Top 10 Elementët më të shtrenjta në Tokë

Elementet kimike janë blloqe ndërtuese të gjithçkaje që shohim rreth nesh.

6 Min

Janë 118 elementë të njohur, 94 prej të cilëve ndodhin natyrshëm duke përfshirë hekurin, argjendin dhe arin, ndërsa të tjerët janë sintetikë, disa shembuj të të cilëve janë kuriumi dhe kaliforniumi.

Kjo listë përmban 10 elementë tokësorë që janë jashtëzakonisht të rrallë dhe disa prej tyre kanë kërkesë në treg, gjë që i bën ata disa nga elementët më të shtrenjtë në planet.

Ari: 56 dollarë për gram

Ari është një nga elementët më të njohur dhe më të përdorur në botë, veçanërisht në bizhuteri. Pothuajse çdo qytetërim i lashtë në tokë e konsideronte këtë metal të vlefshëm. Shkenca, gjithashtu vërteton se disa nga karakteristikat e arit e bëjnë atë të përsosur për përdorim elektronik, megjithëse kostoja e lartë është pengesa më e madhe për ta përdorur atë në tela. Pra, ne kemi ngecur me alternativa më të lira dhe inferiore.

Në formën më të pastër, ari është një metal i ndritshëm, pak i kuqërremtë, i butë, i lakueshëm dhe i urtë. Ari është një nga elementët më të kërkuar të tokës së rrallë, duke e bërë atë elementin e dhjetë më të shtrenjtë në tokë.

Rodiumi – 58 dollarë për gram

Përdorimi kryesor i rodiumit është në automobila. Përdoret si katalizator në konvertuesit katalitikë me tre drejtime. Cilësia më e madhe e këtij metali është sjellja e tij inerte ndaj korrozionit dhe kimikateve më agresive. Rodiumi përdoret gjithashtu në bizhuteri. Veçanërisht, si një shtresë e hollë mbi arin e bardhë për të përmirësuar pamjen e tij, dhe argjendi i pastër shpesh është i veshur me rodium për rezistencë ndaj njollosjes.

Platini – 60 dollarë për gram

Platini është një tjetër metal reaktiv jashtëzakonisht i ulët. Ka rezistencë të jashtëzakonshme ndaj korrozionit, edhe në temperatura të larta. Për shkak të rrallësisë së tij, prodhohen vetëm disa qindra tonë në vit. Përveç përdorimit si bizhuteri, ai ka disa aplikime praktike në fusha të ndryshme të ndryshme si automobila, stomatologji dhe madje në mjekësi.

Lantani – 64 dollarë për gram

Lantani është element metalik me ngjyrë të bardhë argjendi. Është mjaft i butë sa mund ta prisni edhe me thikë. Është gjithashtu një nga metalet e rralla të tokës, në të pastër nuk është shumë i dobishëm. Megjithatë, komponimet e tij kanë aplikime të shumta në fusha të ndryshme. Përdoret si katalizatorë, llamba me hark karboni për dritat dhe projektorët e studios, elementë ndezës në çakmakë dhe pishtarë, katoda elektronike, scintilatorë, elektroda GTAW dhe gjëra të tjera. Por për shkak të rrallësisë kostoja e këtij elementi është mjaft e lartë.

Lutetiumi – 69 dollarë për gram

Lutetiumi është gjithashtu një nga metalet e rralla të tokës. Por ndryshe nga lantanumi, lutetium ka shumë pak përdorime komerciale. Megjithatë, lutetium i qëndrueshëm mund të përdoret si katalizator në plasaritjen e naftës në rafineri dhe gjithashtu mund të përdoret në aplikimet e alkilimit, hidrogjenizimit dhe polimerizimit.Faktike.com

Skandium – 270 dollarë për gram

Skandiumi është një tjetër metal i rrallë i tokës që ka çmim të lartë për shkak të rrallësisë. U vu re në vitet 1970 se skandiumi ndikon pozitivisht në lidhjet e aluminit. Deri më sot, përdorimi i tij në lidhje të tilla mbetet aplikimi i tij i vetëm kryesor. Tregtia globale e oksidit të skandiumit është rreth 10 ton në vit dhe kushton të paktën 270 dollarë për gram.

Plutoniumi – 4000 dollarë për gram

Përdorimi kryesor i plutoniumit siç mund ta dini është në armët bërthamore dhe reaktorët bërthamorë. Të dy plutonium-239 dhe plutonium-241 janë të zbërthyeshëm, që do të thotë se ata mund të mbajnë një reaksion zinxhir bërthamor. Plutoniumi është shumë radioaktiv, gjë që e bën atë jashtëzakonisht të rrezikshëm për t’u trajtuar. Megjithatë, nëse jeni ende të gatshëm të blini këtë element, prisni të paguani të paktën 4000 dollarë për gram.

Karboni – 65,00 dollarë për gram

Karboni është një nga elementët më thelbësorë për jetën. Edhe pse një sasi e madhe e tij është e pranishme në të gjithë trupin tonë, dhe gjërat si qymyri dhe grafiti nuk janë të shtrenjta siç e dimë të gjithë. Por nëse atomet e karbonit vendosen në një rend të caktuar, ai mund të ketë një vlerë jashtëzakonisht të lartë. Në formën e diamantit, karboni mund t’ju kushtojë deri në 65,000 dollarë për një gram.

Kaliforniumi — 25-27 milionë dollarë për gram

Ky element u zhvillua për herë të parë në vitin 1950 në Laboratorin e Rrezatimit të Universitetit të Kalifornisë, duke bombarduar kurinë me grimca alfa. Që atëherë është prodhuar vetëm pak gram prej tij. Kostoja e përllogaritur e një gram kaliforni është rreth 27 milion dollarë, gjë që ka kuptim të përsosur duke marrë parasysh faktin se prodhimi global i kaliforniumit është gjysmë gram në vit.

Francium – 1 miliardë dollarë për gram

Edhe pse një gram francium nuk është vërejtur kurrë. Sepse gjysma e jetës së këtij elementi është rreth 22 minuta, që do të thotë se çdo sasi e dukshme e elementit do të avullohej menjëherë. Por supozohet se franciumi do të shfaqej si një metal shumë reaktiv.Faktike.com

ETIKETA: ,
Shpërndaje artikullin