10 Gjëra interesante që mund të mos i dini për Gjumin

Gjumi është absolutisht thelbësor për qenien njerëzore

9 Min

Gjumi i natës së mirë është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme. Ai i jep trupit tuaj kohë dhe energji të shërohet nga streset e ditës dhe të qëndrojë i mprehtë dhe i përqendruar çdo ditë.

Pavarësisht se shkencëtarët ende nuk e kanë kuptuar plotësisht procesin, ne ende nuk dimë shumë për këtë aktivitet të përditshëm. Çdo gjitar, zog dhe shumica e zvarranikëve, amfibëve dhe peshqve kërkojnë gjumë për të funksionuar. Strategjitë e mira të gjumit janë thelbësore për gjumin e thellë, rivendosës.

Këtu janë 10 gjërat që ndoshta nuk i keni ditur për gjumin.

Çfarë ndodh kur flejmë Gjumë

Ne kalojmë rreth një të tretën e jetës sonë në gjumë. Por larg nga humbja e kohës, nga momenti kur rrëshqasim në pavetëdije, bëhet një grumbull i tërë funksionesh për t’u siguruar që të marrim përfitime optimale nga pushimi ynë i natës. Gjumi është koha që trupi mund t’i nënshtrohet riparimit dhe detoksifikimit. Gjatë gjumit truri juaj rimbushet, qelizat tuaja riparohen, trupi juaj lëshon hormone të rëndësishme.

Sasia e Gjumit

Ekziston një ndryshim i madh midis sasisë së gjumit që mund të bëni dhe sasisë që ju nevojitet për të funksionuar në mënyrë optimale. Vetëm për shkak se jeni në gjendje të operoni shtatë orë gjumë nuk do të thotë që nuk do të ndiheni shumë më mirë dhe do të arrinit më shumë nëse do të kalonit një ose dy orë shtesë në shtrat. Mënyra më e mirë për të kuptuar nëse po plotësoni nevojat tuaja të gjumit është të vlerësoni se si ndiheni ndërsa kaloni ditën tuaj. Nëse regjistroni mjaft orë, do të ndiheni energjik dhe vigjilent gjatë gjithë ditës, nga momenti kur zgjoheni deri në kohën e rregullt të gjumit. Ju duhen sasi të ndryshme të gjumit në varësi të moshës suaj: Foshnjat 16 orë, 3-12 vjeç 10 orë, 13-18 vjeç 10 orë, 19-55 vjeç 8 orë, mbi 65, 6 orë.

Ëndërrat

Ëndërrat janë vazhdim i imazheve, ideve, emocioneve dhe ndjesive që ndodhin në mënyrë të pavullnetshme në mendje gjatë fazave të caktuara të gjumit. Ato ndodhin kryesisht në fazën e lëvizjes së shpejtë të syve (REM) të gjumit – kur aktiviteti i trurit është i lartë dhe i ngjan asaj të zgjimit. Gjumi REM zbulohet nga lëvizjet e vazhdueshme të syve gjatë gjumit. Disa herë, ëndërrat mund të ndodhin gjatë fazave të tjera të gjumit. Sidoqoftë, këto ëndërra priren të jenë shumë më pak të gjalla ose të paharrueshme.

Burrat kanë ëndrra për burrat e tjerë 70% të kohës ndërsa gratë ëndërrojnë njësoj për burrat dhe gratë. Ne mund të ëndërrojmë vetëm për fytyrat që kemi parë tashmë, pavarësisht nëse i kujtojmë ato në mënyrë aktive ose jo.

Brenda 5 minutash nga zgjimi, 50% e ëndrrës suaj është harruar. Brenda 10 minutash 90% është zhdukur.

Parasomnia

Parazomnitë janë një kategori e çrregullimeve të gjumit që përfshijnë lëvizje anormale dhe të panatyrshme, sjellje, emocione, perceptime dhe ëndërra që ndodhin gjatë rënies në gjumë, midis fazave të gjumit ose gjatë zgjimit nga gjumi.

Krimet e kryera në parasomnia përfshijnë: ngarjen e gjumit, shkrimin e kontrolleve të këqija, vrasjen, ngacmimin ndaj fëmijëve dhe dhunimin etj

LEXO GJITHASHTU: 40 Fakte Interesante që duhet t’i dini për bebet

Pozicioni i Gjumit

Pozicioni i gjumit është konfigurimi i trupit i marrë nga një person gjatë ose para gjumit. Në çfarë pozicioni fle? Studimet zbuluan se pozicionet e gjumit ndikojnë në personalitetin dhe gjumin, ashtu siç përcaktohet se si ndihemi kur zgjohemi. Pozicionet e gjumit mund të përcaktojnë personalitetin tuaj. Këtu disa pozicione më të zakonshme të gjumit;

  • a) Feotal: 41%) Njerëzit fillimisht janë të ashpër, por kanë zemër të ngrohtë dhe të hapur.
  • b) Log (15%) Fluturat Sociale.
  • c) The Yearner (13%) Perceptohet si i hapur, por vërtet i dyshimtë.
  • d) Ushtar (8%) i rezervuar.
  • e) Rënia e lirë (7%) Argëtim dhe fantastik në festa.
  • f) Yjet e detit (5%) dëgjues të shkëlqyeshëm.

Heqja e Gjumit

Heqja e gjumit është gjendja e mospasjes së gjumit, mund të jetë ose kronik ose akut. Një gjendje kronike e kufizuar e gjumit mund të shkaktojë lodhje, përgjumje ditore, ngathtësi dhe humbje peshe ose shtim në peshë. Ndikon negativisht në trurin dhe funksionin njohës. Pak studime kanë krahasuar efektet e privimit akut të gjumit total dhe kufizimit kronik të pjesshëm të gjumit. Ju do të vdisni nga privimi i gjumit para privimit të ushqimeve. Duhen dy javë për të ngordhur nga uria, por 10 ditë pa gjumë mund t’ju vrasin.

Ëndërrimi është Normal

10-fakte-magjepsese-rreth-endrrave

Njerëzit që nuk ëndërrojnë zakonisht kanë çrregullime të personalitetit. Faza më e thellë, më e qetë e gjumit quhet gjumë REM, për “lëvizjen e shpejtë të syve”. Kjo zakonisht zgjat për rreth 2 orë, dhe gjatë asaj kohe është kur ju keni ëndrra dhe qepallat tuaja dridhen. Njerëzit që kanë probleme me gjumin shpesh flenë shumë orë të gjumit, ata thjesht nuk bëjnë gjumë të mjaftueshëm REM për një arsye apo një tjetër. Kjo e lë një person të ndihet shumë i lodhur ditën tjetër. Nëse një person shkon shumë gjatë pa gjumë REM, kjo mund të ketë pasoja shumë të rënda fizike dhe mendore.

Ëndërrat e Lagura

Një ëndërr e lagur quhet ndryshe edhe një emision i natës dhe ndodh gjatë pubertetit kur djemtë fillojnë të bëjnë spermë. Një shkak i zakonshëm i rrjedhjes së spermës janë shkarkimet e natës, zakonisht të referuara si ëndrra të lagura. Siç sugjeron termi, kjo lloj rrjedhje ndodh gjatë natës, veçanërisht kur një mashkull është duke fjetur. Një ëndërr zgjuese mund të nxisë spermën të lëshohet në mënyrë të pavullnetshme dhe mashkulli zakonisht nuk do të ketë dijeni se po ndodh derisa të zgjohet. Emisionet e natës janë më të zakonshmet për meshkujt pubeshentë dhe adoleshentë dhe konsiderohen si një pjesë normale e zhvillimit.

Lagni shtretërit

Një në pesëdhjetë adoleshentë ende i lag shtretërit. Megjithëse shpesh është nën raportuar, shumë të rritur lagin shtratin e tyre pa dashje gjatë gjithë jetës së tyre dhe janë shumë të frikësuar ose të turpëruar madje edhe për t’i treguar mjekëve të tyre. Lag’ja e shtratit, është zakonisht normale për fëmijë, por mund të jetë një shenjë e një gjendjeje më serioze tek të rriturit.

Të Verbrit gjithashtu Ëndërrojnë

Të lindurit e verbër përjetojnë ëndrra që përfshijnë Emocion, Tingull , Erë dhe Prekje në vend të shikimit.
Njerëzit që kanë humbur shikimin pas lindjes mund të shohin imazhe në ëndrrat e tyre, ndërsa njerëzit që kanë lindur të verbër nuk mund të shohin asnjë imazh, por ëndrrat e tyre janë shumë të gjalla dhe plot tinguj, erëra , ndjesi dhe emocione të ndryshme. Kjo është e vështirë të imagjinohet nga një person me shikim normal, por nevoja psikologjike për gjumë është shumë e fortë dhe mund të kapërcejë çdo pengesë për ta realizuar atë.Faktike.com

ETIKETA: , , ,
Shpërndaje artikullin