40 Fakte Fantastike rreth Tokës

Toka është e pesta më e madhe e planetit në sistemin diellor.

Nga Nella
4 Min

Toka ka marrë formë rreth 4.54 miliardë vjet më parë dhe është i vetmi planet që ka atmosferën që përmban oksigjen, oqeane në sipërfaqen e saj dhe sigurisht jetë. Faktet e tokës, mendoj se koleksioni më i çmuar është më poshtë, hidhini një sy.

 1. Sipas shkencëtarëve, Toka është rreth 4.6 miliardë vjet e vjetër.
 2. Toka nuk është krejtësisht e rrumbullakët. Është rrafshuar në polet jugore dhe veriore.
 3. Toka është një nga planetët më të dendur në sistemin diellor.
 4. Është i vetmi planet që ka tektonikë të pllakave.
 5. Toka është i vetmi planet që ka ujë të lëngshëm në sipërfaqen e saj.
 6. Toka ka një atmosferë e cila përmban 21 për qind oksigjen, 78 për qind azot dhe pjesa tjetër janë gazra të tjerë.
 7. Mbretëresha e Britanisë së Madhe është pronare e një të gjashtës së sipërfaqes së Tokës.
 8. Është i vetmi planet në sistemin diellor që mbështet jetën.
 9. Toka është i vetmi planet i brendshëm që ka një satelit të madh, Hënën.
 10. Në një lugë çaji tokë ka më shumë organizma të gjallë sesa njerëz në Tokë.
 11. Një e treta e sipërfaqes së Tokës është mesatarisht ose tërësisht shkretëtirë.
 12. Toka ishte e mbuluar me kërpudha gjigante përpara pemëve.
 13. Toka është i vetmi vend ku uji në tre gjendjet e tij mund të jetë i pranishëm: i ngurtë, i lëngët dhe avull.
 14. Vendi më i lartë në Tokë dhe më afër hapësirës është mali Chimborazo.
 15. Shpella Krubera është shpella më e thellë në Tokë.
 16. Nëse Toka nuk do të kishte hënën, ditët tona do të zgjasin vetëm 6 orë.
 17. Vetëm .003 % e ujit në Tokë shfrytëzohet nga njerëzit.
 18. Nga 10 deri në 20 vullkane që shpërthejnë diku në Tokë çdo ditë.
 19. Në Tokë, ne jemi vazhdimisht në lëvizje.
 20. Graviteti nuk është konstant.
 21. Drita udhëton nga Dielli në Tokë për rreth 8 minuta e 19 sekonda.
 22. Toka e ka marrë emrin nga fjala “Anglo-Sakson” që do të thotë tokë.
 23. Hapësira midis Tokës dhe Diellit është 150 milionë kilometra.
 24. Antarktida është shkretëtira më e madhe dhe më e ftohtë në Tokë.
 25. Lumi Nil i Afrikës Lindore është lumi më i gjatë në Tokë.
 26. Pema më e lartë në Tokë quhet Hyperion e cila është 115 metra e gjatë.
 27. Mali më i lartë në Tokë është mali Everest.
 28. Shkretëtira më e madhe dhe më e nxehtë në Tokë është shkretëtira e Saharasë.
 29. Bërthama e brendshme e Tokës ka të njëjtën temperaturë si Dielli.
 30. Temperatura më e nxehtë e regjistruar ndonjëherë në sipërfaqen e Tokës ishte 136 gradë F ose 57,8 gradë C në El Azizia, Libi e regjistruar në vitin 1922.
 31. Fotografia e parë e Tokës është marrë nga Hapësira në tetor 1946.
 32. Toka humbi 40% të jetës së saj të egër në 40 vitet e fundit.
 33. Do të duheshin 1.3 milionë Tokë për të mbushur Diellin.
 34. Dita e parë e Tokës u festua më 22 Prill 1970.
 35. Toka ka një fushë magnetike shumë të fuqishme. Është më i fortë në pole dhe më i dobët në ekuator.
 36. Shtatëqind milionë vjet më parë, e gjithë Toka ishte e mbuluar me akull.
 37. Një model i Tokës virtuale “Google Earth” fillimisht u quajt Earth Viewer dhe u krijua nga Keyhole.
 38. Sulmet terroriste të 11 shtatorit mund të shikohen me imazhet historike të Google Earth.
 39. Ashtu si Toka përjeton tërmete, hëna përjeton “tërmete të hënës”.
 40. 11% e sipërfaqes së Tokës përdoret për të rritur ushqimin.Faktike.com
ETIKETA:
Shpërndaje artikullin