumë të fuqishëm përpara se elektriciteti të ishte një mënyrë jetese.

#17 Ne mund të krijojmë energji elektrike duke përdorur ujin, erën, diellin, madje edhe mbetjet e kafshëve.

#18 “Lufta e rrymave” midis Nikola Tesla dhe Thomas Edison ndodhi në vitet 1880.

#19 Nikola Tesla shpiku rrymën alternative ndërsa Edison shpiku rrymën direkte.

#20 Të dy donin që rrymat e tyre të popullarizoheshin. Rryma alternative fitoi betejën sepse është më e sigurt dhe mund të përdoret në distanca më të gjata.

#21 Vendi që përdor më shumë energji elektrike çdo vit është Islanda. Përdorimi i tyre është rreth 23% më shumë se në SHBA.

#22 Në Edison, New Jersey, mund të gjeni llambën më të madhe në botë. Është 14 metra e gjatë, peshon 8 ton dhe ndodhet në majë të Kullës Përkujtimore Thomas Edison.

#23 11,000 kWh energji elektrike përdoren nga shtëpitë mesatare në SHBA, çdo vit.

#24 Në shekullin e 18-të, Benjamin Franklin shpiku rrufepritësin midis zbulimeve të tij të shumta. Për të mbrojtur ndërtesën në rast goditjeje nga rrufeja, shufra e ndriçimit e kryen goditjen përmes një teli të tokëzuar.

#25 Shkencëtari britanik Michael Faraday zbuloi parimet bazë të prodhimit të energjisë elektrike gjatë viteve 1820 dhe fillim të viteve 1830.

#26 Në 1878, në Sydney, Australi, përdorimi i parë i energjisë elektrike ishte ndezja e Postës së Përgjithshme.

#27 Mosley Street, Newcastle upon Tyne ishte rruga e parë në botë që u ndriçua nga llamba elektrike në vitin 1879.

#28 Pearl Station, në Manhattan, ishte termocentrali i parë qendror në SHBA, i cili u shërbeu 85 klientëve dhe u ndërtua në vitin 1882.

#29 Shpikësi amerikan William Morrison ndërtoi makinën e parë të suksesshme elektrike në vitin 1891.

#30 Në vitin 1896, perandori Menelik II mori dy karrige elektrike të krijuara rishtazi si një formë pendimi human. Menjëherë pasi kuptoi se ata ishin të padobishëm në vendin e tij pa energji elektrike.Faktike.com