40 Fakte Interesante që mund të ju interesojnë për Paratë

Të gjithë e përdorim çdo ditë, e fitojmë çdo ditë, e shpenzojmë çdo ditë, e ruajmë, por sa dimë vërtet për të?

5 Min

Këtu janë 40 Fakte interesante të Parave për të mbushur mendjen dhe kuletën tuaj.

#1 Paratë bëhen në fabrikat e quajtura “Mints”.

#2 Dy të tretat e të gjitha faturave prej 100 dollarëve mbahen jashtë SHBA-ve.

#3 Ka më shumë se 1.6 milion ATM (Bankomatë) në botë.

#4 Ka shqiponja të shtypura në të gjitha monedhat amerikane.

#5 Shtetet e Bashkuara zyrtarisht miratuan dollarin si njësinë e tyre monetare në vitin 1785.

#6 Dollari Amerikan është monedha më e përdorur zakonisht në botë.

40-fakte-interesante-qe-mund-te-ju-interesojne-per-parate
Dollari Amerikan

#7 Minti i parë amerikan mori fuqinë e tij nga kuajt e Harnessed për të shtypur paratë.

#8 Romakët ishin të parët që vulosën imazhin e një personi të gjallë në një monedhë.

#9 Studimi ose mbledhja (Koleksionimi) i parave quhet “numizmatikë”.

#10 Paraja e parë e letrës u shtyp në Kinë mbi 1.000 vjet më parë.

#11 Monedhat e para metalike janë prerë rreth 2500 vjet më parë.

#12 Në vitin 2011, amerikanët shpenzuan rreth 61.4 miliardë dollarë amerikanë për kafshët e tyre shtëpiake.

#13 Martha Washington dhuroi sendet e saj të argjendta për të bërë monedhën e parë Amerikane.

#14 Çdo vit shtypen më shumë para monopoli sesa paratë aktuale.

#15 Disa vende ndajnë një monedhë. Për shembull, vendet në Evropë të gjithë përdorin Euron.

#16 Gruaja e vetme që është shfaqur ndonjëherë në një kartmonedhë Amerikane ishte Martha Washington.

#17 Midis vitit 1942 dhe 1945 nikelët nuk kishin asnjë nikel në to. Monedhat ishin 9% mangan, 56% bakër dhe 35% argjend.

#18 Në vitin 1920, kartelat e kreditit u përdorën për herë të parë në Shtetet e Bashkuara.

#19 Kolonia e Gjirit të Masaçusetsit u bë e para që bëri monedha metalike në vitin 1652.

#20 Fatura më e madhe e shtypur ndonjëherë ishte një certifikatë ari prej100,000 dollarëve e lëshuar në vitin 1934.

#21 Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës është objekti më i shtrenjtë në botë i ndërtuar ndonjëherë me 150 miliardë dollarë.

#22 Islandezët përdorin karta debiti dhe karta krediti më shumë se çdo vend tjetër në botë.

#23 Transaksioni i parë me Bitcoin ishte blerja e një pice për 10,000 Bitcoin.

#24 Veshja e Marilyn Monroe gjatë xhirimeve të The Misfits, u shit për 66,000 dollarë amerikanë.

#25 Vendi me inflacionin më të keq në botë është Zimbabve.

#26 Familja mesatare amerikane ka një borxh të kartës së kreditit prej 8,000 dollarë.

#27 Tullat e çajit janë përdorur si para në Siberi deri në Luftën e Dytë Botërore.

#28 Mbretëresha Elizabeth II mban rekordin për paraqitje në më shumë monedha se çdo person tjetër.

#29 Në Filadelfia gjendet Minti (Fabrika e cila prodhon paratë) më e madhe në botë.

#30 Mbi 170 monedha të ndryshme përdoren në të gjithë botën sot.

#31 Një nga monedhat më të shtrenjta në botë është nikeli Liberty Head 1913.

#32 McDonald’s fiton rreth 75 milion dollarë në ditë.

#33 Romakët e hershëm përdorën kripën si formë parash. Edhe fjala “pagë” rrjedh nga sal, që do të thotë “kripë” në latinisht.

#34 Pablo Escobar kishte para të mjaftueshme sa që minjtë i hëngrën gati 1 miliard dollarë të parave të tij çdo vit.

#35 Ekzistojnë tri mënyra me të cilat qeveritë mund të marrin para: 1) t’i shtypin ato, 2) t’i marrin hua, ose 3) të mbledhin taksa nga qytetarët e tyre.

#36 Abraham Lincoln ishte amerikani i parë që u fotografua në një monedhë amerikane në vitin 1909.

#37 Një nga parukat më të shtrenjta i përkiste Andy Warhol, i cili u shit me 10,800 dollarë.

#38 Jeff Bezos është njeriu më i pasur në botë momentalisht.

#39 Një nga picat më të shtrenjta të bëra ndonjëherë kushtoi 4200 Funta.

#40 Kompania Apple fiton 300,000 dollarë amerikanë për minutë.Faktike.com

Shpërndaje artikullin