Pandat, 30 Fakte interesante që nuk i dinit për Panda

I doni Pandat? Ne sigurisht që po. Shikoni këtë listë gjigante të fakteve interesante rreth pandave dhe mësoni më shumë rreth tyre.

Pandat 30 Fakte Interesante Qe Nuk I Dinit Per Panda 2
Pandat 30 Fakte Interesante Qe Nuk I Dinit Per Panda 2

Gjithashtu lista përmban detaje të dietës së tyre, habitatit, anatomisë, historisë dhe më shumë gjëra interesante.

#1 Të gjitha pandat në botë janë të huazuara nga Kina.

#2 Kur lind një foshnjë Panda, ajo transportohet nga FedEx në Kinë për të ndihmuar në zgjerimin e pellgut gjenetik.

#3 Një grup pandash quhet një “siklet”.

#4 Rreth 2,000 panda gjenden në natyrë.

pandat-30-fakte-interesante-qe-nuk-i-dinit-per-panda

#5 Pandat e rritura duhet të hanë më shumë se 36KG bambu në ditë. Në mënyrë për të përmbushur nevojat e tyre ushqyese.

#6 Njerëzit i duan Pandat sepse ato u kujtojnë bebet, thonë disa shkencëtarë.

#7 99% e dietës së një Pande përbëhet nga Bambuja.

#8 Një pandë gjigante mund të zhveshë dhe të hajë një vakt bambuje për rreth 40 sekonda.

#9 Pandat gjigante nuk bien në letargji, Sepse dieta e tyre me bambu nuk do t’i lejojë të krijojnë rezerva të mjaftueshme të yndyrës për dimrin.

#10 Një pandë e madhe aktualisht është në të vërtetë një Arush.

LEXO EDHE: 40 Fakte interesante që nuk i dini për Macet

#11 Pandat gjigante kanë qenë simboli i organizatës ndërkombëtare të ruajtjes WWF. Ose Fondit Botëror për Natyrën, që kur u themelua në vitin 1961.

#12 Mbajtja edhe e një panda të vetme në një kopsht zoologjik është e shtrenjtë. Një panda kushton pesë herë më shumë për t’u mbajtur sesa kafsha tjetër më e shtrenjtë, një elefant.

#13 Ato kryejnë nevojën fiziologjike mbi 40 herë në ditë.

#14 Kalojnë 14-16 orë në ditë duke ngrënë bambu.

#15 Nëna është 900 herë më e madhe se këlyshi i saj i porsalindur i cili peshon më pak se 140gram.

Në krahasim, një foshnjë njerëzore me 8 kile do të kishte një nënë që peshonte 3265 Kilogram.Faktike.com

#16 Jeta e një pande gjigande në natyrë është afërsisht 20 vjet.

#17 Pandat e rritura janë aq të mëdha sa nuk kanë shumë armiq natyralë. Leopardët e dëborës, megjithatë, do të prejnë këlyshët e pandave ose pandat e rritura të moshuara dhe të sëmura.

#18 Foshnjat lindin me sy të mbyllur. Ato hapin sytë për 6-8 javë.

#19 Janë simboli i paqes në Kinë.

#20 Studiuesit e këtyre kafshëve u duhet të veshin kostume panda për të punuar me këlyshë.

#21 Femrat janë pjellore vetëm deri në 3 ditë në vit.

#22 I gjithë procesi i çiftëzimit të tyre zgjat vetëm rreth dy ose tre ditë. Pasi të jenë çiftuar, femrat i ndjekin meshkujt nga territori i tyre dhe i rrisin këlyshët e tyre vetë.

#23 Një pandë e porsalindur peshon më pak se një iPhone.

#24 Në Kinë, pandat gjigante konsiderohen të jenë thesare kombëtare.

#25 Janë interesante për faktin se kanë një nga forcat më të larta të pickimit nga çdo mishngrënës tjetër.

#26 Ecin me putrat e përparme të kthyera nga brenda.

#27 Një nga arsyet që WWF zgjodhi këtë kafshë si logon e tyre ishte të kursente kostot e shtypjes.

#28 Ka vetëm rreth 240 të tilla të robëruara në botë. Të gjitha janë pjesë e një programi riprodhimi.

#29 Më shumë se 60% e pandave të lindura në robëri vdesin brenda një jave.Faktike.com