Këto janë 10 Rrugë më të rrezikshme në Botë

Vetëm ata të çmendur, të paguar për ta bërë këtë dhe vetëvrasje duhet të udhëtojnë ndonjëherë nëpër këto rrugë

Nga Nella
8 Min

Çdo vit, njerëzit vdesin për shkak të aksidenteve të trafikut dhe arrin gati 1.3 milion. OBSH deklaroi se nga viti 2011 deri në 2021 është “Një dekadë veprimi për sigurinë rrugore”.

Vdekja nga aksidenti mund të parandalohet nëse vetëm ata vozisin më mirë. Ka rrugë që vërtet do të provonin guximin dhe aftësinë e një shoferi, ose janë pikat e bollshme të malit, rrugët e zonave të luftës ose kthesat e kunjave.

Këtu është lista jonë e 10 rrugëve më të rrezikshme në botë.

Stelvio Pass i Italisë

keto-jane-10-rruge-me-te-rrezikshme-ne-bote

Ka disa rrugë që duken më të rrezikshme se sa janë në të vërtetë. Por kjo nuk do të thotë që të admirosh pamjen skenike të alpeve në vend që të përqendrosh sytë në rrugë është e pranueshme.

Kjo rrugë i ngjan një shkarravitjeje të një fëmije dhe ka më shumë shtylla flokësh krahasuar me Helena Bonham Carter. Pra, kurrë mos u mashtroni duke kaluar Stelvio Pass në Alpet Italiane.

Një pikë mali që është aq e pjerrët, prandaj të shikosh poshtë është një frikë e madhe. Kjo rrugë ngjitet prej rreth 2 kilometrash dhe ka vetëm një pengesë prej betoni e vendosur pak në mes të asaj rënieje malore.

Autostrada Karakoram në Pakistan

Kjo autostradë lidh Pakistanin dhe Kinën në Qafën e Khunjerab me 4,693 metra të lartë. Rruga në Pakistan është e pashtruar dhe ç’është më e keqja është se kjo autostradë është e prirur ndaj përmbytjeve dhe rrëshqitjeve të dheut. Sidoqoftë, mbetet të jetë një atraksion turistik ndërsa kalojnë pranë disa grykave të lë pa frymë përgjatë Rrugës së Vjetër të Mëndafshit. Qeveria që e ndërtoi këtë e quajti atë “Autostrada e Miqësisë”, përkundër vdekjeve të 82 punëtorëve kinezë dhe 810 pakistanezë gjatë ndërtimit të saj që u shkaktua kryesisht nga rrëshqitjet e tokës.

Los Caracoles Pass në Kili

Kthesat e pjerrëta, marramendëse që kalojnë nëpër Ande mes Uspallata, Argjentinë dhe në Los Andes, Kili. Një zonë e izoluar e ngritur rreth 3.176 metra e lartë dhe ajo që është më e frikshme janë ato seri kamionësh të artikuluar që kalojnë këtë rrugë dhe kjo rrugë është pa ndonjë pengesë sigurie. Sidoqoftë, kjo rrugë përdoret gjithashtu nga trajnerët turistikë kur nuk është e bllokuar nga bora gjatë dimrit. Të udhëtosh me avion është një mundësi tjetër e thjeshtë ose përmes hekurudhës Transandine nëse do të hapë shërbimet e saj.

Krijuesi i vejushave në Mbretërinë e Bashkuar

Nga viti 2006-2008, ka 34 aksidente të rënda ose fatale. Kjo është arsyeja pse në vitin 2010, Fondacioni i Sigurisë Rrugore e quajti këtë rrugë piktoreske të vendit nga Peak District e Anglisë – si rruga më e rrezikshme në Mbretërinë e Bashkuar. Shumë nga këto viktima përfshijnë motoçiklistë që shijojnë skenat bukolike dhe hapësirën e gjerë të hapur. Sidoqoftë, kthesat tradhtare në rrugë janë të rrethuara nga mure guri dhe argjinatura të thepisura që e bëjnë atë shumë të rrezikshëm se sa duket dhe u emërua nga vendasit si “krijuesi i vejushave”.

LEXO GJITHASHTU: TOP 10 Punët më të rrezikshme në Botë

Rruga bregdetare në Kroaci

Ky vend ka aksidente trafiku mesatarisht vjetor prej 11,650, dhe nuk ka dyshim se Kroacia është përfshirë në listën e Shoqatës së Udhëtimeve Rrugore Ndërkombëtare të sigurta për rrugët më të rrezikshme në botë.

Shpejtësia dhe mbingarkesa janë problemet që hasen përgjatë rrugës bregdetare të Adriatikut, të cilat janë të mirënjohura për kthesat e tyre të mprehta që ngjiten në faqen e tij të shkëmbit dhe gjithashtu mungesën e pengesave të sigurisë.

Tuneli Guoliang i maleve Taihang në Kinë

Ky tunel i Guoliangut i vendosur në Provincën Henan në Kinë është tmerrues për shoferët në ditët e sotme. Sidoqoftë, në vitin 1972 shoferët kinezë që pushtuan këtë tunel prej 1.2 kilometrash të gjatë përgjatë skajeve të maleve Taihang provojnë se ishte vdekjeprurës. Gjatë ndërtimit, disa vdiqën dhe ky tunel u bë kryesisht duke përdorur mjete dore. Është 4 metra e gjerë me 5 metra e lartë, disa zona kanë një buzë të hapur mbi shkëmbin shkëmbor, prandaj u quajt “rruga që nuk i duron gabimet”, e cila është qartë e përshtatshme.

Zoji La Pass i Indisë

E vendosur në mes të Ladakh dhe Kashmir është Zoji La Pass, një rrugë malore që duket si një rrugë me pluhur përmes Himalajeve Perëndimore. Sidoqoftë, kjo rrugë e mban komunitetin Ladakh të lidhur me botën jashtë vetes së tyre edhe pse shpesh bllokohet nga bora e madhe gjatë dimrit. Kjo rrugë prej 9 kilometrash bën zigzagë në 3,528 metra larg malit pa ndonjë pengesë në buzë të tij dhe një faqe shkëmbore kompakte në anën tjetër të tij. Padyshim nuk preferohet për dikë me marramendje ose me frikë nga rrëshqitjet e tokës.

Autostrada e Vdekjes në Irak

Një aeroplan amerikan bombardoi kamionët dhe tanket irakiane përgjatë autostradës 80 që vinte nga Qyteti i Kuvajtit drejt Basra. Kjo ndodhi në shkurt të vitit 1991 gjatë luftës së parë të Gjirit ndërsa automjetet po tërhiqen që shkatërruan 2,700 automjete që shënon këtë rrugë në histori si “Autostrada e Vdekjes”. Numri i vdekjeve nuk u konfirmua asnjëherë me saktësi dhe varion nga afërsisht rreth 300 deri në 10,000. Lufta mbaroi disa ditë pasi fotot e trupave të djegur dhe automjeteve të djegura u transmetuan në televizion në të gjithë botën.

Rruga e Vdekjes në Bolivi

Ajo u shpall më parë si rruga më e rrezikshme në botë nga Banka Ndër-Amerikane e Zhvillimit. Rruga që udhëton nga La Paz duke shkuar në Coroico bie përtej mbi 65 kilometra që edhe aktori Charlie Sheen do të kishte mendimet e dyta.

Për çiklistët e aventurave, kjo rrugë bëhet sheshi i tyre i lojërave në të cilën në të vërtetë është e rrezikshme. Autobusët e mbipopulluar dhe kamionët lokalë manovrojnë në këtë rrugë në të cilën nganjëherë fluturojnë në rrugë duke vrarë 200 deri në 300 njerëz në vit.

Rrugë udhëtimi nga Jalalabad në Kabul, Afganistan

Disa rrugë janë etiketuar “më të rrezikshmet”. Sidoqoftë, udhëtimi në këtë autostradë 65 kilometra në Jalalabad për në Kabul justifikon kuptimin e vërtetë të gjarprit në të gjithë territorin Taliban. Ana e rrezikshme e kësaj rruge nuk ka asnjë lidhje me kryengritjen. Ekzistojnë dy faktorë që e bëjnë këtë rrugë të rrezikshme: ajo është rrugë e ngushtë, gjarpëruese që ngjitet duke u zgjatur në 600 metra përmes Autostradës së Grykës së Kabulit dhe shoferët afganë tejkalojnë pa u menduar kamionët e ngarkuar plotësisht.Faktike.com

Shpërndaje artikullin