Ujqit, 40 Fakte magjepsëse dhe interesante të ujkut

A keni frikë pak nga ujqit? Për mijëra vjet, qeniet njerëzore i kanë adhuruar ata, kanë frikë dhe madje i kanë urryer.

Nga Nella
4 Min

Duke mësuar më shumë rreth tyre, ne mund t’i vlerësojmë ata, në vend që të kemi frikë prej tyre.

Mësoni më shumë rreth fakteve interesante të ujkut në këtë listë.

#1 Ujqit janë kafshë shoqërore që jetojnë në tufa.

#2 Ujku është paraardhësi i të gjitha racave të qenve shtëpiak.

#3 Ujqit peshojnë rreth 40 kilogramë.

#4 Këlyshët e ujqërve hanë ushqim të regurgituar (ushqim që hidhet përsëri) nga nënat e tyre.

#5 Ekzistojnë tre lloje të ujqërve, ujku gri, ujku i kuq dhe ujku etiopian.

#6 Sytë e këlyshëve të Ujkut janë blu në lindje dhe bëhen të verdhë deri në moshën tetë muajshe.

#7 Këlyshët e ujqërve lindin të verbër dhe të shurdhër.

#8 Kur gjuajnë vetëm, ujku kap vetëm kafshë të vogla si ketrat, qepunat ose lepujt.

#9 Ujqit kanë dy shtresa lesh, një nënveshje dhe një shtresë të sipërme. Ato i ndihmojnë ata të mbijetojnë në temperatura të ulëta.

#10 Ka dy specie ujku në Amerikën e Veriut: Ujku Gri dhe Ujku i Kuq.

LEXO EDHE: 40 Fakte interesante që duhet t’i dini për qentë

#11 Këlyshëve të ujqërve u duhen 10-13 ditë për të hapur sytë.

#12 Një ujk mund të vrapojë me një shpejtësi prej 65 kilometrash në orë.

#13 Janë kafshë shumë inteligjente. Studimet kanë specifikuar se truri i qenit është 20% deri 30% më i vogël në krahasim me ujkun.

#14 Periudha e shtatzënisë e ujqërve është 63 ditë.

#15 Bishti i një ujku është i drejtë dhe nuk ka kaçurrela si racat e qenve.

#16 Dëgjimi i ujkut është të paktën 16 herë më i mprehtë në krahasim me qenien njerëzore.

#17 Ujqërit nuk ulërijnë në natën me hënë.

#18 Ujqërit përdorin shprehjet e fytyrës për të treguar agresivitet dhe frikë.

#19 Ata çuditen nga 8 deri në 10 orë në ditë.

#20 Ujqit gri çiftëzohen kryesisht midis janarit dhe marsit.

#21 Tingulli i lëshuar nga ujku referohet si ulërimë.

#22 Kanë rreth 200 milion qeliza aromatike. Ndërsa, njerëzit kanë vetëm rreth 5 milion.

#23 Ujku më i rëndë i regjistruar ishte 79 kg.

#24 Një ujk i uritur mund të hajë 9 kg mish në një vakt të vetëm.

#25 Emri shkencor për ujqërit është Canis Lupus.

#26 Jetëgjatësia mesatare e një ujku është 7 deri në 10 vjet.

#27 Këto kafshë mund të nuhasin kafshët e tjera nga më shumë se 1.6 km larg.

#28 Ujqërit kryesisht çiftëzohen midis janarit dhe prillit.

#29 Gjithashtu janë mishngrënës.

#30 I Kanë nga 42 dhëmbë.

#31 Ujku Etiopian kryesisht jeton në Afrikë.

#32 Pozicioni më i ulët në tufën e ujkut është ujku omega.

#33 Ecën me një shpejtësi gati 6.4 km në orë.

#34 Një ujk femër quhet Bushtër.

ujqit-40-fakte-magjepsese-dhe-interesante-te-ujkut

#35 Ujqërit zhveshin leshin e tyre në pranverë dhe verë.

#36 Zakonisht ata bashkohen vetëm një herë në vit.

#37 Ujqit gri gjenden kryesisht në vendet e ftohta.

#38 Ujqërit gri gjenden kryesisht në vendet e ftohta.

39. Zakonisht gjuajnë natën..

#40 Grabitqari i ujkut është njeriu.

Shpërndaje artikullin