Karrota, 9 Fakte interesante që ndoshta nuk i dini për karrotën

2 Min Lexim

#1 Fjala karrotë është regjistruar për herë në anglisht në vitin 1538 në librin e bimëve.

#2 Kur është kultivuar për herë të parë, karrotat ishin rritur zbashku me gjedhet e tyre në rrënjë, dhe me më tepër fara, dhe ishte më ndryshe se në kohët e sotme.

#3 Pjesa e karrotës që ne hamë është quajtur “Taproot”

#4 Karrota orgjinale në fillim kishin ngjyrë të bardh dhe të vjollcë, pastaj më vonë gjatë ndryshimit në kohë u shfaqë në të verdh, dhe tashme e njohim si karrotë ngjyrë portokalli.

LEXO GJITHASHTU: 15 Ushqimet më të mira për të humbur peshë

#5 Karrota është quajtur holandeze, pasi ngjyrat tradicionale te mbreteris Holandeze ishte ngjyra portokalle.

#6 Sipas historis, paganët mund të hanin me rend 360 perime tjera, por jo edhe karrota

#7 Roi Carotte (Mbreti karrota), një nga antarët e operas nga Jacques Offenbach, ishte i pari qe kishte përfurmuar në vitin 1872

#8 Holtville në Kaliforni, shquhet si kryeqyteti i botës për karrota, dhe gjithashtu cdo vjet mbahet festivali tradicional për karrota

#9 Në vitin 2010, hulumtuesit turk publikuan një analizë matematikore, prej lëvores së karrotës, me sloganin, “Karrota mbanë shëndetshëm, dhe ju ndihmon të shihni në terr,” (Sloganin Britanik, në luftë e dytë botërore)Faktike.com

ETIKETA: , ,
Shpërndaje artikullin