Këto janë Top 20 vendet më të lumtura në botë!

Planeti Tokë është shtëpi e mbi 190 vend-eve në total, që posedojnë një popullsi totale prej më shumë se 7 miliardë njerëz.

11 Min

Ndërsa raca njerëzore është padyshim shumë e ndryshme në kultura, ekonomi, dhe normat e saj sociale. Ndërsa padyshim një përpjekje subjektive e, Kombeve të Bashkuara që kanë vënë me radhë renditjen e “Vendeve më të lumtura”, si pjesë e rrjetit të saj të Qëndrueshëm zhvillimorë. Menduat ndonjëherë se cilat janë vendet më të lumtura në botë? Për ju kemi përzgjedhur 20 vende, ti ndjekim pra cilat janë ato.

VENEZUELA

Pavarësisht inflacionit galopant të monedhës në vitet e fundit dhe një GDP jashtëzakonisht të ulët për kokë banori, e cilia vjen në $ 18,000 për qytetarin, ky shtet i Amerikës Jugore vjen në numrin 20 në listën tonë. Që shquhet për rezervat më të mëdha të naftës në botë, qeveria e Venezuelës përdor të ardhura masive nga shitja e produkteve të naftës për të siguruar mbështetje ekonomike për qytetarët e saj.

LUXEMBURGU

Luksemburgu një vend i vogël në Evropën Perëndimore, që vjen me vetëm nën 1,000 milje katrorë në madhësi, është shteti për njerëzit e 19-të më të lumtur në botë. Nestled në mes Belgjika, Gjermania dhe Franca, Luksemburgu ka GDP-në e dytë më të lartë në botë. Ajo gjithashtu mburret me programe të mëdha sociale, dhe është një nga disa kombet me tri-gjuhësor në botë.

IRLANDA

A është ndonjë çudi që “Emerald Isle” është shteti për njerëzit 18-të më të lumtur në Botë? Ky komb kryesisht katolike e me 6.3 milon banor të lë pa frymë, një kulturë unike, dhe natyrisht me njerëz që preferojnë më së shumti birrën në botë. Irlanda është një ekonomi e avancuar që është përqëndruar rreth softuerit dhe industritë financiare.

SHTETET E BASHKUARA Të AMERIKËS

Vend shumë i lirë dhe një vend shumë i lumtur. Qytetarët e Shteteve të Bashkuara të Amerikës vijnë në të 17-tin në listën tonë të vendeve më të lumtura. Shumë më i madh se sa shumë vende të tjera të botës, 320+ milion qytetarë, SHBA-të gëzojnë një ekonomi të avancuar me një GDP për prej $ 53,000.Faktike.com

MEKSIKA

Ndërsa kjo nuk posedon shumë prej programeve sociale apo statusit të avancuara ekonomike si vendet e tjera në këtë listë, qytetarët e Meksikës janë megjithatë jashtëzakonisht të lumtur dhe të kënaqur me jetën e tyre. Ky vend unik, që ka një histori të pasur që datojnë mijëra vjet, është vend për një nga më të mëdhat dhe më të populluarit të qyteteve në botë (Mexico City), dhe me karakteristikë që shumica e popullsisë flet spanjisht në botë me 121 milionë.

PANAMA

Ky vend Qendror amerikan e që ka 3.6 milionë qytetarë, vjen në numrin e 15-të në listën tonë të vendeve më të lumtura. Panama renditet e 5-ta në mesin e vende-ve të Amerikës Latine në drejtim të Indeks-it të Zhvillimit Njerëzor me një GDP për mbi 21.000 $. Klima skenike dhe tropikale Panama pa dyshim kontribuon në lumturinë e qytetarëve të saj.

EMIRATET E BASHKUARA

Ky vend në Lindje së Mesme, një shkrirje e 7 Emirate-ve të veçanta, është i përbërë nga 9.2 milionë qytetarë dhe vjen në në numrin 14-të në listën tonë. Themeluar në vitin 1971, U.A.E. mburret me një nga GDP-it më të larta në botë në sajë të rezerva-ve të saj të mëdha të naftës dhe duke u përqëndruar në turizëm.U.A.E. ka bërë investime të mëdha në mënyrë që të diversifikuar veten nga të qenit vetëm një eksportues të nafte – e cila përfshin të qenit vend për ndërtesat më te larta në botë

ZELANDA E RE

A është ndonjë çudi që ky ishull Paqësorë Jugor është një nga vendet më të lumtur në Tokë? Gjendet 900 milje në lindje të Australisë në mes të Oqeanit Paqësor, ju mund të mendoni që qytetarët e Zelandës së Re do të ndjehen pak të izoluar – por larg asaj. Një pjesë e Mbretërisë së Bashkuar, duke qenë të vendosur nga kolonistët britanikë në vitin 1800, Zelanda e Re krenohet me një klimë të bukur, plazhet piktoreske, dhe një GDP për kokë banori prej mbi 47.000 $. A është ndonjë çudi në Zelanden e Re janë kaq të lumtur?

KOSTA RIKA

Qendra e dytë amerikane, Kosta Rika është vendi jo vetëm për qytetarët e 12-të të lumtur në planet, por disa prej pyjeve më të bukur të saj të shiut. Kryesisht një komb spanjoll prej 4.5 milion qytetarë, Kosta Rika është në mes të Panamasë dhe Nikaraguas dhe është e frekuentuar nga turistët në të gjithë botën.

ISRAELI

Israeli pas krijimit të tij dhe të pavarësisë në vitin 1948, ky komb i 8.2 Milion banorë-ve miratoi emrin zyrtar të shtetit të Izraelit. Pavarësisht të disa fqinjëve nganjëherë armiqësorë, Izraeli ka një ekonomi të avancuar që ofron qytetarëve të saj me një GDP për prej mbi 38.000 $. I ndodhur në Lindjen e Mesme dhe në kufi me Detin Mesdhe në bregdetin e saj Veriperëndimore, Izraeli ka standardin më të lartë të jetesës në Lindjen e Mesme dhe krenohet me një nga jetëgjatësit e lart të njerëz-ve në botë.

AUSTRALIA

“Toka që vjen nga poshtë” vjen në numrin e 10-të në listën tonë. Ky komb i 23.8 Milionë qytetarë-ve është zyrtarisht pjesë e Mbretërisë së Bashkuar. Lëvdatë, një GDP për kokë banori prej rreth $ 67,000 dhe një jetëgjatësi prej më shumë se 82 vjet, plus disa nga plazhet më të mëdha të botës, është pak çudi që qytetarët të Australisë të mos jenë kaq të lumtur.

ISLANDA

Pavarësisht popullsisë së saj të vogël prej vetëm 329.000 njerëz, Islanda vjen në numër 9-të në listën tonë të vende-ve më të lumtura. E vendosur në Atlantik-un Veriorë mes Evropës dhe Grenland-ës, ky vend nuk mund të ketë plazhet tropikale, por qytetarët e saj janë të kënaqur me jetën megjithatë. Mbështetur nga një GDP për rreth $ 47,000 dhe programe të forta sociale, islandezë renditen jashtëzakonisht shumë në renditjen e vendeve më të lumtura të OKB-së. Faktike.com

AUSTRIA

Kjo qendër evropiane, dhe vend shumë malor, vend me 8.5 milion qytetarë është vendi i 8-të më i lumtur në botë. Me një histori që shtrihet para mbi 1000 vjete, Austria është tani një ekonomi e avancuar me një standard jashtëzakonisht të lartë të jetesës. Lëvdatë me një GDP prej më shumë se $ 50.000, dhe programe të forta sociale, pikëpamjet malore piktoreske, dhe një ekonomi sociale të tregut.

FINLANDA

Finlanda, një vend nordik prej 5.5 milion qytetarë-ve vjen në numër 7-të në listën tonë të vendeve më të lumtura. Me një histori që shtrihet afër 1000 vjet, qytetarët e Finlandës kanë një marrëveshje të madhe të historisë evropiane. Pavarësisht që ka një ekonomi që ishte fokusuar kryesisht në bujqësi deri në vitin 1950, Finlanda ka bërë hapa  të mëdha në industrializim e saj. Që atëherë, Finlanda është bashkuar me ekonominë globale shekullit të 21 dhe tani krenohet me një ekonomi shumë të avancuara evropiane.

KANADA

Fqinji i Amerikës në veri nuk është vetëm në vend për shumë tifozësh hokeji, ai është gjithashtu një vend për popullsinë dhe vjen në numrin e 6-të të njerëz-ve të lumtur në botë. Teknikisht pjesë e Mbretërisë së Bashkuar, Kanada krenohet me një GDP prej $ 52,000. Kanadaja ka një ekonomi të globalizuar të tregut me një popullsi të ndryshme. E gjithë kjo i ka përzier të japë një popullsi jashtëzakonisht të lumtur.

SUEDIA

Megjithatë, një tjetër Vend nordik në listën tonë, Suedia vjen si vendi i pestë më i lumtur në botë. Suedia krenohet me një ekonomi të përziera të tregut dhe një kulturë unike. Suedia ka një GDP prej 60.000$.

HOLANDA

Nuk është rastësi që një tjetër vend i Evropës Veriore vjen si vendi i katërt më i lumtur në botë. Hollanda, një vend relativisht i vogël në vetëm 16.000 milje katror, është një komb me popullsi të dendur dhe është shtëpi për një nga portet më të mëdha të botës – në Portin e Roterdamit. Holanda ka një popullsi prej mbi 16.8 milionë banorë ofron qytetarë-ve te saj një GDP prej rreth $ 50,000. Kjo, ka qasje të përziera në Evropë, dhe klima e butë, padyshim e bën që të ketë një popullsi shumë të lumtur.

ZVICRRA

Ky vend malor në Evropën Qendrore, me vetëm 16.000 milje katrorë në madhësi, është vendi për njerëzit e tretë më të lumtur në botë. Përkrahur nga pamje piktoreske malore, kulturë të pasur evropiane, dhe një ekonomi të mbështetur nga një sektor jashtëzakonisht të fortë financiare e bën për një popullsi jashtëzakonisht të lumtur dhe të begatë.

NORVEGJIA

Norvegjia, e cila është ende teknikisht një mbretëri e sunduar nga Monarku Harald V, vjen e dyta në listën tonë të vende-ve më të lumtur në botë. Një kombsi pre 5.1 milion njerëz, ekonomi dhe siguri sociale me rrjeta të avancuara të saj, të mbështetura nga të ardhurat e larta të naftës me bazë, për shkak të rezervave të mëdha të naftës, e bën për një popullsi shumë të përmbajtshme dhe të lumtur.

DANIMARKA

Vendi që vie në numrin 1 në listën tonë, ky popull është më i lumturi në botë. Mbretëria e Danimarkës ka një popullsi prej më shumë se 5.6 milionë qytetarë të gjitha të mbështetura nga një GDP shumë shëndetësor prej $ 59,000 dhe programeve të shëndetshme sociale të gjitha brenda një ekonomie tregu mjaft konkurruese.Faktike.com

ETIKETA: , ,
Shpërndaje artikullin