10 Fakte Magjepsëse rreth Ëndrrave

10 Fakte Magjepsese Rreth Endrrave 2
10 Fakte Magjepsese Rreth Endrrave 2

Nëse mund ta ëndërrosh, mund ta bësh.

Walt Disney

Ti qëndron i vetëm në natën e errët e të stuhishme dhe zemra jote po pompon si daulle. Një vrasës po ju ndjek me një pallto të zezë dhe ju jeni viktima e tij e radhës. Kur trupi juaj dridhet dhe mezi ecni, ju ende vraponi për jetën. Pastaj befas… zgjohesh.

Tingëllon e njohur?

Kjo është një nga ëndrrat më të zakonshme që shihet në të gjithë botën. Ëndrrat dhe pyetjet e lidhura me të kanë qenë gjithmonë një mister që në fillim. Pse ëndërrojmë? Çfarë nënkuptojnë? Lista e pyetjeve është e gjatë, por përgjigjet janë të paqarta.

Më poshtë janë 10 faktet më interesante për ëndrrat:

Njerëzit e verbër ëndërrojnë

Ne shohim fytyra dhe objekte në ëndrrat tona. Por ata që janë të verbër nga lindja nuk dinë asgjë për imazhet dhe ngjyrat. Megjithatë, ata shohin ëndrra dëgjimore. Ata dëgjojnë zërin, njohin erën dhe ndjejnë dridhje në ëndrrat e tyre. Megjithatë, ata që verbërohen më vonë në jetë, shohin imazhe. Për më tepër, një studim danez tregon se njerëzit e verbër kanë më shumë makthe sesa njerëzit me shikim.

Ne harrojmë 90% të ëndrrave tona

Ne kalojmë gati një të tretën e jetës sonë në gjumë dhe për fat të keq nuk mund ta mbajmë mend pjesën më të madhe të saj. Rreth 95% e ëndrrave tona harrohen kur ngrihemi nga shtrati. Megjithëse ka shumë të ngjarë të kujtojmë ëndrrat tona nëse zgjohemi nga gjumi REM në krahasim me gjumin e plotë të natës, por kjo nuk e shpjegon të gjithë historinë. Një studim në Journal of Adolescent Health në vitin 2011 tregoi se vajzat adoleshente kishin më shumë gjasa të mbanin mend ëndrrat në krahasim me homologët e tyre meshkuj.

Ne ëndërrojmë vetëm për atë që dimë

10-fakte-magjepsese-rreth-endrrave

Ne shohim fytyra të çuditshme në ëndrrat tona. Rreth 48% e njerëzve në ëndrrat tona janë të panjohur për ne. Por a janë vërtet të çuditshme dhe truri ynë po i krijon ato fytyra? Jo, ato janë fytyra reale dhe ne i kemi parë ato fytyra diku në jetën tonë. Ndoshta njeriu që po përpiqej të të vriste në ëndrrën tënde të fundit, të takoi në dyqan ushqimore kur ishe fëmijë.

Pak njerëz ëndërrojnë bardh e zi

Megjithëse shumica prej nesh i shohin ëndrrat me ngjyra, por ka një përqindje të njerëzve që pretendojnë se ëndërrojnë pa ngjyra. Ata shohin ëndrrat bardh e zi. Kur atyre u është kërkuar, menjëherë pasi u zgjuan nga ëndrra, të zgjidhnin ngjyrën nga një tabelë, ata shpesh zgjodhën pastel të butë. Një studim i vitit 2008 në Universitetin e Dundee zbuloi se njerëzit që ekspozoheshin vetëm ndaj televizorit bardh e zi në fëmijëri kanë më shumë gjasa të shohin ëndrrat bardh e zi.

Ëndrrat e Kthjellta

Imagjinoni të vendosni se ku të shkoni, kë të takoni dhe çfarë të bëni në ëndrrat tuaja. Për disa njerëz kjo imagjinatë është e mundur dhe ata e bëjnë atë gjatë gjithë kohës. Ekziston një komunitet i tërë njerëzish që pretendojnë se kanë mjeshtëri në ëndërrim dhe kanë aftësi për të kontrolluar plotësisht ëndrrat e tyre.

Ata përdorin teknika të ndryshme për të mësuar të kontrollojnë ëndrrat e tyre dhe mund të bëjnë gjëra të pabesueshme si fluturimi, kalimi nëpër mure, udhëtimi në dimensione të ndryshme dhe madje edhe prapa në kohë. Ata janë ëndërrimtarë të qartë.Faktike.com

Shpikjet e frymëzuara nga ëndrrat

Ëndrrat kanë qenë gjithmonë frymëzim për shkrimtarët. Por disa ëndrra u frymëzuan për zbulimet dhe shpikjet.

Një ëndërr e frymëzoi Madame C.J. Walker të shpikte produkte për flokët që e bënë atë milioneren e parë femër amerikane. Elias Howe shpiku makinën qepëse të frymëzuar nga një ëndërr e tij.

Disa zbulime të tjera dhe idetë më të famshme që u shpikën në ëndrra:

 • Ideja e Google – Larry page
 • Gjenerator i rrymës alternative – Tesla
 • Forma spirale e spirales së dyfishtë të ADN-së – James Watson
 • Tabela periodike – Dimitri Mendelejev
 • Shpejtësia e Dritës – Albert Einstein
 • Struktura e atomit – Niels Bohr
 • Romani i parë fantastiko-shkencor në botë – Mary Shelley
 • Përparimi i impulsit nervor – Otto Loewi
 • Njeriu që njihte pafundësinë – Srinivasa Ramanujan

Ëndrrat e Parandjenjës

Ëndrrat e parandjenjës janë të shohin defektin e së ardhmes. Ka shumë raste kur njerëzit pretendojnë se kanë parë ndonjë ngjarje para se të ndodhte në ëndrrën e tyre. Mund të thuash që është një rastësi, por ata pohojnë se gjërat kanë ndodhur pikërisht në të njëjtën mënyrë që kanë parë në ëndrrat e tyre. Disa nga ëndrrat e famshme të parandjenjës janë:

 • Abraham Lincoln ëndërroi për vrasjen e tij.
 • 19 ëndrra të verifikuara paraprake për katastrofën e Titanikut.
 • Ëndrra e Mark Twain për vdekjen e vëllait të tij.
 • Shumë nga viktimat e 11 shtatorit kishin ëndrra duke i paralajmëruar për katastrofën.

DMT (Droga e ëndrrave)

Disa njerëz kanë një varësi të tillë ndaj ëndrrave saqë i krijojnë ato artificialisht duke përdorur një ilaç të njohur si DMT. “DMT (Dimetiltriptamina) është një kimikat i krijuar në sasi të vogla nga gjëndra pineale gjatë metabolizmit normal dhe mund të çlirohet në sasi masive gjatë lindjes, vdekjes, halucinacioneve dhe ëndrrave”, thotë Dr. Rick Strassman.

Është droga psikodelike e paligjshme dhe më e kërkuar, e cila rrallë mund të merret. Në një eksperiment me këtë përbërje intensive psikoaktive midis viteve 1990-1995, Dr. Strassman zbuloi se disa subjekte kishin përjetuar rrëmbim nga të huajt, mistike, fetare dhe panë gjëra që nuk ishin aty.

Ëndërrimi mund t’ju ndihmojë të mësoni

10-gjera-interesante-qe-mund-te-mos-i-dini-per-gjumin

Kujtoni filmin “The Matrix” ku Neo e mori të gjithë stërvitjen e tij përmes ëndrrave. Të mësosh gjëra ndërsa ëndërron mund të duket imagjinare, por nuk është ashtu. Një studim zbuloi se të ëndërrosh për një detyrë që kemi mësuar lidhet me performancën e përmirësuar në atë aktivitet. Në një eksperiment në vitin 2010, 99 pjesëmarrësve iu kërkua të lundronin në labirintin virtual në një ekran kompjuteri. Gjysma e tyre më pas u lejuan të flinin pas detyrës dhe gjysma nuk u lejuan. Ky studim zbuloi se studentët që ëndërronin për një detyrë të labirintit kompjuterik që kishin mësuar, treguan një përmirësim 10-fish në krahasim me pjesëmarrësit që nuk ëndërronin.

Ëndrrat e burrave kundër grave

Pavarësisht se ka disa ëndrra të zakonshme, ato ndryshonin në varësi të gjinisë. Bota e ëndrrave të grave është e ndryshme nga bota e ëndrrave të burrave. Gratë priren të shohin më shpesh dhe ankthe sesa burrat, dhe kanë më shumë gjasa të kujtojnë ëndrrat e tyre në krahasim me burrat. Kur 67% personazhet e ëndrrave të meshkujve janë meshkuj të tjerë, 48% personazhe në ëndrrën e femrave janë femra të tjera. Kur burrat shpesh ëndërrojnë për takime agresive me burra të tjerë, gratë më shpesh ëndërrojnë për familjen dhe mjedisin e njohur.Faktike.com

ETIKETA: