40 Fakte interesante për Kohën

4 Min

Koha është ajo që duam më shumë, por ajo që e përdorim më keq.

William Penn

E djeshmja është e kaluara, e nesërmja e ardhmja, por e sotmja është një dhuratë. Prandaj quhet e tashmja. Bazuar në të gjitha gjërat që dimë, ka diçka nga e cila nuk mund të shpëtojmë dhe është se koha kalon shpejt. Mësoni më shumë rreth nocionit Kohë në këtë listë të fakteve interesante.

#1 Rrufeja godet Tokën 6000 herë çdo minutë.

#2 Ka 13 muaj në një kalendar fiks ndërkombëtar.

#3 Përdorimi i kufjeve për vetëm një orë do të rrisë 700 herë bakteret në vesh.

#4 Janë gjithsej 31.557.600 sekonda në një vit.

#5 Universi është 13.8 miliardë vjet i vjetër.

#6 Ora atomike e stronciumit është ora më e saktë e ndërtuar ndonjëherë.

#7 Masa më e vogël standarde shkencore e kohës është “Koha Planck”.

#8 Universiteti i Oksfordit është më i vjetër se aztekët.

#9 Ora diellore është një mjet që përdor pozicionin e Diellit për të matur kohën.

#10 Eklipsi më i gjatë i mundshëm i diellit është 7.31 minuta.

#11 Në harkun kohor të 63 viteve, ne kaluam nga një fluturim në ulje në hënë.

#12 Viti i brishtë u shpik nga Jul Cezari në vitin 46 para Krishtit.

#13 Kalendari Julian, i cili ishte kalendari i propozuar nga Jul Cezari, bazohej në rrotullimet e Tokës rreth diellit.

#14 Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor ndjek sistemin GMT.

#15 Ora e parë moderne u krijua nga Peter Henle rreth vitit 1511.

#16 Vendi më i madh në botë përdor 11 zona kohore të njëpasnjëshme.

#17 Një giga vit është i barabartë me 1.000.000.000.000 vjet.

#18 Në Merkur, një ditë zgjat dy vjet.

#19 Mesatarisht, një qenie njerëzore i mbyll sytë 25,000 në ditë.

#20 McDonald’s shet afërsisht 375 hamburgerë çdo pesë sekonda.Faktike.com

#21 Në epokën mezozoike, kishte 370 ditë në vit.

#22 Horologjia është studimi i pajisjeve që përdoren për të matur kohën.

#23 Hawaii dhe Alaska ndajnë të njëjtën zonë kohore.

#24 Ora e Greenwich-it ka të njëjtën kohë me kohën e Londrës gjatë kohës së dimrit.

#25 Koha Meridiane e Greenwich-it është pikënisja uniforme për çdo zonë kohore në botë.

#26 Grenlanda përdor katër zona kohore sepse është ishulli më i madh në botë.

#27 Galileo Galilei dhe Christiaan Huygens prezantuan lavjerrësin.

#28 Pashka është e diela e parë pas të hënës së parë të plotë pas ekuinoksit pranveror.

#29 A e dini se Hëna rrotullohet rreth Tokës çdo 27.32 ditë.

#30 Kursimi i ditës është procesi në të cilin një orë shtyhet një orë përpara.

#31 Kina u nda në pesë zona kohore sepse është një nga vendet më të zgjatura në botë.

#32 Benjamin Franklin i pari propozoi idenë e një zgjidhjeje të tipit të kursimeve të ditës.

#33 Australia ka zona kohore horizontale dhe vertikale në verë.

#34 Në majën e malit Everest, një vit do të ishte rreth 15 mikrosekonda më i shkurtër se në nivelin e detit.

#35 Përafërsisht 45,000 stuhi në mbarë botën ndodhin çdo ditë.

#36 Çdo 24 orë, amerikanët shpenzojnë 10 milionë dollarë për patate të skuqura.

#37 Rreth 70 vende në mbarë botën vëzhgojnë DLS.

#38 Horologjia është studimi shkencor i kohës.

#39 Një shkurt normal ka 28 ditë, dhe një vit i brishtë 29, por disa herë në histori 30 shkurti ka qenë një ditë e vërtetë.

#40 Një puthje mund të djegë 26 kalori në një minutë.Faktike.com

ETIKETA:
Shpërndaje artikullin