Ky është kali më i bukur në botë

2 Min

A keni menduar ndonjëherë një kal me një pallto me shkëlqim si ari? Çuditërisht ky kal duket sikur është zhytur në një bojë ari. Sidoqoftë ky është një kali i vërtetë me origjinë nga Turqia

Kali është Akhal Teke, një racë kali nga Turkmenistani dhe është një simbol kombëtar për Turqinë.

ky-eshte-kali-me-i-bukur-ne-bote

Kjo race e rrezikuar është ndër kuajt më të vjetër në botë, sepse ata jetonin në kohërat antike. Aktualisht ka rreth 6,600 kuaj Akhal Teke në të gjithë botën dhe shumica e tyre janë nga Turqia, Rusia, Evropa dhe Amerika e Veriut.

Ky kal i veçantë ka një lëkurë të bukur të butë që shkëlqen në dritën e diellit. Kjo është arsyeja pse kali kalon me emrin ‘Kali i Artë’.

LEXO EDHE: TOP 10 Punët më të rrezikshme në Botë

Për informacionin tuaj, këta kuaj janë përdorur dikur si një kalë lufte kur Turqia kundërshtoi Perandorinë Ruse sepse këta kuaj kishin shpejtësinë, qëndrueshmërinë dhe shkathtësinë.

Faktet argëtuese për ‘Kalin e Artë’:

Këto raca janë racë e rrezikuar dhe kanë mbetur vetëm mijëra në botë tani, kështu që njerëzit në Kinë e referojnë këtë kal si ‘Kali nga Qielli’.

Ritmi i këmbës së këtij kali nuk është i njëjtë me kuajt e tjerë dhe studiuesit që e sollën këtë racë në shtëpi në Amerikë janë ende në proces të studimit të kësaj çështje.

Sipas Association International Association of Akhal-Teke Breeding ’arsyeja për shkëlqimin e tij me shkëlqim qëndron në rregullimin fizik të flokëve të tij që janë kaq të butë dhe veprojnë si një intensifikues i dritës që hedh prapa rrezet e dritës.

Ky kal nuk ndihet i uritur ose i etur lehtë sepse ka jetuar në një epokë ku uji dhe burimet ushqimore ishin shumë të kufizuara.

Raportuar në vitin 1935, një grup kalorësish po hipnin mbi kuaj për 16,000 kilometra në 84 ditë. Udhëtimi përfshin tre ditë kalim të shkretëtirës deri në 1,500 kilometra pa ujë.Faktike.com

ETIKETA: ,
Shpërndaje artikullin