Kosova, 28 Fakte të Shpejta për Kosovën

Kosova, zyrtarisht Republika e Kosovës, është një vend pa dalje në det në Gadishullin Qendror të Ballkanit.

Nga Nella
7 Min

Shteti i Kosovës deklaroi pavarësinë e saj nga Serbia më 17 Shkurt 2008 dhe u bë Republika e Kosovës.

Ka një sipërfaqe prej 10,887 km katrorë. Kryeqyteti i vendit është Prishtina. Gjuhët e saj zyrtare janë shqipja dhe serbishtja.

Euro është monedha e saj zyrtare. Ka katër vende kufitare që përfshijnë Shqipërinë, Maqedoninë, Malin e Zi dhe Serbinë.

Me këto fakte në lidhje me Kosovën, le të mësojmë më shumë rreth historisë, ekonomisë, njerëzve, kulturës dhe gjeografisë së këtij vendi të bukur Ballkanik.

#1 Kosova drejtohej nga Perandoria Osmane nga mesi i shekullit të 15-të deri në fillim të shekullit të 20-të.

#2 Emri “Kosova” rrjedh nga emri i një vendi në Serbi që do të thotë “fushë e zogjve të zinj”.

#3 Shteti i Kosovës në mënyrë të njëanshme deklaroi veten të pavarur nga Serbia në 17 Shkurt 2008. Sidoqoftë, Serbia kontestoi dhe pretendoi se pavarësia e Kosovës është “e paligjshme”.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) vendosi më 22 korrik 2010, që pavarësia e Kosovës nga Serbia është e ligjshme. Gjithashtu nuk shkel asnjë rregull të zbatueshëm të së drejtës ndërkombëtare.

#4 Deri më tani Kosovën si një vend të pavarur e njohin rreth 111 vende. Sidoqoftë, një grup shtetesh si Serbia, Rusia dhe disa vende të BE-së ende nuk e njohin pavarsinë e Kosovës.

#5 Për shkak të vendndodhjes së saj gjeografike, shërben si një lidhje e rëndësishme midis Evropës Qendrore dhe Jugore. Detit të Zi dhe Adriatik.

#6 Është një nga vendet më të rinj në botë që ka arritur pavarësinë. Monumenti i NEWBORN-it në qendër të Prishtinës pikturohet çdo vit në stile të ndryshme.

#7 Shumica e popullsisë së vendit është shqiptare dhe shumica e popullsisë jeton nën kufirin e varfërisë.

#8 Republika e Kosovës (10,887 km katrorë) është vendi më i vogël në Ballkan. Është afërsisht sa madhësia e Xhamajkës (10,991 km katrore) ose Libanit (10,400 km katrore). Kosova është pak më e madhe se Delaware.

Flamuri i Kosovës

kosova-28-fakte-te-shpejta-per-kosoven
Flamuri kombëtar i Kosovës. Përshkrimi: i përqendruar në një fushë blu të errët është një siluetë me ngjyrë ari të Kosovës e mbingarkuar nga gjashtë yje të bardhë, me pesë cepa të vendosur në një hark të lehtë, secili yll përfaqëson një nga grupet kryesore etnike të Kosovës: shqiptarë, serbë, turq, goranë, romë dhe boshnjakë. Shënim: një nga vetëm dy flamujt kombëtar që përdor një hartë si element të dizajnit; flamuri i Qipros është tjetri. Burimi i imazhit – Wikipedia

#9 Mali Gjeravica me 2.656 metra, është pika më e lartë në vend. Dhe pika më e ulët është Drini i Bardhë 297m.

#10 Shpellat me gurë gëlqerorë janë të bollshme dhe gjenden në disa pjesë të vendit. Shpella e Mermerit, një shpellë gëlqerore karakteristike në Kosovë. Është një destinacion i famshëm turistik në vend. Shpella u gjet nga një fshatar në vitin 1966 në fshatin Gadime në afërsi të Lipjanit

kosova-28-fakte-te-shpejta-per-kosoven
Shpella e Mermerit, Gadime

#11 Rreth 40% e vendit është e mbuluar nga pyjet. Shumica e pemëve në pyll janë lisi dhe pisha. Dhe shumica e pyjeve ndodhen në jugperëndim të Kosovës.

#12 Shqipja dhe Serbishtja janë gjuhët zyrtare të Kosovës.

#13 Shumica e njerëzve të vendit janë myslimanë. Më shumë se gjysma e popullsisë jeton në zonat rurale.

#14 Më shumë se gjysma e tokës së vendit është bujqësore.

#15 Në vitin 2009, Kosova u bashkua me FMN dhe Bankën Botërore.

#16 Linja e parë hekurudhore përmes Kosovës u hap në vitin 1874.

#17Lufta e Kosovës ndodhi midis vitit 1998 dhe 1999 dhe u bë arsyeja e vdekjes së rreth 10,000 njerëzve. Kosova kishte një shumicë të shqiptarëve myslimanë.

Sidoqoftë, zona ishte e shenjtë për serbët dhe presidenti i Serbisë refuzoi të njohë të drejtat e shumicës. Në vend të kësaj donte të zëvendësonte kulturën dhe gjuhën shqipe me institucionet serbe.

Kjo çoi në luftë. Mësoni më shumë fakte rreth Luftës së Kosovës.

#18 Për më tepër, deri në fund të vitit 1999, rreth 1.5 milion shqiptarë etnikë u larguan nga Kosova. E gjitha kjo në kërkim të kushteve më të mira të jetesës diku tjetër.

#19 Bill Clinton, ish-presidenti i Shteteve të Bashkuara vizitoi Kosovën më 23 nëntor të vitit 1999. Interesante është se ekziston një statujë e Bill Clinton në Prishtinë.

#20 Tony Blair është një hero kombëtar në Kosovë. Ai ndihmoi në shpëtimin e njerëzve të vuajtur gjatë luftës që u zhvillua midis viteve 1998 dhe 1999.

Për të treguar mirënjohje ndaj këtij udhëheqësi të madh, një çift shqiptar e ka quajtur fëmijën e tyre “Tonybler”. Ka edhe disa fëmijë në Kosovë që ndoqën shembullin.

#21 NATO ndihmoi në ndalimin e Luftës së Kosovës. Ky është një nga shembujt e suksesshëm të ndërhyrjes perëndimore në historinë e botës.

Paqja në rajon u arrit me ndihmën e tre muajve të ndërhyrjes ushtarake nga NATO-së duke filluar në Mars 1999.

#22 Rreth 70% e popullsisë së vendit është nën moshën 35 vjeç, gjë që e bën atë vendin më të ri në të gjithë Evropën.

#23 Mosha mesatare e popullit të Kosovës është 29.1 vjet (sipas statistikave të fundit në 2017)

#24 Kosova nuk siguron shtetësinë nga lindja. Fëmija merr shtetësinë e vendit kur të paktën njëri prej prindërve të tyre është shtetas i Kosovës.

#25 Pas Moldavisë, populli i Kosovës është i dyti më i varfëri në Evropë. Në vitin 2016, PBB-ja e tyre për frymë ishte 10,000 dollarë raporton faktike.com

#26 Republika e Kosovës u bë anëtare e UEFA-s dhe FIFA-s në vitin 2016. Vendi shënoi golin e tyre të parë në ndeshjen e tyre të parë të luajtur në Finlandë, po atë vit.

#27 Nënë Tereza kur ishte 18 vjeç jetonte në një fshat të vogël në Letnicë, Kosovë. Katedralja Katolike Romake në Prishtinë, Kosovë, është emëruar për nder të saj.

#28 Kosova është një vend me besim dominues musliman. Ndërsa disa gra vishen në mënyrë modeste dhe mbajnë hixhab, shumica veshin rroba perëndimore.Faktike.com

Shpërndaje artikullin