Tsunami, 40 Fakte Interesante që ndoshta nuk i dini për Tsunami

Tsunami është një nga forcat më vdekjeprurëse të natyrës. Ka aftësinë të shkatërrojë pothuajse gjithçka që u del në rrugën e tyre.

Tsunami 40 Fakte Interesante Qe Ndoshta Nuk I Dini Per Tsunami 2
Tsunami 40 Fakte Interesante Qe Ndoshta Nuk I Dini Per Tsunami 2

Me këtë listë të Fakteve të Tsunamit do t’ju ndihmojë të kuptoni se si funksionojnë. Si formohen, sa të mëdha janë dhe më shumë fakte interesante për këto katastrofa natyrore.

#1 Tsunami është një seri valësh oqeanike të shkaktuara nga një tërmet nën ujë, rrëshqitje toke ose shpërthim vullkanik.

#2 Valët e tsunamit mund të arrijnë lartësi mbi 30 metra.

#3 Rreth 80% e Tsunamive ndodhin brenda “Unazës së Zjarrit“.

#4 Vala e parë e një Tsunami zakonisht nuk është më e forta.

#5 Mund të udhëtojë me shpejtësi rreth 805 KM/h.

#6 Shtetet e SHBA-ve në rrezik më të madh nga Tsunami janë Oregon, Hawaii, Alaska, Washington dhe California.

#7 Nëse jeni bllokuar në një valë Tsunami, është më mirë të mos notoni. Më mirë të kapni një entitet në lëvizje dhe të lejoni që ekzistuesja t’ju mbajë.

#8 Tsunami do të thotë “valë porti” në Japonisht.

#9 Mundet të udhëtojë nëpër oqeane të tëra me humbje të pjesshme të energjisë.

tsunami-40-fakte-interesante-qe-ndoshta-nuk-i-dini-per-tsunami

#10 Shkencëtarët saktësisht mund të gjejnë kohën kur një Tsunami do të arrijë në pothuajse kudo në botë. Bazuar në llogaritjet duke përdorur thellësinë e ujit.

LEXO EDHE: 40 Fakte Tronditëse për Tërmetet që nuk i keni ditur

#11 Hawai është gjithmonë në rrezik të madh nga një Tsunami.

#12 Më i madhi ndodhi në Hawai në vitin 1946.

#13 Në vitin 2004, Tsunami i Oqeanit Indian u shkaktua nga një tërmet me energji prej 23,000 bomba atomike.

#15 Një Tsunami është i njohur gjithashtu si Valë Tidal.

#16 Në vitin 1958 në Alaskë ndodhi një prej tsunamive më të mdhenjë në histori.

#17 Një Tsunami është i përbërë nga një seri valësh, referohet si një tren valësh.

#18 Përafërsisht 99% e të vdekurve nga kjo katastrofë natyrore ndodhin brenda 255 KiloMetra nga pika e origjinës.

#19 Ngjarja shkatërruese në Oqeanin Indian 2004 njihet me 4 emra tjerë. Si Tsunami Indonezian, Azisë Jugore, Boxing Day dhe i Krishtëlindjes.

#20 Me trungjet e tyre të gjata të zhveshura, Palmat janë pemët më të sigurta nga Tsunamit në Tokë.Faktike.com

#21 Megatsunami janë shkaktuar nga rrëshqitjet masive të dheut. Mega-Tsunami i fundit i regjistruar ishte në vitin 1958 në Gjirin Lituya të Alaskës.

#22 Japonia mban rekordin e pritjes së Tsunamit më shkatërrues në botë.

#23 Japonia është gjithashtu vendi më i prirur për tsunami në botë.

#24 Ky shtet ka vendosur sistemin më të përparuar të paralajmërimit të Tsunamive në botë.

#25 Shteti aziatik u godit nga një Tsunami masiv në 25 Mars 2011. I cili u shkaktua nga një tërmet dhe ishte tërmeti i pestë më i fuqishëm që nga viti 1990.

#26 Ky shkatërrues natyror mund të helmojë kontinentin me shumë kripë. Duke bërë që njerëzit të vdesin nga uria dhe sëmundja pasi tsunami të jetë zhdukur.

#27 Europa ka provuar vetëm dy Tsunami të mëdhenj.

#28 Marinarët mund të mos e kuptojnë as që valët e Tsunamit po udhëtojnë nën to.

#29 Sipas shkencëtarëve, Ishujt Kanarie do të jenë vendi për Megatsunami-n e ardhshëm.

Do të udhëtojë përtej Atlantikut dhe do shkatërrojë shumë qytete bregdetare të SHBA-ve si New York, Miami dhe Boston.

#30 Një valë zakonisht ka një kulm negativ dhe një kulm pozitiv.

#31 Ndërsa një Tsunami është afër bregut, ai ngadalësohet, por fiton më shumë lartësi dhe energji.

#32 Kafshët mund të parashikojnë Tsunami disa orë para se të goditet.

#33 Në Mars të vitit 2011, tërmeti Tohoku në brigjet lindore të Japonisë shkaktoi një Tsunami. Kjo fatjeqësi natyrore ishte faktor kryesor në vdekjen e mbi 15000 njerëzve.

#34 Ndër Tsunamit më të kushtueshëm ndodhi në SH.B.A. dhe Kanada në vitin 1964. Dëmi kushtoi afërsisht 106 milion dollarë.

#35 Sistemi i Paralajmërimit të Tsunamit në Paqësor, një koalicion prej 26 kombeve me seli në Hawai. Mban një rrjet të pajisjeve sizmike dhe matësve të nivelit të ujit për të identifikuar tsunamit në det.

#36 Lisbonë në 1755 nje tsunami vrau 90,000 banorë brenda pak minutash.

#37 Një Tsunam mund të helmojnë sistemet e ujërave të ëmbla dhe të ujërave nëntokësore. Gjithashtu dhe tokën duke lënë sasi të mëdha kripe prapa.

#38 Në vitin 1958, Howard G. Ulrich aksidentalisht hipi me anijen e tij me Tsunami (520m)

#39 Banka Botërore vlerëson se rindërtimi i zonave të prekura nga Tsunami në Japoni do të kushtojë 232 miliardë dollarë. Do të zgjasë të paktën pesë vjet.

#40 Tsunami i Japonisë 2011 besohet të jetë katastrofa më e shtrenjtë në botë në histori.Faktike.com