KORONA VIRUS: 23 Fakte Interesante për Virusin Covid 19

4 Min

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë korona virus janë një familje virusesh. Të cilat shkaktojnë sëmundje nga ftohja e zakonshme deri te sëmundjet më të rënda siç janë sindroma akute e frymëmarrjes (SARS) dhe sindroma respiratore e Lindjes së Mesme (MERS).

Identifikuar nga autoritetet kineze më 7 janar 2020 dhe që prej emrit SARS-CoV-2, është një lloje e re që nuk ishte identifikuar më parë tek njerëzit.

Transmetimi njeri nga njeriu është konfirmuar.

Shenjat e zakonshme të infeksionit përfshijnë simptoma të frymëmarrjes, ethe, kollë, gulçim dhe vështirësi në frymëmarrje.

Në raste më të rënda, një infeksion mund të shkaktojë pneumoni, sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes, dështim të veshkave, dhe madje edhe vdekje.

Shihni më shumë fakte të korona virusit në këtë listë.

#1 Sëmundjet mund ta bëjnë këdo të sëmurë pavarësisht nga raca ose përkatësia e tij etnike.

#2 Të rriturit e moshuar dhe njerëzit e çdo moshe me kushte themelore shëndetësore, të tilla si diabeti, sëmundja e mushkërive ose sëmundja e zemrës, janë në rrezik më të madh të sëmundjes së rëndë nga COVID-19.

#3 Dikush që ka përfunduar karantinën ose është liruar nga izolimi nuk përbën rrezik infeksioni tek njerëzit e tjerë.

#4 Italia është kombi më i goditur në Evropë nga Covid 19.

#5 NBA, MLB, PGA dhe sporte të tjera në të gjithë botën ndalojnë të luajnë mes shpërthimit të COVID-19.

#6 Rasti i parë i njohur i koronavirusit u gjet në nëntor 2019 në Kinë.

LEXO EDHE: 10 Ilaçe medicinale që nuk e dini se mund t’ju vrasin

#7 Provat sugjerojnë që virusi është bërë nga njeriu.

SARS-CoV-2 ngjan shumë me dy koronavirusë të tjerë që kanë shkaktuar shpërthime në dekadat e fundit, SARS-CoV dhe MERS-CoV, dhe të tre viruset duket se kanë origjinën tek lakuriqët e natës.

#8 Rreth 81% e njerëzve që janë të infektuar me koronavirus kanë raste të lehta të COVID-19.

#9 Coronavirus është një familje e madhe e viruseve që përfshin shumë sëmundje të ndryshme.

#10 Raportet fillestare sugjeronin më pak raste tek fëmijët krahasuar me të rriturit.

#11 Është e sigurt të marrësh letra ose pako nga Kina, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

#12 Periudha mesatare e inkubacionit të koronavirusit është rreth 5 ditë, me shumicën e njerëzve që shfaqin simptoma brenda 12 ditësh.

#13 Virusi COVID-19 mund të transmetohet në zona me klimë të nxehtë dhe të lagësht.

#14 Moti i ftohtë dhe bora NUK MUND ta shkatërrojnë koronavirusin e ri.

#15 Bërja e një banjë të nxehtë nuk parandalon sëmundjen e koronavirusit.Faktike.com

#16 Korona virus NUK MUND të transmetohet përmes pickimeve të mushkonjave.

#17 Për të mbrojtur infektimin nga koronavirusi, duhet të pastroni shpesh duart me një fërkim dore me bazë alkooli ose t’i lani sa më shpesh me ujë dhe sapun.

#18 Njerëzit e moshuar dhe njerëzit me gjendje të mëparshme mjekësore jo të mirë (të tilla si astma, diabeti, sëmundjet e zemrës) duket se janë më të prekshëm ndaj virusit.

#19 Antibiotikët NUK janë efektivë në parandalimin dhe trajtimin e koronavirusit. Antibiotikët nuk veprojnë kundër viruseve, por vetëm ndaj baktereve.

#20 Emri coronavirus vjen nga fjala latine corona, që do të thotë kurorë ose aureolë.

#21 Ky virus ka tejkaluar numrin e shpërthimit të SARS 2002-2003, i cili gjithashtu ka origjinën në Kinë.

#22 Kanë qenë pesë urgjenca globale shëndetësore që nga viti 2005. Gripi i Derrit në 2009, Poliomielitit në 2014, Ebola në 2014, Zika në 2016 dhe Ebola përsëri në 2019.

#23 Nën një mikroskop elektronik, virusi duket sikur është i rrethuar nga një kurorë diellore.Faktike.com

Shpërndaje artikullin