TOP 10 Profesionet më të Vjetra në Botë

A e dini se prostitucioni është profesioni më i vjetër në botë?! Zbuloni më shumë në listën tonë.

Top 10 Profesionet Me Te Vjetra Ne Bote 2
Top 10 Profesionet Me Te Vjetra Ne Bote 2

Ushtria

Ka të ngjarë që luftimet e hershme njerëzore të kenë qenë kryesisht përleshje të paplanifikuara, të improvizuara. Megjithatë në një moment njerëzit menduan të formonin një trupë luftëtarësh të aftë nga brenda radhëve të tyre për të mbrojtur veten dhe për t’u përfshirë në armiqësi. Këto ishin ushtritë e para në botë, të drejtuara nga trupat e para. Këta luftëtarë të hershëm mund të gjurmohen në Sumer, i cili fillimisht u shfaq rreth vitit 4000 p.e.s., sipas historianëve ushtarakë. Qyteti-shtet ndodhej në atë që tani është Iraku dhe ishte një nga qytetërimet më të vjetra urbane në botë. Konflikti i parë i njohur është nga viti 2525 p.e.s. Ai përfshinte dy qytete sumeriane që luftonin për kontrollin e rajonit të Guendenës. Historia ushtarake është një fushë dinamike që ndryshon me rritjen e fushës lëndore dhe komuniteteve dhe organizatave që e përdorin atë.

Tregimtarë

Tregimi oral ishte një formë e njohur e artit në shumë qytetërime të lashta. Të parët tanë përdorën tregimin për të transmetuar informacione të rëndësishme dhe për t’ua shpjeguar atë njerëzve përreth tyre. Sipas studimeve bashkëkohore, tregimi gojor mbeti shumë kohë pasi u shpik gjuha e shkruar, afërsisht 3100 p.e.s. Tregimi oral është ende i kërkuar këto ditë dhe shumë tregimtarë profesionistë po bëjnë një punë fantastike.

Fermer

Njerëzit u vendosën dhe krijuan bujqësi pasi vendosën se gjuetia dhe grumbullimi kishin shumë punë. Bujqësia mund të gjurmohet në 8000 p.e.s. Shumë kohë më parë njerëzit vendosën të sillnin ushqimin e tyre për vete në vend që të ndiqnin ushqimin e tyre përreth. Farërat ishin mbjellë. U rritën të lashtat. U krijuan kafshë shtëpiake. Fermerët janë bërë pjesë e rëndësishme e jetës moderne urbane. Bujqësia mbetet gjaku i të gjitha qytetërimeve. Çdo vend në planet ka një klasë fermerësh që kultivojnë bimë dhe kafshë për të ushqyer popullsinë e botës.

Muzikant / Këngëtar

Sipas studiuesve, njerëzit filluan të kompozonin muzikë rreth 50,000 vjet më parë gjatë një shpërthimi kulturor. Muzika është bërë një aspekt i rëndësishëm i jetës shoqërore dhe fetare në Indi. Instrumentet muzikore dhe vallëzimi përshkruhen në pikturat 30,000-vjeçare të shpellave paleolitike dhe neolitike në vendin e trashëgimisë botërore të UNESCO-s në strehimoret shkëmbore Bhimbetka në Madhya Pradesh. Oborret mbretërore kishin një hapësirë unike për artistët dhe kërcimtarët. Muzikantët, artistët dhe kërcimtarët indianë kanë ende shumë opsione në biznesin gjithnjë në zgjerim të argëtimit.

Artist

top-10-profesionet-me-te-vjetra-ne-bote

Një pikturë shpellë e një shabllon dore të kuqe nga Spanja është vepra më e vjetër e njohur e artit në botë. Një Neandertal pikturoi pikturën e shpellës, e cila vlerësohet të jetë rreth 67,000 vjet e vjetër. Pavarësisht nga fakti se kjo është prova më e vjetër e artit, akademikët besojnë se njerëzit kishin aftësinë për të krijuar art përpara se të largoheshin nga Afrika mbi 65,000 vjet më parë – arti i lashtë nga Afrika është i vështirë për t’u zbuluar pasi gjeologjia nuk e ruan atë. Pjesa më e madhe e artit antik tregonte jetën e zakonshme dhe përfshinte njerëzit dhe kafshët në rrethinat e tyre. Me kalimin e kohës arti u bë më i sofistikuar dhe pikturat dhe skulpturat e vjetra tani janë ndër pasuritë më të çmuara në botë. Ndërsa shumica e njerëzve e duan artin, krijimi i një vepre të tillë mund të jetë i vështirë.

Rrobaqepës

Ndërsa njerëzit kanë veshur rroba për mijëra vjet, rrobaqepësia si një profesion mori hov në shekullin e 12-të, kur veshja u bë më shumë një simbol statusi sesa një mjet për të mbuluar trupin. Rrobaqepësia moderne përfshin gjithashtu një ndjenjë individualiteti në atë që rrobat përshtaten me formën dhe përmasat e trupit të vetë përdoruesit. Pëlhura luksoze dhe qëndisje janë përdorur prej kohësh për të treguar pasurinë ose statusin shoqëror të përdoruesit. Megjithatë, rrobaqepësia moderne përfshin gjithashtu një ndjenjë individualiteti në atë që rrobat përshtaten me formën dhe përmasat e trupit të vetë përdoruesit. Rrobaqepës me porosi dhe qepëse nevojiten edhe sot, pavarësisht se veshja është bërë më shumë se një nevojë.

Vegla Punues

Rreth 2.6 milionë vjet më parë, paraardhësit tanë më të hershëm njerëzorë filluan të prodhonin vegla prej guri, duke i bërë veglabërësit një nga profesionet më të vjetra në botë. Prodhuesit e mjeteve prehistorike krijuan pajisje nga stralli dhe druri, të cilat më pas mund t’i përdornin për të gjuajtur kafshë ose për të ndërtuar strehimore. Veglat prej guri Oldowan përbëheshin nga thekona të mprehta të prodhuara nga kuarci, obsidiani ose stralli, si dhe pllaka shkëmbi për goditje me çekan. Këto mjete mendohet se janë përdorur në therjen e kafshëve. Evolucioni i mjeteve në historinë njerëzore çoi në evolucionin e homo sapiens (njerëzve modernë), të cilët u bënë aq të aftë në prodhimin dhe përdorimin e mjeteve saqë ne jemi tani e vetmja specie hominide e mbetur. Pozicioni më i përhapur në ombrellën e veglave është makinisti, i cili kërkohet edhe sot.

Gjuetar

Njerëzit ishin kryesisht gjuetarë-mbledhës përpara bujqësisë. Gjuetarët janë të vetmit që kanë mbetur tani që grumbulluesi nuk është më një profesion që mund të renditet në një rezyme. Gjuetia si një teknikë e marrjes së ushqimit dhe furnizimeve nga kafshët është praktikuar që në agim. Sipas dëshmive të reja, njerëzit e hershëm gjuanin mamuthë të leshtë që në vitin 13,000 p.e.s. Ishte 15,000 vjet më parë në atë kohë. Sot, gjuetia është kryesisht një aktivitet rekreativ ose një hobi, megjithatë ka ende shoqëri në Tokë ku gjuetia është një profesion i mirë me kohë të plotë.

Spiun / Mercenarë

Ne e dimë mirë se çdo qytetërim u përpoq të mbrohej kundër kundërshtarëve të tij në historinë e lashtë. Një metodë ishte dërgimi i spiunëve në vendet armike për të mësuar rreth planeve dhe strategjive të tyre ushtarake. Shumë gra prostituta u dërguan si spiune në vendet armiqësore nën sundimin e Chandragupta Maurya (rreth 321-c.297 p.e.s.), nën drejtimin e ministrit Chanakya. Shumica e komuniteteve të lashta kishin mekanizma spiunazhi për të përcaktuar nëse të tjerët synonin të bënin luftë, një praktikë që praktikohet sot. Agjencitë e spiunazhit në periudhën aktuale, nga ana tjetër, mbështeten kryesisht në teknologji për të dëgjuar bisedat dhe për të depërtuar në rrjete të fshehura.

Prostitucioni

ja-10-gjera-interesante-qe-duhet-ditur-per-te-pasmet

Romani i shkurtër “Në murin e qytetit” nga Rudyard Kipling vlerësohet me emërtimin e prostitucionit si profesionin më të vjetër në botë. Nëse nuk është profesioni më i vjetër, sigurisht që është afër.

Prostitucioni është akti i kryerjes së marrëdhënieve seksuale me një person tjetër në këmbim të një shpërblimi monetar, ushqimor ose rrobash dhe është praktikuar për mijëvjeçarë të tërë me radhë. Prostitucioni praktikohej shpesh në kohët e lashta në një kontekst të shenjtë, si pjesë e një ngjarjeje të shenjtë ose për një arsye të shenjtë. Marrëdhëniet me një prostitutë tempulli ishte një mënyrë për të marrë favorin e një perëndie të pjellorisë në kulturat sumere dhe babilonase (2400 p.e.s. e më tej).

Në vitin 2012 kishte rreth 42 milionë prostituta në mbarë botën, me tre të katërtat e tyre të moshës 13 deri në 25 vjeç dhe 80 për qind femra. Shumica e prostitutave tani, si në kohët e lashta punojnë kundër vullnetit të tyre dhe trafikimi i qenieve njerëzore është një shqetësim kryesor për të drejtat e njeriut.Faktike.com

ETIKETA: