40 Fakte interesante që duhet t’i dini për Pordhën

5 Min

A keni pordhë ndonjëherë? Sigurisht që e keni bërë. Ne jemi njerëz në fund të fundit. Të gjithë në këtë botë e bëjnë. A keni menduar ndonjëherë pse pordhim në të vërtetë dhe çfarë e shkakton atë?

Në këtë listë me 40 Fakte interesante ne do të mbulojmë shumë informacione në lidhje me pordhën.

#1 Pordha është një proces fermentimi që shkakton prodhimin e një lloji specifik të gazit të njohur si squfur.

#2 Githashtu përbëhet nga ajri që ne gëlltisim gjatë pirjes dhe ngrënies.

#3 Ndahet në Oksigjen (4%), Azot (59%), Hidrogjen (21%), Dioksid karboni (9%) dhe Metan (7%).

#4 Lartësia e zërit varet nga dy faktorë. Së pari ngushtësia e muskujve të muskulit dhe presioni që nxjerr gazin.

#5 Ushqimi i pasur me squfur si djathi, lakra, vezët, soda dhe fasulet do të çojnë në erë të keqe kur pordhni.

#6 Qenia njerëzore mesatare pordh rreth 14 herë në ditë.

#7 Zgjimi seksual ose ereksioni i shkaktuar nga pordha quhet eproktofili.

#8 Dy kimikate në pordhë, metani dhe hidrogjeni e bëjnë atë të ndezshme.

#9 Ka pilula që mund t’i bëjnë pordhat tuaja të nuhasin me erë trëndafili ose çokollate.

#10 Fjala pordhë u shpik në 1962 dhe në të vërtetë do të thotë një erë nga anusi.

#11 Ka jastëk që mund t’i vishni për të mos u ndjerë pordhët.

#12 Njerëzit që pordhin për të jetuar njihen si “flatulistë”.

#13 Fjala “pordhë” rrjedh nga një fjalë e vjetër angleze “feortan”, që do të thotë “të ndotësh erën”.

#14 Filmi i parë i prodhuar nga një studio e madhe që kishte një shaka për pordhën ishte “Shalët e ndezura”.

#15 Sulfuri i hidrogjenit nga yndyrat do të mbrojë qelizën nervore nga stresi.

#16 Sipas Kolegjit Amerikan të Gastroenterologjisë, thithja e karameleve mund t’ju bëjë të gazuar (të ndezur për të pordhë).

#17 Termitet janë kafshët që prodhojnë më së shumti pordha.

#18 Të nuhasësh pordhë është një mënyrë e mirë për të parandaluar Alzheimerin dhe çmendurinë për pleqtë.

#19 Përafërsisht 99 përqind e pordhave tona nuk përmbajnë aromë.

#20 Besoni apo jo, nëse vazhdimisht pordh për 6 vjet e 9 muaj, prodhohet gaz i mjaftueshëm për të krijuar energjinë e një bombe atomike. 💨 💥

#21 Kalimi i gazit do të thotë që sistemi juaj tretës funksionon si duhet.

#22 Truri ynë është arsyeja që na pëlqejnë pordhët tona.

#23 Mesatarisht, kufomat do të pordhin për gati 3 orë pas vdekjes.

#24 Pjesa më e madhe e pordhës ndodh natën ndërsa jemi në gjumë.

#25 Në Kinë, disa njerëz në të vërtetë fitojnë 50,000 dollarë në vit për të qenë mjeshtër profesionistë të pordhës.

#26 Hitleri kishte një çrregullim të tretjes që e bëri atë kronik të pordhë gjatë gjithë kohës.

#27 Çamçakëzi dhe soda ju bëjnë të pordhni më shumë.

#28 Pordhët femërore kanë përqendrim më të lartë të sulfurit të hidrogjenit. Dhe për shkak të kësaj, ato mbajnë erë më shumë.

#29 Pordhët e femrave kanë erë më të shëndetshme.

#30 Lëshimi i gazërave ka erë më të keqe në dush. Kjo hunda jonë funksionon më mirë në nxehtësi dhe lagështirë të lartë.

#31 Një britanik mban rekordin për pordhën më të gjatë të regjistruar në botë.

#32 Ka mundësi të shkojnë shpejt deri në 3 metra/sekondë.

#33 Janë unike, prasi gjurmët e gishtërinjve dhe përbërja e tyre bakteriale është unike për çdo individ.

#34 Ndezja i pordhës është një praktikë shumë e rrezikshme.

#35 Ben Franklin shkroi një ese të tërë për gazrat me titull “Pordh me Krenari”.

#36 Njerëzit nga fisi i Amerikës së Jugut Yanomami, përshëndesin njëri-tjetrin me një pordhë të zhurmshme dhe miqësore.

#37 Bazuar në hulumtimin e fundit, aroma e pordhave mund të parandalojë një sulm në zemër.

#38 Gjithashtu, bazuar në kërkime, nuhatja e pordhës mund të jetë një aromaterapi unike për të parandaluar rrezikun e kancerit.

#39 Një zonë e mjekësisë kushtuar pordhave quhet flatologji.

#40 Ushqimet që prodhojnë gazra zakonisht janë të larta në disa polisaharide, veçanërisht oligosakaridet siç është inulina.Faktike.com

ETIKETA: , , , ,
Shpërndaje artikullin